Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Brev fra chefredaktøren

Morten W. Langer

mandag 09. oktober 2023 kl. 9:00

Brev fra chefredaktøren
Kære Læser

Nervøsiteten breder sig i finanssektoren og på finansmar­kederne. Og det virker da også mere og mere som stil­hed før stormen. I sidste uge var en stribe amerikanske finanshuse på banen med en spådom om, at vi nærmer os en situation, hvor det går galt: ”There will be a financial accident”.

Altså hvor en finansiel institution eller en stor virksom­hed krakker med et brag, fordi de høje og stigende renter vælter læsset.

I den aktuelle verden med gæld på mange tusinde milliarder dollar gør det ondt, rigtig ondt, at renterne er steget så meget – fra nær nul pct. til 4-5 pct. Det koster dyrt, og effekterne af denne smerte bliver mere og mere tydelige og påtrængende.

Ikke kun stigende finansieringsomkostninger for virksomheder og husholdninger koster dyrt. Efterårets voldsomme rentestigning på ”risikofri” statsobligationer koster milliarder i kurstab i banker (på deres egenbehold­ninger), pensionsselskaber, forsikringsselskaber og andre institutionelle investorer. Især kan det blive ekstra dyrt, fordi stigningen i de lange renter var uventet.

I denne udgave sætter vi fokus på konsekvenser af stigende renter for pensionssektoren. En konsekvens er også vigende værdiansættelser på ejendomme, jævnfør Risikorådets seneste advarsel til bankerne.

Og, som det fremgår af denne udgave, har Finanstil­synet netop iværksat en undersøgelse af pensionsselska­bernes vindmølleinvesteringer, som også vil blive ramt af milliardtab i år. Økonomisk Ugebrevs afdækning in­dikerer, at pensionssektoren kan stå foran værditab på 50-100 mia. kr. i år, ud af den samlede pulje af grønne energi-investeringer på knap 500 mia. kr.

Værditab rammer også alle de finansielle aktiver, som er pustet op i værdi, mens man søgte alternativer til nul­renterne. Som det fremgår af denne udgave, er de ellers investorpopulære danske forsikringsaktier ramt hårdt af, at obligationer for tiden er et godt og måske bedre alter­nativ. Hvorfor betale en p/e på 30 for en forsikringsaktie, hvis den effektive obligationsrente er 4-5 pct? Ud fra den­ne devise er mange af de dyre aktier fortsat vildt overvur­derede.

Nu skal det ikke være sortsyn det hele: I slutningen af den forgangne uge så vi et markant fald i oliepriserne. Men de lange obligationsrenter er fortsat historisk høje. Og de skal ned, for at man kan tage de positive briller på.

Presset på centralbankerne for at stoppe renteforhø­jelserne er også klart stigende. Og det kan være, at den omtalte finansielle ”accident” er den begivenhed, der skal udløse det store stemningsskifte. Vi tror, at det trækker i den retning.

God læselyst.

Med venlig hilsen

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank