Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Chefløn i finanssektoren: Rasmussen får landets højeste faste løn

Morten W. Langer

onsdag 12. juni 2024 kl. 11:15

Chefløn i finanssektoren: Rasmussen får landets højeste faste løn

Nykredits CEO Michael Rasmussen topper ranglisten med en årsløn på 21 mio. kr. Han overgår endda Danske Banks Carsten Egeriis. Tilsyneladende er det en fordel at have foreningseje i baglandet, når man som topleder skal forhandle løn, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne gennemgang af de finansielle topchefers lønpakker.

Michael Rasmussen synes ikke at være stødt ind i særlig stor modstand fra sin bestyrelse, når han skal forhandle lønforhøjelser. Over årene er han krøbet stille og roligt op ad ranglisten over de bedst lønnede chefer i finanssektoren.

Michael Rasmussens lønniveau bliver ikke mindre imponerende af, at det hele er fast løn. Ingen andre i dansk erhvervsliv får en fast løn på 21 mio. kr.

Eksempelvis Novo Nordisks Lars Fruergaard Jørgensen får en fast årsløn på 18 mio. kr., mens resten er variabel aflønning. Ifølge Nykredits vederlagsrapport er Nykredit-chefens løn baseret på kontraktligt vederlag uden variable lønelementer, der afhænger af de opnåede resultater.

Om Michael Rasmussens samlede løn oplyses kun, at ”Nykredit A/S har indgået en fastholdelsesaftale med koncernchef Michael Rasmussen. Fastholdelsesvederlaget er pr. 31. december 2019 optjent og udgør 11,3 mio. kr., som udbetales over en 5-årig periode.”

I dette års opgørelse overgås han kun af Frank Vang-Jensen, som er topchef for den nordiske storbank Nordea med hovedsæde i Finland. Han fik sidste år en årsløn på 27 mio. kr., altså lidt mere end Michael Rasmussen. Frank Vang-Jensens faste løn er 15 mio. kr. inkl. pension, altså 30 pct. lavere end hos Michael Rasmussen, der styrer en betydeligt mindre biks.

Nordeas topchef fik ekstra ca. 12 mio. kr. i variabel aflønning. I den kortsigtede variable aflønning indgår målepunkter som forrentning af egenkapital (20 pct.), omkostninger/indkomst ratio (10 pct.) og ESG (10 pct.). I det langsigtede program indgår bl.a. relativ aktiekursudvikling i forhold til nordiske peers, fremgår det af aflønningsrapporten.

Danske Banks topchef Carsten Egeriis’ løn bestod sidste år af 15 mio. kr. i fast løn, 3,4 mio. kr. i kortsigtet bonus og 1,1 mio. kr. i et langsigtet program. Han blev tildelt 24 pct. af den maksimale kortsigtede bonus på 30 pct. af grundlønnen.

De kortsigtede KPI’er består bl.a. af medarbejdertilfredshed (10 pct. vægt), samfund, herunder compliance og ESG (20 pct.) og finansielle mål (op til 40 pct.). Det langsigtede program er baseret på aktiekursudvikling over tre år i forhold til nordiske peers, bl.a. Jyske Bank, Sydbank og Nordea.

I gruppen af højtlønnede topchefer kommer herefter de store forsikringsselskaber, hvor Alm. Brand Banks Rasmus W. Nielsen tilsyneladende har taget lidt forskud på en succesfuld integration med den tilkøbte del af Codan. Han ligger i år lige efter Trygs chef Johan Kirstein Brammer med en årsløn på 14,2 mio. kr. efter et solidt spring op på knap 20 pct. i forhold til forrige år.

Alm. Brand-chefens faste løn er forhøjet til 10,6 mio. kr., mod 9,8 mio. kr. året før. Den samlede løn udgør 14,2 mio. kr., mod 12,0 mio. kr. i 2022. Der er ikke variabel løn i Alm. Brand, men en tiendedel af lønnen udbetales i aktier. I vederlagsrapporten forklares, at ”Udviklingen i vederlæggelsen til direktionen over de seneste år skal ses i lyset af de resultater og den omfattende udvikling, som koncernen har gennemgået, og som har resultereret i en væsentlig større og mere fokuseret koncern.”

I Topdanmark er CEO Peter Hermann rykket den modsatte vej med et lønfald fra 13 mio. kr. til 10 mio. kr. Han fik sidste år fast vederlag på 8,5 mio. kr. inkl. firmabil og desuden variabelt vederlag på 1,5 mio. kr. I aflønningsrapporten oplyses, at det kneb lidt med at levere på de finansielle mål sidste år.

Morten W. Langer

De højest lønnede chefer i finanssektoren

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank