Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Brev fra chefredaktøren

Morten W. Langer

mandag 16. oktober 2023 kl. 17:25

Brev fra chefredaktøren
Kære Læser

Vi har nu i flere år talt om, at vi alle skal til at vænne os til at agere i en mere usikker og foranderlig verden. For godt et år siden blev dette genbekræftet af starten på krigen i Ukraine. For nylig blev det atter genbekræftet af Hamas’ angreb på Israel.

Som det er blevet påpeget mange gange siden den ulykkelige massakre på civile israelere, vil dette blive en gamechanger i Mellemøsten mange år frem. Angrebet får uden tvivl store geopolitiske konsekvenser på den lidt længere bane, da både Iran, Rusland, Tyrkiet og resten af de mellemøstlige lande kan blive inddraget i den eskale­rende konflikt, som kun lige er startet.

Det kan også få store konsekvenser for dansk erhvervs­liv og den finansielle verden. Hen ad vejen kan det desuden få store effekter på oliepriser, transportpriser og råvarepri­ser. Det kommer oveni, at vi stadig er i en verden med høj inflation, høje renter og noget, der mere og mere ligner en økonomisk opbremsning i europæisk økonomi.

I denne udgave sætter vi bl.a. fokus på bankernes regnskaber for Q3, som ser ud til at blive knaldgode. Men der er også masser af modhager lige under overfladen: Med udsigt til en opbremsning i økonomien ligger det lige for, at bankerne går fra fest til tømmermænd. De korte renter vil komme ned, og udlånstabene vil komme op. Grundlæggende kan bankerne fra næste år stå foran svæ­re tider.

I det lys er det ikke overraskende, at finanssektoren nu vender sig mod de forretninger, som er mindre konjunk­turfølsomme og mere sikre. Eksempelvis pension, kapital­forvaltning, private banking og forsikring.

Fagredaktør Carsten Vitoft tager i denne udgave pensionsmæglerne under kærlig behandling i et tema. De har faktisk kronede dage. En af tema-artiklerne handler om, at mæglerne har indgået en uhellig alliance med pensi­onsselskaberne om at dele markedet mellem sig – også selvom Konkurrencerådet er imod det.

I denne udgave tager vi også pænt afsked med Jyske Banks afgående CEO, Anders Dam, og vi ser nærmere på, hvilken bank han afleverer til efterfølgeren Lars Mørch. Og så har finansanalytiker Per Grønborg kigget nærmere på rationalet i en fusion mellem Sydbank og Spar Nord, som jo har været oppe at vende på det seneste.

Vi vil i de kommende udgaver sætte mere fokus på de finansielle markeder, som fortsætter den seneste måneds rystetur, senest med skuffende amerikanske inflationstal og fredag med nøgletal, der viser en lavere vækst i den europæiske industriproduktion end ventet.

Også den danske industriproduktion (ekskl. Medicinal­industri) har igen vist et fald, med nu et samlet dyk på 12 pct. det seneste år. Tallene indikerer, at tingene heller ikke på vores hjemmebane vokser ind i himlen, og at det fortsat lugter af en recession i løbet af næste forår.

God læselyst.

Med venlig hilsen

Morten W. Langer

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank