Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Brev fra Chefredaktøren – Fortsat manglende åbenhed i den danske fondsverden

Morten W. Langer

mandag 02. september 2024 kl. 17:25

Brev fra chefredaktøren
Kære læser

Danskerne betaler hvert år milliarder i omkostninger for at få forvaltet deres opsparing. Som hovedregel har vi dygtige forvaltere herhjemme, som tager godt vare på vo- res opsparing i fonde og i pensionsopsparinger.

Men hvis man som privat investor ønsker gennemsigtig- hed om, hvordan de enkelte forvaltere arbejder, og hvordan de klarer sig afkastmæssigt, ser det mildest talt ringe ud.

Økonomisk Ugebrev forsøger løbende at forstå og beskrive, hvordan de professionelle investeringsforvaltere præsterer, hvordan de beregner kunde-betalte omkostninger, og deres investeringsstrategier og afkast i forhold til   hensigtsmæssige   benchmark   indeks.

I denne udgave beskriver vi, hvordan Jyske Invests mil- liardstore investeringsfond for bæredygtige investeringer tager 1,6 pct i omkostninger, fordi det formelt er en aktivt forvaltet fond. Men fondens afkast bevæger sig stort set præcist parallelt med det underliggende markedsindeks. Med andre ord tyder det på, at kunderne betaler tre gange mere end omkostningerne i en tilsvarende billig ETF- fond, uden at de får noget for det.

Lugter af skandale

I denne uge har ATP aflagt regnskab for første halvår. Økonomisk Ugebrevs fagredaktør Carsten Vitoft har løbende skrevet om ATP’s performance. Og det er der kommet en stribe artikler ud af de seneste år, som ATP sikkert oplever som meget kritiske.

Måske var det forklaringen på, at Carsten Vitoft i denne uge ikke blev inviteret til pressemøde ved fremlæggelsen af halvårsregnskabet. Heller ikke selvom han på forhånd spurgte, om der blev holdt pressemøde. Det blev der, viste det sig. Det lugter naturligvis af en skandale, at ATP på den måde holder kritiske journalister væk fra den statslige pengetanks pressemøder, især når der er tale om penge baseret på tvangsopsparing fra alle danskere. Det kommer vi til at grave dybere i.

Vi har også løbende skrevet om Formuepleje, som over de seneste år har præsteret mildest talt ringe afkast på nogle af de store fonde. Men der er alligevel blevet hævet kæmpestore omkostningerne på kundernes konti. Det kommer vi til at skrive mere om de næste uger.

Senest skrev vi før sommerferien, at Formuepleje sandsynligvis har fået kunderne til at overføre penge fra gamle fonde, som gik dårligt til en ny superfond, der på forunderlig vis på rekordtid har opbygget en kæmpeformue på flere milliarder.

Formuepleje ønskede ikke at svare på enkle konkrete spørgsmål om, hvorvidt deres kunder blot havde overført penge fra de gamle fonde til den nye fond, måske base- ret på Formueplejes rådgivning. Branchekilder udtalte til Økonomisk Ugebrev, at det virkede oplagt, at det var det, der var sket. Formuepleje blev så fornærmede, at de nu har trukket Økonomisk Ugebrev i Pressenævnet. Udfaldet af den sag afventer vi med sindsro..

Store tab eller gevinster

Vi har også over de seneste år skrevet om pensionssektorens alternativer, herunder milliardinvesteringer i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). Danskerne har gennem deres pensionsselskaber næsten investeret 1000 mia. kr. i såkaldte alternativer, altså vindmølleparter, solcelleparker, anden infrastruktur, ejendomme og unoterede  selskaber.

Nogle af disse enkeltinvesteringer løber op i milliarder. Men der er stort set ingen gennemsigtighed om, hvad det er, og hvordan det går. For en pensionsopsparer kan det udmærket godt have betydning, om et pensionsselskab har en milliardinvestering i TDC og i Nykredit, hvor der potentielt kan ligge store tab eller gevinster.

Dette er en overordnet dagsorden, vi vil fortsætte med at forfølge. Med den målsætning, at der gerne skulle komme bedre gennemsigtighed omkring investeringer, afkast og omkostninger. Det vil i sidste ende kunne betyde, at pengene fordeles mere optimalt mellem fonde og pensionsselskaber, så de investerer endnu mere effektivt end i dag – til gavn for danskerne og den samfundsmæssige velfærd.

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank