Kære læser
Efter Økonomisk Ugebrev for to uger siden i ØU Finans skrev ”Den grønne bølge er ved at tørre ud, tid til refleksion” – med henvisning til striben af kollapsede grønne energieventyr, som f.eks. Northvolt, Green Hydrogen og Ørsteds milliardnedskrivning på power-to-x – er pensionssektorens investeringer i grønne energiprojekter for alvor blevet en stor offentlig dagsorden.
De store erhvervsmedier har også set den nye historie og videreformidlet store interessenters holdninger, der spænder vidt – lige fra ny erkendelse til fornægtelse.
Gennem pensionsselskaberne har danskerne investeret 1000 mia. kr. i såkaldte alternativer, altså unoterede investeringer, og ifølge sektorens egne opgørelser udgør grønne investeringer ca. 350 mia. kr. Så der er store summer på spil, og mange højtlønnede investeringsfolks og pensionschefers bagdel står nu lige i klaskehøjde.
Konklusionen om nedsmeltningen i investering i nye grønne teknologier er ikke kun baseret på en håndfuld eksempler på vores hjemmebane. Som vi tidligere har skrevet flere gange, er det et internationalt fænomen, at de professionelle investorer nu erkender, at afkastet på grønne investeringer over en bred kam har skuffet, og at der er brug for nytænkning.
Forudsigelige protester
Senest har Bloomberg udgivet en analyse af investorernes syn på grønne investeringer, og det ser ikke godt ud. Forestillingen om, at grønne investeringer i sig selv er et argument for at investere, holder simpelthen ikke. Ærgerligt, da vi har brug for den grønne omstilling. Men i sidste ende ser investorerne på afkast.
Bloombergs analyse konkluderer, at de store fonde på Wall Street nu er nettoshort på investering i børsnoterede papirer inden for batteriteknologi, vind, sol, hydrogen og elbiler. Eksempelvis er Vestas’ aktiekurs på det laveste niveau i fem år, og det gælder hele sektoren. Alligevel tror de store investeringsfonde på yderligere kursfald.
Reaktionerne fra de hjemlige aktører har været interessante, og de går lige fra erkendelse af en ny situation til fornægtelse af de nye realiter. ATP’s direktør Martin Præstegaard lagde ud med at udtale, at lønmodtagerfonden nu vil skrue ned for investering i grønne teknologiprojekter. En fornuftig udmelding, der straks udløste forudsigelige protester fra et par venstrefløjspartier.
I den forgangne uge kom Forsikring- og Pensions underdirektør Tom Vile Jensen med en opsigtsvækkende melding. Til Finans udtalte han, at ”vi løser ikke den grønne omstilling ved at investere milliarder i projekter, som lukker om tre år (og videre) det er politikerne og ikke pensionsselskaberne, der skal løse den økonomiske nedtur i mange af de grønne industrier.”
Efter Forsikring & Pension ellers i flere år har holdt festtaler om, at pensionssektoren skulle spille en stor rolle i den grønne omstilling, bl.a. med tilsagnet til regeringen om at investere 350 mia. kr. i det grønne, er det opmuntrende med en melding, hvor brancheforeningen forholder sig nøgternt til virkeligheden.
Kan investorerne godt lide
Men tilsyneladende er der også noget fornægtelse, idet Danicas investeringsdirektør udtalte, at det ikke så så galt ud endda. Finans sprang i med begge ben og videreformidlede en historie, som handler om noget helt andet. Nemlig store børsnoterede selskabers fokus på klima og miljø, herunder kursudviklingen i disse selskaber.
Det er klart, at de store globale erhvervsvirksomheder fortsat vil arbejde for at nedbringe deres CO2-udledning, som det også fremgår af Økonomisk Ugebrevs Klima Rating, og det kan de store investorer godt lide.
Emnet for den aktuelle debat handler om noget helt andet, nemlig mere risikofulde nye grønne klimateknologier, som er nødvendige for at håndtere klimakrisen, men som indtil videre har storskuffet. Det burde Danica også erkende.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.