Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Brev fra chefredaktøren – Mere end almindelig tåge forude

Morten W. Langer

mandag 12. februar 2024 kl. 17:25

Brev fra chefredaktøren

Kære Læser

I denne udgave af ØU Finans giver vi flere eksempler på, at vi står midt i meget urolige og usikre tide med lav sigt­barhed. Et eksempel afspejles i ATP’s netop aflagte års­regnskab, som vi omtaler i denne udgave. ATP har nu shortet det amerikanske aktiemarked for 2 mia. kr. Det er et friskt sats.

Vi skal ikke her vurdere, om ATP skal tage den slags positioner. Men det afspejler i hvert fald, at verden på in­gen måde er lineær. Ja, de amerikanske bigtech-aktier har givet fremragende afkast det seneste år, men de fleste tech-selskaber har også overpræsteret i Q4.

Så enten står ATP til endnu flere tæsk, eller også vil pengetanken blive kåret som en helt ved udgangen af året.

En anden artikel i denne udgave handler om, at inter­nationale shortfonde har tabt en halv mia. kr. på få uger, fordi de har gamblet på kursfald i de danske børsnote­rede selskaber Chemometec, Netcompany og GN Store Nord. Alle tre har senest leveret Q4-regnskaber, som an­tyder starten på en turn around. Så vi kan let stå foran nogle større positive historier herfra.

Vi har også kigget nærmere på regnskabet fra Nykre­dit-ejede Totalkredit og Danske Bank-ejede Realkredit Danmark, og de antyder, at de seneste års overskudsfest lakker mod enden. Ledelserne selv ser lavere overskud i år, bl.a. som følge af stigende tabshensættelser.

Ja, det lyder lidt som den faste refleks-melding, som bankcheferne kommer med hvert år i januar. Og det kan godt være, at det bliver det samme igen

Med de seneste relativt positive nøgletal og tillidsindi­katorer lugter det nemlig af, at vi kan få endnu et år med plus/minus nulvækst i samfundsøkonomien. Og det vil være meget positivt med den underliggende modvind, der fortsat er fra høje renter og sværere finansieringsvil­kår.

Vi har i denne udgave også taget pulsen på boligmar­kedet i whiskeybæltet. Her er billedet, at de dyre ejerbo­liger for tiden er ramt af isvinter med meget lav aktivitet. De få handler, der er indgået, har som hovedregel være gennemført med store prisfald i forhold til før nytår. Og boligkøberne er blevet mere end kompenseret for de for­højede boligskatter.

Også de vestlige aktiemarkeder har et par måneder nu været præget af en afventende ’hvad sker der nu’-hold­ning. Spørgsmålet er især, om inflationen igen er på vej op. I hvert fald er både korte og lange renter den seneste måned igen begyndt at tikke opad. Bl.a. godt hjulpet af sti­gende løninflation, højere transportpriser fra krisen i det røde hav og tegn på stigende energipriser.

Højere renter herfra kan være med til at skubbe til læs­set. Men makroøkonomien, især i USA, men også til dels i Europa, har vist overraskende robusthed i forhold til den modvind, der er.

God læselyst.

Med venlig hilsen

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank