Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Brev fra Chefredaktøren – Renter falder, men centralbanker tøver

Morten W. Langer

mandag 05. februar 2024 kl. 10:00

Brev fra chefredaktøren
Kære Læser

Umiddelbart virker det ikke helt logisk, det der for tiden sker på rentemarkederne. Både meldinger fra den ame­rikanske og den europæiske centralbank indikerer, at det kommer til at trække ud med den første rentenedsæt­telse. Efter et større rentefald fra november sidste år til starten af januar fik nye positive væksttal renterne til at stige igen.

Men de seneste uger er det igen gået nedad. Både Fed og ECB ser, at inflationstallene herfra kan trække opad, dels på grund af stigende salgspriser i de ledende er­hvervstillidsindikationer, dels på grund af mulige prisef­fekter fra logistikpropperne i det Røde Hav og Suezkana­len.

Markedet forventer fortsat fire-fem rentenedsættelser senere på året. Men der er opstået øget usikkerhed om, hvad der sker på den korte bane. Flere af de ledende indi­katorer for USA’s økonomi viser nu opbremsning og mu­ligvis fald i beskæftigelsen. Men de hårde nøgletal viser fortsat solskin.

Bl.a. ADP-målingen af nye jobs, samt erhvervstillids­målinger fra f.eks. Chicago PMI, som opfattes som en god indikator for amerikansk økonomi, viser afmatning. Også den seneste ISM-måling fra de amerikanske indkøbsche­fer indikerer nu fald i beskæftigelsen.

Fredagens jobtal viste så umiddelbart overraskende stor jobvækst i januar. Men under overfladen var der også indikationer på svækkelse af arbejdsmarkedet: De såkaldte household data viste igen fald i den samlede be­skæftigelse. Og det alternative mål for arbejdsløsheden, U6, der afspejler løst tilknyttede til arbejdsmarkedet og deltidsansatte, viste en stigning fra 7,1 pct. i december til 7,2 pct. i januar 2024.

Udsigten til en opbremsning i USA’s økonomi kan være forklaringen på de faldende renter. Det kan også være en markedsreaktion på, at den amerikanske centralbank ventes at stoppe for QT-salg af obligationer, og at den amerikanske stat ventes at sælge færre statsobligationer end tidligere forudsat.

Endelig er der øget nervøsitet for en ny amerikansk regionalbank-krise, hvilket også har sat sig i kursen på re­gionalbank-aktierne. Efter ugens kursfald på knap 10 pct. er der dog fortsat langt ned til den tidligere bund for regi­onalbankerne tilbage i april sidste år.

I denne udgave af ØU Finans tager vi fat på en gen­nemgang af de finansielle virksomheders Q4-regnskaber. Finansanalytiker Per Grønborg har set nærmere på Tryg og Topdanmark, og han konkluderer, at erhvervsmedier­nes kåring af Tryg som vinder over Topdanmark ved et nærmere eftersyn ikke holder helt stik.

Vi ser også på fredagens regnskab fra Danske Bank, og så forsøger vi os med en analyse af Q4-regnskabet fra ATP, som kommer i denne uge. Umiddelbart ser det igen skidt ud for den store pengetanks aktieperformance.

God læselyst.

Med venlig hilsen

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank