Kære Læser
Umiddelbart virker det ikke helt logisk, det der for tiden sker på rentemarkederne. Både meldinger fra den amerikanske og den europæiske centralbank indikerer, at det kommer til at trække ud med den første rentenedsættelse. Efter et større rentefald fra november sidste år til starten af januar fik nye positive væksttal renterne til at stige igen.
Men de seneste uger er det igen gået nedad. Både Fed og ECB ser, at inflationstallene herfra kan trække opad, dels på grund af stigende salgspriser i de ledende erhvervstillidsindikationer, dels på grund af mulige priseffekter fra logistikpropperne i det Røde Hav og Suezkanalen.
Markedet forventer fortsat fire-fem rentenedsættelser senere på året. Men der er opstået øget usikkerhed om, hvad der sker på den korte bane. Flere af de ledende indikatorer for USA’s økonomi viser nu opbremsning og muligvis fald i beskæftigelsen. Men de hårde nøgletal viser fortsat solskin.
Bl.a. ADP-målingen af nye jobs, samt erhvervstillidsmålinger fra f.eks. Chicago PMI, som opfattes som en god indikator for amerikansk økonomi, viser afmatning. Også den seneste ISM-måling fra de amerikanske indkøbschefer indikerer nu fald i beskæftigelsen.
Fredagens jobtal viste så umiddelbart overraskende stor jobvækst i januar. Men under overfladen var der også indikationer på svækkelse af arbejdsmarkedet: De såkaldte household data viste igen fald i den samlede beskæftigelse. Og det alternative mål for arbejdsløsheden, U6, der afspejler løst tilknyttede til arbejdsmarkedet og deltidsansatte, viste en stigning fra 7,1 pct. i december til 7,2 pct. i januar 2024.
Udsigten til en opbremsning i USA’s økonomi kan være forklaringen på de faldende renter. Det kan også være en markedsreaktion på, at den amerikanske centralbank ventes at stoppe for QT-salg af obligationer, og at den amerikanske stat ventes at sælge færre statsobligationer end tidligere forudsat.
Endelig er der øget nervøsitet for en ny amerikansk regionalbank-krise, hvilket også har sat sig i kursen på regionalbank-aktierne. Efter ugens kursfald på knap 10 pct. er der dog fortsat langt ned til den tidligere bund for regionalbankerne tilbage i april sidste år.
I denne udgave af ØU Finans tager vi fat på en gennemgang af de finansielle virksomheders Q4-regnskaber. Finansanalytiker Per Grønborg har set nærmere på Tryg og Topdanmark, og han konkluderer, at erhvervsmediernes kåring af Tryg som vinder over Topdanmark ved et nærmere eftersyn ikke holder helt stik.
Vi ser også på fredagens regnskab fra Danske Bank, og så forsøger vi os med en analyse af Q4-regnskabet fra ATP, som kommer i denne uge. Umiddelbart ser det igen skidt ud for den store pengetanks aktieperformance.
God læselyst.
Med venlig hilsen
Morten W. Langer
Chefredaktør
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.