Kære læser
Der er lagt op til et kæmpeslagsmål mellem giganter om en halv milliard kroner, når landets mest nålestribede revisionsfirma, PwC, tørner sammen med advokat Boris Frederiksen fra kammeradvokaten/advokatfirmaet Poul Smidt.
Han er kurator i tre af de konkursboer, som ligger tilbage efter en stribe forsikringskonkurser de seneste år, og som Økonomisk Ugebrev har beskrevet i artikelserien, vi har kaldt ”Forsikringsmafiaen”. Fagredaktør Carsten Vitoft har i artikelserien fulgt de fire selskaber, som senere gik konkurs, fordi der var store røde advarselslamper, der blinkede.
I alle tilfældene har der været tale om forsikringsselskaber især med fokus på ejerskifteforsikringer, byggeskader og auto, hvor der gik overraskende lang tid fra de første alvorlige advarselssignaler til, at selskaberne blev lukket. Man kan i flere af tilfældene i dag stille spørgsmål ved Finanstilsynets langmodighed. Men det mest overraskende og bemærkelsesværdige er, at selskabernes statsautoriserede revisorer fra PwC ikke trak i håndbremsen langt tidligere.
Tvunget rotation
Nu har Boris Frederiksen altså trukket PwC og de underskrivende revisorer i retten med et erstatningskrav på op mod en halv milliard kroner. I en afgørelse fra Revisornævnet har en PWC-revisor fået en bøde, men den sag er langt fra slut, fordi PwC har nægtet at udlevere vigtige arbejdsnotater til kurator. Og heller ikke Revisornævnet har set disse arbejdsnotater.
Det er bl.a. i det lys, man skal se udviklingen i PwC, der det seneste år har mistet en stribe samfundsvigtige PEI-revisionskunder i den finansielle sektor. Bl.a. Industriens Pension, Velliv og Sampension. Selv siger PwC, at frafaldet skyldes tvunget rotation, men ingen af de frafaldne kunder har nået den maksimale grænse på tyve års samarbejde.
Det lugter unægteligt af, at de store revisionskunder i finanssektoren er begyndt at ryste på hånden. Revision handler om tillid, og hvis der kan sås tvivl om tilliden til PwC, vil kunderne naturligvis tænke sig om en ekstra gang. PwC har i den danske revisorverden fremstået som nærmest ufejlbarlige, og revisionsfirmaet og dets partnere opleves som meget professionelle og har også et godt ry og rygte. Altså i hvert fald indtil nu. Er de seneste kundefrafald blot tilfældigheder? Eller er det starten på en bølge af store revisionskunder, som kigger sig om efter andre revisorer? Det er for tidligt at sige. Men det er i hvert fald en stor risiko, at andre vælger det sikre, måske at holde en pause med PwC. I hvert fald til, at de store erstatningssager, som uden tvivl vil få massiv mediedækning, er overstået.
Sagerne kan få stor betydning for den danske revisorverden, og det kan også få stor betydning for brede dele af erhvervslivet og især den finansielle sektor. Konkurrencestyrelsen har netop udgivet en rapport med overskriften ”Konkurrencen på markedet for revision af PIE-virksomheder”, hvor det fremhæves, at der er høj koncentration og få revisionsaktører, især i finanssektoren.
I rapporten fremhæves, at de høje krav til revisorer i finansielle PEI-selskaber allerede nu begrænser revisorudbuddet: ”Kravene til certificering omfatter bl.a., at revisor inden for de seneste fem år skal have udført revision i mindst 1000 timer inden for finansielle ydelser, heraf 750 timer inden for revisionsydelser af den pågældende type certificering (bank/forsikring). Samtidig gælder det, at disse 750 timer skal være opnået hos mindst tre virksomheder, samt at 50 pct. af timerne skal være udført som underskrivende revisor eller som leder af et revisionsteam.”
Hvis PwC en periode sættes uden for døren her, er der i realiteten kun Deloitte og EY tilbage. Det vil skabe kæmpe problemer, ikke mindst fordi revisorudbud skal køre overfor mindst tre revisionsselskaber.
Vi følger op på sagen, bl.a. med vores årlige temaer om revisionsbranchen de kommende uger.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør