Kære læser
Ved enhver festlig lejlighed fremturer den danske regering og de fleste politiske partier på Christiansborg med en historie om, hvor vigtigt det er med udbygning af grøn energi i Danmark.
Men når man ser nærmere på realiteterne og det politiske systems reelle arbejde med at skabe de rette rammer for den grønne energi-udvikling, ligner det en politisk popsang.
Realiteten er, at erhvervslivet og de store investorer målrettet arbejder for at fremme den politisk ambition. Men det nytter ikke rigtig noget, når regeringen og centraladministrationen ikke skaber de rette rammevilkår for udvikling af den grønne energi.
Eksempelvis kikser det totalt med at sikre, at den stigende produktion af grøn el faktisk kan transporteres og sælges til lønsomme priser.
Senest har vi set den store solcelleparkudvikler Better Energy, hvor ATP er storaktionær, gå i rekonstruktion på grund af umulige hjemlige markedsvilkår.
I en pressemeddelelse skriver Better Energy og selskabets rekonstruktør fra Holst Advokater, at ”… på trods af store politiske ambitioner om øget elektrificering, fleksibelt elforbrug og grøn brintproduktion i Danmark, bliver det fra andet til tredje kvartal i 2024 stadig mere klart, at udrulningen af grøn elproduktion risikerer at løbe foran markedet. Denne ubalance truer både den grønne omstillings effektivitet og hastighed.”
Videre hedder det: ”Den grønne energiomstilling står i en krise, hvor overgangen fra fossil energi til elektrificering går for langsomt. Det skaber usikkerhed om udviklingstempoet, gør investorer usikre og ændrer dermed investeringsvilkårene. Den største udfordring er ikke længere produktion af mere vedvarende energi, men i stigende grad svag efterspørgsel. Skal tempoet genfindes i den grønne omstilling, så kræver det øget elektrificering og deraf større efterspørgsel på grøn strøm.”
Samtidig præges markedet for vedvarende energiproduktion af øget volatilitet med svingende energipriser, højere renter og afkastkrav, udfordringer i forsyningskæder samt stigende omkostninger og begrænsninger ved nettilslutninger, skriver selskabet og dets advokater.
Ordlyden er ikke til at tage fejl af, og det er et gevaldigt slag i ansigtet på regeringen og de danske politikere, der tydeligvis ikke har gjort deres hjemmearbejde godt nok.
Better Energy skal nok overleve i en eller anden form. Men det bliver nok under nye ejere, da egenkapitalen er negativ. Og ATP har allerede sagt, at her slutter det for dem. Både banker med tilgodehavender på 1,9 mia. kr. og de store partnere, Industriens Pension og Andel, kommer sikkert til at betale noget af regningen for at få genskabt en forretning, der hænger økonomisk sammen.
I denne udgave af ØU Finans kigger vi nærmere på problemer og løsningsmodeller for Better Energy, vi ser også nærmere på solparkmarkedet i Europa og et mindre dansk solcelleparkfirma, der senest har været gennem opsigtsvækkende finansielle manøvrer.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.