Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Brev fra Chefredaktøren – Europæisk økonomi viser nye store svaghedstegn

Morten W. Langer

mandag 25. november 2024 kl. 17:40

Brev fra chefredaktøren
Kære læser

På det seneste har der været visse opmuntrende tegn for udviklingen i europæisk økonomi, som kunne indikere, at vi var forbi bunden med næsten ingen BNP-vækst i 2024. Denne fremgang kunne være understøttet af lavere oliepriser, lavere renter, solid vækst i USA og bedringstegn i kinesisk økonomi.

Derfor var fredagens Flash PMI-data for erhvervsklimaet i Europa en stor negativ overraskelse. I en kommentar til PMI-tallene fra S&P Global siger en chefanalytiker fra en tysk storbank, at (frit oversat) “Det kunne næppe være blevet meget værre. Eurozonens fremstillingssektor synker dybere ned i recession, og nu begynder servicesektoren at kæmpe efter to måneder med marginal vækst. Det er egentlig ingen overraskelse i betragtning af det politiske rod i de største økonomier i eurozonen på det seneste – Frankrigs regering er på gyngende grund, og Tyskland er på vej mod et tidligt valg.”

Videre lyder kommentaren, at ”læg dertil valget af Donald Trump som USA’s præsident, og det er ikke underligt, at økonomien står over for udfordringer. Virksomheder navigerer bare efter udsynet. Servicesektoren tog et uventet dyk, hvor aktiviteten faldt for første gang siden januar. Vi troede, at lavere inflation og højere lønninger ville øge forbruget og efterspørgslen efter tjenester, men det håb er blevet knust. Det ser ikke ud til, at der kommer et opsving lige foreløbig, da både nye ordrer og ordrebeholdninger er faldet endnu hurtigere end i oktober.”

Det er hårde meldinger, som indikerer, at vi slet ikke er ude af skoven endnu. Det eneste positive, der er at sige til det, er, at ECB nu sikkert nedsætter de korte renter hurtigere end tidligere forventet, og de lange europæiske statsrenter fik allerede fredag formiddag et hug nedad.

Forleden kom foreløbige tal fra Danmarks Statistik for BNP-vækst i 3. kvartal, som var overraskende høj på 1,2 pct. Ifølge DST bidrog eksporten denne gang ikke med et vækstbidrag, hvilket ellers har været normen. Danskernes private forbrug leverede et vækstbidrag på 0,1 procentpoint, og offentlige udgifter bidrog også med 0,1 procentpoint.

Bruttoinvesteringer leverer et vækstbidrag på 0,2 procentpoint, halvdelen fra boliger, og halvdelen fra faste erhvervsinvesteringer. Og træk på lagre bidrog med minus 0,7 procentpoint til kvartalets BNP-vækst.

Så på overfladen er det vanskeligt at se, hvor den solide BNP-vækst i kvartalet kom fra. Vi har tidligere påpeget, at BNP-tallene ikke er meget bevendte, fordi de også påvirkes af bl.a. Novo Nordisks udenlandske produktion og værditilvækst på udenlandske fabrikker.

Måske var det i virkeligheden her, hele kvartalets BNP-vækst kom fra? Og måske ser det alligevel ikke så godt ud herhjemme, som i resten af Europa.

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank