Kære læser
Jo mere, man hører på Trump og den amerikanske administration, desto tydeligere bliver det, at de er villige til at ofre kortsigtet markedsafkast og økonomisk vækst, hvis det er nødvendigt for at nå deres langsigtede mål. Sådan virker det i hvert fald set udefra.
Selvom om Trump siger det modsatte, er det ret sikkert, at han dagligt følger udviklingen på aktiemarkedet, som normalt er en god temperaturmåler for, hvordan den kollektive globale bevidsthed opfatter tingenes tilstand. Er vi på vej mod en rolig verden med økonomisk vækst? Eller det modsatte?
Og lige nu ser det ikke godt ud: Det ser ud til, at den kollektive bevidsthed er ved at vende tommelfingeren nedad, og der synes at være klart vigende tillid til, at Trump er ved at skabe en verden med fred og velfærd. Faktisk går det virkelig den forkerte vej.
Siden indsættelsen af en ny amerikansk præsident i 1937, hvor den nuværende indsættelsesdato 20. januar blev fastlagt, har 2025 været den næstdårligste startperiode for en ny præsident for S&P 500 indeks – ud af 23 valgcyklusser. Det værste år var 2001, hvor aktiemarkedets nedtur accelererede efter dotcom-boblens brist.
For amerikanske statsobligationer har årets kursstigning været den næststærkeste i indsættelsesperioder siden 1965, hvor de daglige data begynder. For dollaren har den kun klaret sig dårligere år-til-dato i seks ud af 57 år siden 1969 – og er den næstsvageste målt fra indsættelsesdagen i denne periode, viser en analyse fra Deutsche Bank.
Med annonceringen på 25 pct. told på biler forleden er der endnu et tegn af, at Trump-administrationen er villig til at skabe uro og forstyrrelse for at nå deres politiske mål. Selvom det især er udenlandske bilaktier, der har lidt det sidste døgn, har det også ramt det amerikanske hjemmemarked med større kursfald på General Motors, der kun producerer halvdelen af deres biler i USA.
Alle venter nu på næste uges bredere toldudmeldinger, og et lille håb om optimisme er, at Trump forleden udtalte, at de ville være “meget lempelige”.
Læs også tema i denne udgave om, hvordan de globale finanshuse ser på den kommende forventede toldkrig, som Trump ventes at udmelde den 2. april, altså lige om lidt, samt konsekvenser ved forskellige scenarier.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.