TV2’s og journalist Mads Brüggers dokumentar ”Den Sorte Svane” vil få stor betydning for, hvordan vi alle sammen, herunder politikere og myndigheder, fremover ser på bekæmpelsen af økonomisk kriminalitet. Pludselig er det blevet folkeeje at forstå, hvordan man kan begå økonomisk kriminalitet. Hvordan man kan tjene penge på det, og hvor let det er.
Netop denne folkeliggørelse af, hvad økonomisk kriminalitet er, vil medføre, at myndigheder og politikere vil blive presset til at tage det meget mere seriøst, hvordan man får stoppet konkursryttere, fakturafabrikker og momssvindlere. Fordi hvidvask og bandekriminalitet tidligere har været øverst på den offentlige dagsorden, har politiet og politikerne kastet ressourcerne den vej.
Men det har også betydet, at den traditionelle white collar økonomiske kriminalitet ikke er blevet prioriteret af myndighederne, og det ved de godt. I denne udgave har vi talt med formanden for Kuratorforeningen, som i meget klare vendinger siger, at kuratorerne er frustrerede.
Kuratorerne politianmelder hvert år i tusindvis af potentielle svindlere, som har sendt selskaber i konkurs med milliardgæld til det offentlige i A-skat og moms, eller som har udnyttet selskabet til at hvidvaske penge eller hæve negativ moms. Men de oplever, at politiet groft sagt ikke gør noget ved det.
Hvis politikernes milliardstore finanspolitiske råderum skulle anvendes fornuftigt, skulle man udarbejde en plan for, hvordan det kan undgås, at statskassen tømmes for milliarder af økonomiske kriminelle. Med ny teknologi og kunstig intelligens vil det blive markant lettere at jagte og afsløre de økonomiske svindlere. Lige nu er de næsten ikke bange for at blive afsløret.
Økonomisk Ugebrev vil de kommende måneder beskrive, hvor hullerne er i systemet, hvordan de kan lukkes, og hvad myndighederne gør for at lukke dem.
Og så lige en bemærkning om den kritik, som TV2’s dokumentar efterfølgende er blevet mødt med fra forskellige avisredaktører. Jeg bemærker, at kritikken særligt er kommet fra avisredaktører, hvis medier sjældent beskæftiger sig med rigtig dybdeborende journalistik, og i et tilfælde også et medie, som ikke har stor indsigt i erhvervslivets virkemåde og økonomisk kriminalitet.
På mig virker kritikken fuldstændig malplaceret og uden forståelse af, hvad der er, TV2 og Mads Brügger har præsteret. Det er et stykke verdensklasse-journalistik, som de kritiske redaktørers medier aldrig vil komme i nærheden af. Kritikken lugter simpelthen af misundelse og et forsøg på at finde huller i osten, selvom de ikke er der.
Netop de problemstillinger, TV2 og redaktionen røg ud i undervejs, er håndteret forbilledligt og beskrives for seerne på en måde, som giver rigtig god mening: Ja, der har været nogle etiske dilemmaer, og de er blevet håndteret efter grundige overvejelser. Mere kan man ikke forvente eller forlange.
TV2 og Mads Brügger har tydeligvis gjort, hvad de kunne for at flage Amiras baggrund, rolle og forudsætningerne for hendes deltagelse. Men kan man så være sikker på, at hun er medspiller og ren og hvid? Nej, selvfølgelig ikke. Hun har være hovedrolleindehaver i den økonomiske kriminelle verden i årevis. Det ved man jo godt som tv-seer. Økonomisk Ugebrev fortsætter artikelserien om den boomende økonomisk kriminalitet i Danmark, og hvad der sker for at dæmme op for den.
God læselyst,
Med venlig hilsen
Morten W. Langer
Chefredaktør
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.