Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Brev fra chefredaktøren

Morten W. Langer

mandag 18. september 2023 kl. 17:25

Brev fra chefredaktøren

Kære Læser

I denne udgave af Økonomisk Ugebrev Finans finder du ikke noget om den nye boligskat. Redaktionens første holdning er, at politikere og DJØF-teknokratier i den of­fentlige sektor, efter de næste to-tre ugers tæsk, erken­der, at det hele er noget møg og alt for fejlbehæftet til, at det kan bruges til noget som helst.

Måske er det ønsketænkning. Men hvis modellen fast­holdes, vil det få enorme konsekvenser for mange tusinde boligejere, som over de næste år vil lide private formu­etab på millioner.

For mit eget halve dobbelthus i Gentofte er den skøn­nede fremtidige ejendomsskat ca. 10.000 kr. månedligt (for en ny ejer), mod 2.000 kr. i dag. Vil det betyde noget for handelsværdien? Ja. Prisen vil styrtdykke, og jeg vil bli­ve millioner fattigere.

Nå, men jeg skal heldigvis ikke flytte lige foreløbig.

Også i denne udgave kigger vi på konsekvenserne af de høje renters effekter på værdien af vindmølleaktiver. Vi har forsøgt at forstå, hvordan pensionssektoren og ATP værdisætter deres vindmølleinvesteringer for knap 500 mia. kr. Altså penge, som i sidste ende er danskernes pensionsopsparing.

Uanset, hvordan vi vender og drejer det, synes der at ligge giganttab forude for pensionsopsparerne. Måske 100 mia. kr., måske mere. Men vi ved det ikke. Derfor efterlyser vi, at Finanstilsynet kommer på banen og på­lægger pensionsselskaberne at oplyse klart og tydeligt til deres medlemmer, hvordan tingene ser ud – og hvor stort deres tab er.

Indtil videre synes det hele at blive fejet ind under gulvtæppet. Kun Ørsted er begyndt at fortælle om proble­merne. Og så husk lige, at det globale aktieindeks Global Clean Energy er faldet 30 pct. siden sidste efterår.

I denne udgave kigger finansanalytiker Per Grønborg også på bankernes indlånsrenter. Han påpeger, at hvis danskerne havde lettere adgang til at flytte deres indlån til nulrenter i banken over i obligationer eller investerings­beviser, så ville de gøre det. Men det sker ikke, fordi beg­ge produkter er præget af høje skjulte omkostninger og manglende gennemsigtighed.

Bankerne kan glæde sig over fortsat at få finansieret deres udlånsforretning med ultrabillige indlån. Men det er altså en forretningsmodel, som gøres ekstra attraktiv af store markeds-imperfektioner, som Konkurrencesty­relsen og Finanstilsynet burde gøre noget ved, og som koster danskerne dyrt.

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank