Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Brev fra Chefredaktøren – Hvad er det, der sker i dansk økonomi?

Morten W. Langer

mandag 13. maj 2024 kl. 17:25

Brev fra chefredaktøren
Kære Læser

Vi har tidligere påpeget, at forholdene i dansk erhvervsliv begynder at se mere og mere dystre ud. Altså ikke de store globale virksomheder, som har hovedparten af deres salg uden for landets grænser. De klarer sig generelt meget flot, som det også fremgår af gennemgangen af Q1-regnskaber for syv store largecap-selskaber i fredagens udgave af ØU Ledelse.

Men for de mindre og mellemstore selskaber, som sælger mest på hjemmemarkedet, synes udsigterne at være mere og mere dunkle. Vi har tidligere påvist, at de danske industrivirksomheder har haft sværere og sværere ved at sælge deres varer og services på hjemmemarkedet.

Tallene fra Danmarks Statistik har været klare og entydige. Virksomhederne har over en bred kam holdt dampen i produktionen oppe. Det gør man selvfølgelig kun indtil, at lagrene er fyldt op med usolgte varer.

De seneste data fra DST for industriens produktion og omsætning viser lige netop, at det er ved at være situationen: Produktionen dykkede i marts med 5,2 pct. i forhold til måneden før. Og produktionen dykkede i den seneste tremåneders periode med 1,3 pct. i forhold til sidste kvartal 2023. Så noget kunne tyde på, at lagrene er fyldt op, og at ledelserne begynder at tage konsekvensen af dette.

På salgssiden ser det ikke meget bedre ud: Omsætningen på hjemmemarkedet faldt 5,2 pct. i marts, og samme fald ses det seneste kvartal. Salget på vores hjemmebane af forbrugsgoder holdt pænt stand, hvilket afspejler, at husholdningerne fortsat holder forbruget på et højt niveau.

Men analyser viser også, at de fleste husholdninger for tiden tærer på deres opsparing ved at have et højere løbende forbrug, end deres disponible indkomst kan bære. Det kan naturligvis ikke vare ved.

Dér, hvor industriens salg for alvor dykker på vores hjemmemarked, er investeringsgoder, det vil sige typisk maskiner, it og andet udstyr til erhvervslivet. Investeringsgode-industrien, der vægter 31 pct. af den samlede industriproduktion, dykkende hele 22 pct. i marts og 6 pct. det seneste kvartal.

Manglende lyst til at investere i det hjemlige erhvervsliv er ikke et godt tegn. Til gengæld ser det ud til, at der fortsat er godt gang i salget af investeringsgoder til udlandet.

Men det hele rejser spørgsmålet, om dansk erhvervsliv nu bremser op, samtidig med at der så småt er ved at komme lidt mere gang i europæisk økonomi, mens der er tydelige opbremsningstegn i USA’s økonomi. Vi står igen foran mere usikre makroøkonomiske tider, hvor det hele synes at være meget skrøbeligt.

God læselyst.

Med venlig hilsen

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank