Tema: Top 40 Advokater 2018. Med en vækst i bruttoindtjeningen på 20 procent var Bruun & Hjejle blandt de selskaber, der kom bedst ud af et for branchen generelt godt 2017. Managing Partner Karsten Kristoffersen tilskriver den store fremgang det strategiske fokus på M&A, fast ejendom og proces og gunstige konjunkturer. Advokatfirmaet har gjort sig bemærket ved udarbejdelse af Danske Banks hvidvaskrapport, som er blevet betegnet som et grundigt stykke juridisk arbejde. Men også med bemærkelsesværdige konklusioner om fit & proper og en ansvarsbedømmelse, som en Danske Bank betalt advokat ikke skal beskæftige sig med.
”Jeg vil gerne kunne sige, at vi er genier i forhold til vores konkurrenter. Men sådan er det naturligvis ikke. Det handler nok mere om fokus – og en stædig insisteren på at udleve det fokus. Vores prioritering giver os mulighed for at forstå de forretninger og processer, vi beskæftiger os med, i dybden. Markedet har generelt været i en god gænge, og vores vækst har været høj. Når vi er mere fokuserede end andre, bliver vi jo også forholdsmæssigt mere begunstigede af, at f.eks. fast ejendom har buldret derudaf i de seneste år,” siger Karsten Kristoffersen.
I taler i regnskabet om den strategiske kerneforretning –M&A, fast ejendom og proces – understøtter de hinanden?
”Forretningsområderne har nogle fælles karaktertræk, som vi anser for at være strategisk interessante. De er kendetegnede ved, at mange sager er store og komplekse, hvilket kan retfærdiggøre, at man bruger teams med mange specialister. Dermed er vi i stand til at aktivere vores ressourcebase på en anden måde, end hvis vi fokuserede på at køre en masse små sager igennem. Vores teams består af meget mere end snævre specialister i netop de tre områder. Vi har også en masse specialister inden for f.eks. HR, compliance, konkurrenceret og it. De tre kerneområder er kendetegnende for vores måde at gå til markedet på.”
Der er en forventning om, at de kommende år vil bringe mere automatisering. Vil det påvirke jeres forretning?
”Automatiseringen gør, at visse opgaver løses anderledes; enten af andre serviceudbydere eller ved integrerede it-løsninger i vores egne processer. Formentlig en kombination. Det gør, at man kan bruge sin tid langt mere effektivt – til gavn for både klienter og den enkelte medarbejder i form af større arbejdsglæde. Derfor vil der blive allokeret flere ressourcer hen mod de komplekse opgaver. Om det giver vækst på toplinjen, er endnu usikkert. Jeg tror på det. Det kræver, at vi er i stand til at skabe et endnu større marked for os selv inden for de komplekse transaktioner og tvister. Man skal konstant tænke over, hvordan man bevæger sig op i værdikæden.”
Med automatiseringen vil andre brancher kunne overtage opgaver, advokater løser. Men vil I omvendt også kunne tage opgaver fra andre?
”Jeg vil ikke udelukke, at nogle vil gå den vej. Der vil være en mængde af muligheder, man skal overveje. Men under alle omstændigheder skal vi, ligesom alle andre, revurdere vores strategi hele tiden. Der vil blive ved med at være transaktioner, hvor man skal bruge humankapital, for at få forhandlinger, processer, strukturer og aftaler til at fungere optimalt. Et område som proces vil også være dybt afhængig af humankapital lang tid fremover. I dag er vi nok mest fokuserede på, hvordan vi optimerer vores kompetencer og service offering indenfor vores kerne. Om vores strategi en dag ændrer sig markant, må fremtiden vise”
Hvordan tror du, automatiseringen vil påvirke konkurrencen? ”
Lige nu går automatiseringen langsommere end avisoverskrifterne antyder, men det kan lige pludselig gå rigtig hurtigt. Forenklet sagt bliver det formentlig lidt ligesom at have en PC. Nogle vil bruge Mac og andre en laptop fra IBM, men begge dele kommer til at fungere. I sidste ende tror jeg mest det bliver en ”ticket to play”. Ikke noget, man i sig selv vinder markedet på.”
Hvordan ser du på den danske advokatbranche?
”I det danske marked er der nogle forskellige segmenter. En kerne af firmaer synes at have en strategi om at tage sig af de mest komplekse transaktioner og til dels tvister. Inden for den gruppe kan man se mere fokuserede strategier og egentlige full service-strategier. Så er der firmaer, som ser ud til at have en bredere kommerciel baseret strategi. Det, tror vi, er det sværeste sted i markedet at være. Det kan hurtigt ende i en hård priskonkurrence i det segment. En joker, som alle taler om er, hvad ”the big 4” har tænkt sig at gøre, og om de får succes i vores marked,” slutter Karsten Kristoffersen.
Sten Thorup Kristensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.