Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

C25-selskaber sendte 54 mia. tilbage til aktionærerne i 2018

Morten W. Langer

søndag 14. april 2019 kl. 22:31

De store børsnoterede selskaber anvendte sidste år 54 mia. kroner på at please deres aktionærer med aktieudbytter og aktietilbagekøb. Halvdelen af de undersøgte selskaber i C25 optog endda yderligere banklån for at finansiere udbetalingerne til deres aktionæ-rer, viser en regnskabsgennemgang.

De store, danske børsnoterede selskabers ledelser foretrækker i langt højere grad end tidligere at udbetale penge til aktionærer, frem for at anvende pengene på investering i virksomhedens langsigtede udvikling eller at nedbringe rentebærende gæld til bankerne.

Kun nogle få nedbragte sidste år bankgæld, blandt andet A.P. Møller-Mærk, Ørsted og i mindre grad Carlsberg, Coloplast og FLSmidth. Og som beskrevet i seneste udgave af Økonomisk Ugebrev, har selskaberne beskåret deres investeringer i nye maskiner, it og virksomheder markant. Otte selskaber af de undersøgte ikke-finansielle selskaber øgede sidste år den rentebærende gæld for at finansiere udbyttefesten for aktionærerne. Samlet blev der sendt 44 mia. kr. tilbage til aktionærerne som aktieudbytter og andre 10 mia. kr. retur som aktietilbagekøb, som alt andet lige løfter aktiekursen på grund af færre aktier til at dele det samme overskud.

De mest gavmilde selskaber i forhold til aktionærerne var Novo Nordisk (19 mia. kr.), DSV (4,2 mia. kr.), Ørsted (3,8 mia. kr.), Novozymes (3,3 mia. kr.), Coloplast (3,3 mia. kr.), Carlsberg (2,5 mia. kr.), og Pandora (5,2 mia. kr.).

For flere selskaber var adfærden over for aktionæ-rerne bemærkelsesværdig gavmild, og det kunne opfattes som meget kortsigtede tiltag fra ledelsens side for at please aktionærerne og puste aktiekurserne kunstigt op. Måske for at stimulere værdien af egne optionsordninger og for at opfylde kortsigtede mål for udbetaling af bonus. Bemærkelsesværdigt er det eksempelvis, at Pandora udbetalte 5,2 mia. kr., blandt andet finansieret ved at optage ny nettogæld på 1,2 mia. kr. Som bekendt er det internationale smykkeselskab i en veritabel krise, på grund af stigende usikkerhed om værdien af smykkebrandet på den lidt længere bane.

Novozymes udbetalte 3,3 mia. kr. (1,3 mia. kr. som udbytte og 2,0 mia. kr. som aktietilbagekøb), og knap 1 mia. kr. af aktionærgaverne er hentet som ny låntagning. Også Novozymes har de seneste år været udfordret, blandt andet med en markant vigende succes med at skabe vækst for de ca. 2 mia. kr., selskabet hvert år anvender på innovation og udvikling.

Succesrige Ambu udbetalte samlet knap 0,5 mia. kr. til aktionærerne, og på grund af virksomhedsopkøb blev der både udstedt nye aktier og øget bankgæld for en halv mia. kr. Uden aktietilbagekøbet havde det ikke været nødvendigt at opgave ny bankgæld, eller alternativt at udvide aktiekapitalen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank