Finans

Buyout-fonde præsterede solide resultater sidste år

Morten W. Langer

mandag 05. oktober 2020 kl. 15:00

Tema om de 15 største danske buyout-fonde: De 15 største danske buyout-fonde præsterede sidste år atter et flot samlet resultat, også selvom det var en smule ringere end året før. Buyout-fondene, der er karakteriseret ved at købe op i traditionelle brancher inden for industri og service, typisk modne virksomheder med en omsætning på 100-150 mio. kr., fik sidste år et samlet overskud før skat på 390 mio. kr., mod 420 mio. kr. året før.

Baseret på den samlede egenkapital på 5,0 mia. kr., og året før 4,7 mia. kr., svarer det til en solid forretning af egenkapitalen på henholdsvis 8 og 9 pct. for de seneste år.

Sidste år var det kun den mindre fond VPK 1, som gav underskud på bundlinjen – af de i alt 15 undersøgte fonde. Fonden er etableret i 2016, og den har en bogført egenkapital på 76 mio. kr. De seneste år er det blevet til underskud på et par mio. kr., hvilket næppe er overraskende, med den sene start for kun tre-fire år siden.

Minus til plus
I 2018 var der også underskud i fire andre fonde, men de kom alle ud med plus på bundlinjen sidste år. Det drejer sig bl.a. om Capidea Capital III, der har vendt et minus på 18 mio. kr. i 2018 til et plus sidste år på 19 mio. kr.  Fondens fremgang skyldes en positiv værdiregulering på porteføljeselskaber på 36 mio. kr. Nyinvesteringer udgjorde sidste år 128 mio. kr., mod 120 mio. kr. året før.

I porteføljen er bl.a. selskaber som Budweg Caliper, som opererer indenfor bremsereservedele til transportsektoren, og Flexoprint, som fremstiller selvklæbende mærkater til bl.a. detailsektoren. Begge selskaber kom ud af 2019 nogenlunde som året før. T.A.P., som fremstiller vitaminer, halverede årets overskud til 10 mio. kr.

Porteføljeselskabet European House of Beds – Denmark A/S kom lidt svagere ud af 2019 end af 2018, med et overskud på 11 mio. kr. Og endelig er der porteføljeselskabet Holiday Gouop, der driver en onlinerejseportal. Sidste år havde det et underskud på 2 mio. kr., hvilket betragtes som tilfredsstillende.

Om det nye regnskabsår oplyses, at ”Det er endnu uvist i hvilket omfang koncernens selskaber vil blive påvirket af Covid-19 udbruddet, men ledelsen har iværksat procedurer med henblik på at tilpasse omkostningsniveauet til den forventede markedsudvikling. Derudover vil ledelsen undersøge muligheder for at få del i både eksisterende og kommende hjælpepakker til at afbøde eventuelle økonomiske tab.”

En anden fond, som har vendt underskud til overskud, er Jysk Industri Holding, der kom ud af 2019 med et plus på 4 mio. kr., mod minus 12 mio. kr. året før. Fonden, der blev etableret i 2007, har en egenkapital på 54 mio. kr. og to selskaber i porteføljen. Fonden, der delejes af Karsten Ree og Købstædernes Brandforsikring, har de foregående fire år givet et samlet underskud på 57 mio. kr.

Ifølge ledelsen var fondens porteføljeselskaber på vej ind i en positiv udvikling op til coronakrisen, som ændrede på udsigterne. Ledelsen skriver, at ”der har været en meget positiv udvikling i både Jeka Group og Bollerup Jensen i 2019, og starten af 2020, som ville have medført en større opskrivning af værdien af Jysk Industri Holdings kapitalandele, hvis ikke Coronakrisen var brudt ud og skabt en ny usikkerhed om varigheden og konsekvenserne af krisen.

Jeka Fish har været ramt af en omsætningsnedgang på ca. 40% siden Coronakrisen brød ud i midten af marts og på tidspunktet for regnskabsaflæggelsen er det stadig uklart, hvornår Jeka når tilbage på det normale omsætningsniveau.”

Videre hedder det i årsregnskabet, at ”på den baggrund har ledelsen i Jysk Industri Holding valgt ikke at opskrive værdien af Jeka Group på trods af den økonomiske fremgang i det seneste år, indtil der er større klarhed omkring, hvordan krisen påvirker selskabet på længere sigt. Bollerup Jensens basisindtjening har indtil videre ikke været ramt af Coronakrisen, og værdien af selskabet er som følge af den økonomiske udvikling i det seneste år, og forventningerne til de kommende år, opskrevet med i alt 5 mio. kr.”

Konkurser og frasalg
Af de 15 undersøgte fonde var der stor tilbagegang i overskuddet i bl.a. Industri Udvikling III, hvor overskuddet før skat dykkede fra 31 mio. kr. i 2018 til 4 mio. kr. sidste år. Fonden har ellers været en succes siden starten i 2010, med en forretning af den indskudte kapital (IRR) på 8 pct. årligt, som det oplyses i seneste årsregnskab.

Heri oplyses det også, at det i seneste regnskabsår både var positive og negative værdireguleringer: Porteføljeselskaberne Euro Therm og KD Group er gået konkurs i 2019, og det har samlet set kostet et regnskabsmæssigt tab på 33 mio. kr. Til gengæld oplyses det, at der har været positive værdireguleringer i C&H Systems, HT Bendix og Theca. HT Bendix og Borch Textile Holding er solgt i regnskabsåret, og frasalgene har givet anledning til udlodninger på 125 mio. kr. sidste år, mod 20 mio. kr. året før.

Årets største overskud kom i Erhvervsinvest III, der gav et resultat sidste år på 72 mio. kr., mod 112 mio. kr. året før. Fonden blev etableret i 2013, har en bogført egenkapital på knap 900 mio. kr. og otte porteføljeselskaber, som alle giver overskud. Erhvervsinvest III ejes af Dansk Vækstkapital, AP Pension, PFA Pension og Nykredit og er under ledelse af Thomas Marstrand.

Fonden ejer andele i bl.a. Scanbur, som de seneste år ikke har været den store succeshistorie. Driftsoverskuddet er over to år dykket fra 58 mio. kr. til 2 mio. kr. Hovedaktiviteten består i salg af udstyr til forsøgsdyr i medicinsk og biologisk forskningsvirksomhed. Salget i 2019 var negativt påvirket af forsinkelser samt udskydelser på projekter. Ledelsen skriver, at uventede udskydelser på projekter også vil påvirke 2020, hvor der ses et mindre underskud, inden udviklingen vender til overskud i 2021 og 2022.

Det generelt positive billede for de danske buyout-fonde sidste år kan, som forholdene ser ud lige nu, meget hurtigt ændre sig til det negative. Kreditforsikringsfirmaerne begynder nu at konstatere vigende betalingsevne, især hos de mindre og mellemstore industrivirksomheder, og det er her, fondene har deres hovedvægt.

De har været holdt i gang indtil nu af hjælpepakker og træk på den ordrebog, der lå i foråret. Men ordreindgangen svigter tydeligvis mange steder, dog ikke inden for fødevarer og farma, hvor markederne er stort set uændrede. Det kan samlet set give buyout-fondenes porteføljeselskaber et meget udfordrende 2020, hvor resultaterne ikke lever op til de seneste år solide resultater.

MWL

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

[postviewcount]

Formue

Langers Skarpe Aktiemarkederne robuste under overfladen, indtil videre

Torsdag i denne uge fik vi endnu en test af det vigtige pejlemærke i 3390-3400 for den styrende amerikanske S&P Future (svarende til S&P 500 indeks). Testen holdt, og…
Formue
Stoxx: Europæiske health care aktier fortsat under pres pgr af ventet Biden sejr
Formue
Stoxx: Europæiske bankaktier 3% oppe i dag, har givet købssignal
Formue
SAS: Europæiske flyselskab-aktier holder sig nogenlunde stabile, men ..
Samfundsansvar
Ny database afslører investorers kontroversielle investeringer
Formue
SAS emission fuldtegnet, obligationsejer får deres nye aktier i dag, fredag.
Formue
US: Stigning i obligationsrenten indikerer fortsat en gamechanger på finansmarkedet
Formue
IPO Watch: ØU lancerer Kvalitetstjek af nynoterede selskaber
Samfundsansvar
Her er de overbetalte topchefer i dansk erhvervsliv
Finans
Pensionssektor må tære på egenkapital for at opfylde garantier
Formue
ØU Trader: Porteføljen har afkast på 23,9% i 2020
Finans
Ledelser i Alpha og Qudos Insurance afsløret i millionfusk
Finans
Solar: Rekordafkast i 2020 blåstempler digital strategi
Finans
Gensidige anklager om fusk mellem Waturus CEO og ex-CFO
Finans
Ny smittebølge: Halvdelen af EU’s SMV virksomheder er i konkursrisiko

Seneste nyt

Ledelse
Rob de Ridder ansat i 2015: ”Det skete på din vagt”
Formue
Insiderkøb i tre selskaber. Størst i STG: 1 mio. kr.
Finans
Opdat2: Køb nye Bioporto aktier med rabat på 5%, forvent pres på tegningsretter
Formue
Mærsk speeder megaomstilling op
Formue

Novo Nordisk nedbringer aktieandel i FLSmidth

Pursuant to Section 38 of the Danish Capital Markets Act, FLSmidth has been informed that NOVO HOLDINGS A/S has reduced his holding of FLSmidth shares to a total 2,455,584…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Formue
4 C25-selskaber under 45% på Tillidsbarometer. Coloplast i bund: 38%
Formue
Q2 webcast: Se Ørsteds ledelse i Q&A med analytikere
Ledelse
Forslag: Luk ned for kommuner med smittespredning over 100
Finans
Bekymring over, at Nykredit/Totalkredit tromler konkurrenter
Formue
Her er indholdet i seneste nummer af FORMUE. Få det gratis:
Finans
Ikke-uafhængig analyse: Netcompany: Solid order intake continues
Formue
Shorthandlere øger position i Jyske Bank og reducerer i DS Norden
Formue
Aktietilbagekøb for 292 mio. kr. Størst i Novo: 241 mio. kr.
Finans
Ugens regnskaber, blandt andet Chr. Hansen (Q4) og Tryg (Q3)
Finans
DAX Future siver, 12.800 faldet igen, holde øje med 12.300
Formue
Aktiedyk, da Powell advarede om økonomien
Formue
Shorthandler reducerer position i FLSmidth fra 0,86% til 0,71%
Finans
Natixis: Der er stadig basis for vækst – og volatilitet
Formue
10 C25-aktier over 55% på Styrkebarometer. Vestas i top med 63%

Seneste nyt

Finans
Sydbankanalyse: Øget enzympenetrering på Emerging Markets skal sikre vækst i Novozymes
Formue
ISS mest shorthandlede aktie. Over 6 procent af aktiekapitalen er shorthandlet.

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Husk at indfrielse af konvertible obligationer kan medføre beskatning
EU-Kommissionen vil genoprette økonomien med en kapital­markeds­union
Fast ejendom i selskaber – fra 2023 og frem
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X