Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Boligejere i yderdistrikter afvises på usagligt grundlag

Ejlif Thomasen

søndag 03. november 2019 kl. 22:40

Huse til under en halv mio. kr. kan ikke realkreditbelånes. Rigide regler fra både Finanstilsynet, realkreditinstitutter og banker står i vejen. Det er i sig selv medvirkende til, at der fortsat er faldende priser eller i bedste fald uændrede priser, hvilket skaber en negativ spiral i landdistrikter.

Det kan godt være, at flere realkreditinstitutter melder ud, at de finansierer huse i alle dele af landet. Men samtidig er virkeligheden, at de billige huse til under en halv mio. kr. eller i nogle tilfælde 0,75 mio. kr. ikke kan få realkreditlån. ”Vi oplever det i stort omfang på Lolland. Halvdelen af de huse, jeg har til salg, koster under en halv mio. kr., og så siger realkreditsektoren som hovedregel nej til finansiering. Det gælder også, selvom låntager kan fremvise en ganske fornuftig økonomi,” siger ejendomsmægler Thomas Porse fra det uafhængige ejendomsmæglerfirma Thomas Porse i Rødby.

”Samtidig med, at vi helt mangler realkredittilbud på de billige huse, er der helt generelt tale om, at realkreditinstitutterne i dag kræver, at købere skal have en stærkere økonomi end tidligere. Der bliver heller ikke taget hensyn til, at leveomkostningerne her er lavere. Den forsigtighed, realkreditinstitutterne kører med, er et kæmpe problem for området,” fortsætter Thomas Porse.

STORT INDSKUD HJALP IKKE

Ejendomsmægler Benny Boesgaard fra EDC i Rudkøbing på Langeland har erfaringer, der ligner billedet fra Lolland. ”Vi oplever, at det egentlig går fint med at handle huse i de lidt større bysamfund, og rigtig fint med sommerhuse, mens huse på landet er svære at få finansieret. Det er i mange tilfælde huse til under 500.000 kr., og så er realkreditinstitutterne tilbageholdende,” siger Benny Boesgaard.

Hans vurdering er, at det faktum, at det i høj grad er ansatte i bankerne, der behandler låneansøgninger, på-virker negativt. På Langeland kan helårshuse sælges uden bopælspligt, og de bliver derfor i mange tilfælde brugt som fritidshuse. Dermed er det som regel bankansatte i andre dele af landet, der skal vurdere låneansøgninger. Et konkret eksempel var en ældre mand, der ville købe et hus til 600.000 kr., og han havde selv 500.000 kr. og derudover et helårshus med stor friværdi, så han skulle

låne 100.000 kr. Bankmanden foreslog i stedet at bruge pengene på rejser og fornøjelser og sagde nej til lånet. Vurderingen er, at det navnlig er Realkredit Danmark (Danske Bank), der er tilbageholdende med at finansiere, mens det i nogle tilfælde kan lade sig gøre hos Totalkredit. Igen er forklaringen, at det jo så er i en af de lokale banker under Totalkredit, kreditvurderingen foregår.

Jyske Realkredit er et af de realkreditinstitutter, der er tilbageholdende, når der er tale om realkreditlån til ejendomme til under en halv mio. kr. Ifølge underdirektør Mikkel Høegh er der flere årsager til dette. En af forklaringerne er Finanstilsynets krav ved værdiansættelse, nemlig at der skal være tale om en pris, hvor der kan være mere end en køber. Han peger også på, at der er tendens til større tab på billige huse.

Det er dog ikke et billede de mæglere, Ugebrevet har talt med, kan genkende, og det er heller ikke noget der bakkes op af statistik over tvangsauktioner.

Andre aktører peger på, at en forklaring på, at realkreditinstitutterne siger nej til de små lån, er, at mens der for mange år siden i højere grad var tale om ekspeditionssager, er der nu meget detaljerede krav over det kreditvurderingsarbejde, der skal foretages før et lån bevilges. Disse meget forøgede krav til oplysninger og vurderinger af låntager har i praksis ikke ændret meget på realkreditsektorens tab på udlån til boliger.

Tabene var således også meget små, da lånene i højere grad blev ydet alene efter vurdering af ejendommen. Alligevel har mængden af krav fra Finanstilsynet de seneste ti år været markant stigende. Resultatet er, at de billige huse derfor ender med at blive noget dyrere at bo i, fordi køberne så må finde en alternativ finansiering. Det er f.eks. pantebrevsmarkedet, hvor låntager kommer til at betale en rente på 7-8 procent i stedet for omkring en procent på et 30-årigt realkreditlån.

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank