Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Børsen: Kviklånenes tidsalder.

Sten Thorup Kristensen

søndag 04. august 2019 kl. 14:04

Den Sociale Retshjælps Fond har tidligere i år udgivet en rapport, der konkluderer, at det i langt højere grad er staten end kviklånsudbydere, der bringer mindrebemidlede danskere i gældsproblemer. Det har ifølge Børsen ført til ballade i fonden, hvor den tidligere formand for Finansrådet Jørgen A. Horwitz har trukket sig fra formandsposten. Et element i striden er, at en kviklånsudbyder har givet et bidrag på 25.000 kr. til udarbejdelsen af rapporten, så man kan være i tvivl om, hvor objektiv den er.

Konklusionen i rapporten kan man diskutere frem og tilbage. Horwitz har en pointe i, at det i en velfærdsstat er naturligt, atmange har gæld til det offentlige, hvorfor man ikke uden videre kan konkludere, at det offentlige har skyld i gældsproblemer. Man kan tværtimod vende det om og sige, at det er en del af velfærden, at det offentlige giver henstand til ubemidlede, også selv om der følger en høj kreditrisiko med.

Men med samme logik må man fastslå, at kviklånsudbyderne i utallige tilfælde har hjulpet danskere gennem en svær periode, eller har hjulpet dem til at realisere fornuftige planer. Og den funktion er i vækst: De mange stramninger, som banker og realkreditinstitutter er blevet pålagt af Finanstilsynet, betyder, at danskerne i mange tilfælde ikke har andre steder at gå hen. Og vi taler ikke længere kun danskere med en svag økonomi. Det kan f.eks. også være en ung lønmodtagerfamilie, der vil købe bolig i en mindre by, men ikke kan få et realkreditlån. Det kan også være pensionister, hvis formue består af friværdi i boligen, men som ikke kan belåne denne i hverken bank eller realkreditinstitut.

Erfaringsmæssigt er der brodne kar blandt kviklånsudbyderne, og dem skal vi som medier holde i ørerne. Men det skal være i erkendelse af, at kviklån har en legitim og vigtig plads under nutidens finansielle regulering, og den kritiske sans skal i mindst lige så høj grad gå mod staten. Ikke fordi den giver borgerne kredit, men fordi den så nidkært forhindrer banker og realkreditinstitutter i at gøre det.

BØRSEN: OXFAM IBIS’ EKSPERTISE

Kender du fornemmelsen, at det først midt i en ophedet diskussion går op for én, at modparten ikke har forstået det emne, diskussionen omhandler? Det er en lidt akavet situation, for man vil jo gerne være høflig, men det er lidt svært at finde pæne ord til at beskrive kombinationen af stærke synspunkter og blank uvidenhed. Denne akavethed opstod for et par uger siden under læsningen af et debatindlæg i Børsen fra Oxfam IBIS’ generalsekretær Kristian Weise. ”Uden selskabsskat ville de rigeste enkeltindivider kunne forme enkeltmandsselskaber, få deres indtægt gennem dem og dermed undgå normal indkomstbeskatning,” skrev han. Oxfam IBIS bliver i medierne ofte benyttet som ekspertkilde i forbindelse med selskabsskatter, skattely og lignende, selv om den er utilsløret venstreorienteret. Ekspertise og politiske holdninger udelukker heller ikke hinanden, men i dette tilfælde gør de det altså: Generalsekretæren tror i fuldt alvor, at virksomhedsejere bare kan trække penge ud af deres virksomheder til privatforbrug uden at blive indkomstbeskattet. Men uanset om værdierne bliver trukket ud som løn, goder eller udbytter, bliver de naturligvis beskattet.

Det synes at være tid til at sige farvel til Oxfam IBIS som ekspertkilde, og så tage diskussionen om selskabsskat forfra. For uden helt at tilkende denne skatteform nogle fordele, så er den primært en anakronisme, som havde sin berettigelse dengang for mange årtier siden, hvor verden fungerede sådan, som Kristian Weise stadig tror, den fungerer. Meget bureaukrati kunne spares, og skattesystemet kunne gøres langt mere overskueligt, og dermed retfærdigt, ved at lægge hele beskatningen af virksomheder ved udgangen – altså når pengene bliver trukket ud som løn eller udbytte. På den måde ville virksomhedsejere naturligvis kunne udskyde skattebetalingen, og det er muligvis det, Kristian Weise tænker på. Men det er ikke noget stort problem i sammenhængen.

DR: KLIMATOSSER, DET ER NOGET, VI SKABER

Det har været en dejlig sommer, rent vejrmæssigt, men der har også været ærgrelser. En Anette Lyngsø bestilte f.eks. en togrejse i udlandet for at være god mod klimaet, men så blev togbilletten sendt til hende med luftpost. DR skrev om det i en sommerserie om togrejser. Fair nok, at det er agurketid. Men det kan også blive for småt, og man skal ikke lægge autoritet til et hvilket som helst synspunkt. Så skaber man ikke viden, men det modsatte. In casu – man skaber helt bogstaveligt klimatosser, der fokuserer på det ligegyldige klimaaftryk fra en luftbåren kuvert på 50 gram.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank