Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Brev fra Chefredaktøren – Hvorfor sælger pensionsejerne TDC lige nu?

Morten W. Langer

mandag 19. maj 2025 kl. 10:15

Brev fra chefredaktøren
Kære læser

For analytikere og andre brancheiagttagere er det et mysterium, hvorfor ATP, PFA og PKA sælger deres aktieposter i TDC lige nu. Som det fremgår af analysen i denne udgave, har pensionsejerne helt sikkert tabt et større milliardbeløb på investeringen, som de har haft siden 2017.

Men hvorfor er det relevant for dem at trække sig ud lige nu, hvorefter Macquarie bliver 100 pct. ejer? Eller med andre ord: Hvad er det, den australske aggressive kapitalfond ser, som de danske pensionsejere ikke ser – eller ikke tør være med til?

Det har vi fire bud på: For det første er det velkendt, at ATP og også PFA vil neddrosle deres alternative unoterede investeringer – især i store unoterede selskaber. Der har været alt for mange store cases med pensionsejede unoterede selskaber, som er nødlidende, eller som er gået konkurs.

Skal vi blot nævne de seneste som Better Energy, Green Hydrogen og Northvolt. Efter den grønne energikrise, stigende renter og højere inflation er alternativ infrastruktur langt fra så hot som for 6-8 år siden, hvor der var nulrenter.

Der er altså en ny erkendelse af, at unoterede infrastrukturselskaber er betydeligt højere risiko, end man tidligere troede. Og så er især ATP, men sikkert også andre pensionsselskaber, blevet fanget af de såkaldte indlåsningseffekter, hvor en høj andel af de fastlåste unoterede aktiver har begrænset selskabernes investeringer i børsnoterede papirer, ofte med høje afkast.

Så alt tyder på, at pensionsselskaberne har travlt med at afvikle unoterede alternativer. Ja, Nykredit kan blive den næste.

Det andet bud er, at TDC-investorerne spiller det kort, der hedder ”kritisk infrastruktur”. TDC’s overordnede infrastruktur er af national vigtighed på linje med Københavns Lufthavne. Går denne infrastruktur med ”hovedvejene” ned, vil det lukke den finansielle sektor, herunder hæveautomater, banker, betalingsformidling og sygehuses livsnødvendige kommunikation.

Så vil staten have en australsk kapitalfond med et blakket skatte-ry til at sidde massivt på vores hovedveje for datatrafik. Næppe? Så må staten jo overveje at købe den del af TDC – sikkert til overpris ligesom Københavns Lufthavne?

Den tredje byggeklods er, at ATP, PFA og PKA ikke vil lægge navn og ry og rygte til at splitte TDC op i en Gordon Gekko-lignende manøvre for at høste oplagte salgssynergier. TDC (altså KTAS) er vores første teleselskab, som næsten nyder samme nationale veneration som Irma. Og se hvad det udløste af ramaskrig, da kæden lukkede.

Den lidt vage afskedssalut fra de tre danske pensionsejere lyder sådan: ” Siden vi først investerede i TDC i 2018, har det digitale landskab ændret sig markant — fra tilgængelige digitale løsninger til mobiltelefoni og endda tv- og streamingmarkedet. Dette har krævet en transformation af TDC som virksomhed. Sammen med vores medaktionær Macquarie har vi foretaget en række investeringer for at understøtte denne udvikling af forretningen. TDC er nu gået ind i et nyt kapitel, idet vi overdrager tøjlerne til Macquarie for at lede rejsen videre i de kommende år.” Hvorfor og hvad bliver der ikke svaret på.

For kan det meget vel være, at de store pensionsejere ikke længere kan se en farbar vej frem. At de forsøger at begrænse deres tab, som kan blive meget større end det skøn, vi giver i analysen i denne udgave – på ca. 3-4 mia. kr. for hver pensionsejer. Det kan gå meget værre, fordi pensionsejerne har lånt mange milliarder kroner til TDC, som de stadig har ude at svømme.

At ATP, PFA og PKA har været totalt lukkede om transaktionen skyldes nok ikke, at de har gjort en fantastisk handel. Det ligner en nødredning og damage control – mere end en ønskelig og økonomisk positiv exit.

Presset på dem for at fortælle ”sandheden” vil stige, og det vil også være rimeligt, at pensionsejerne fortæller deres medlemmer, hvor mange pensionspenge, de har tabt.

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank