Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Chefredaktøren skriver: Her er dit overblik

Morten W. Langer

mandag 22. maj 2023 kl. 11:40

Brev fra chefredaktøren

KÆRE LÆSER

Fremover vil vi indlede den ugentlige udgave af ØU Finans med en kort gennemgang af, hvad vi har valgt at fokusere på i den aktuelle udgivelse.

Vi er klar over, at vi skriver til travle folk, der ønsker need-to-know frem for nice-to-know. Også af den årsag er hovedparten af vores artikler komprimeret på én side.

I denne udgave fortsætter vi flere af vores artikelserier og tager fat i andre vigtige, aktuelle dagsordener.

Fagredaktør Carsten Vitoft har været inviteret til en charmeoffensiv i Forsikring & Pension, som havde arrangeret et pressemøde om alternative investeringer. Vitoft har i flere år haft dækket problemet med pensionssektorens “skæve” værdiansættelser på aktiver for over 1000 mia. kr. F&P vil tilsyneladende gerne fortælle, at der ikke er nogen problemer. Men pensionsbosserne var ikke interesserede i at svare på nærgående spørgsmål.

Vi har også kigget nærmere på dansk økonomi og nogle af bankernes Q1-regnskaber. Ligesom det øvrige Europa og USA fortsætter dansk økonomi med at vise robusthed. Men under overfladen begynder der at poppe nogle advarselssignaler op. Det drejer sig om danskernes privatøkonomi og udviklingen i privatforbruget. Derfor ligner regeringens seneste prognose det rene skønmaleri.

Vi har også gravet lidt i Nykredits Q1-regnskab: Umiddelbart har realkreditkæmpen leveret det historisk bedste resultat. Men det positive resultat er i høj grad baseret på engangsposter. Under overfladen er der flere advarselssignaler, bl.a. stigende restancer i realkreditten og vigende nettorenteindtægter.

Vi har også en status på den amerikanske regionalbank-krise, som fortsat lægger et stort pres på både europæiske og danske bankaktier. Vi har genbesøgt nogle af de vigtigste risikoindikatorer for at afkode, hvor vi står. Om vi er på vej ud af skoven, eller om der er flere ulykker på vej. Under alle omstændigheder synes det at være et paradoks, at bankerne opjusterer på stribe, mens bankaktierne får hug.

Vi fortsætter også vores artikelserie om Nationalbanken, hvor journalist Henrik Denta fortæller historien om, at Nationalbanken i mange år ikke har betalt udbytte af de årlige overskud. Udbyttemodellen skulle ellers have givet noget afkast til staten. Men Nationalbanken ønsker at polstre pengetanken, så den bedre kan modstå de svære tider, som den forventer forude.

Endelig bringer vi vores årlige kortlægning af aktivt ejerskab, engagement og arbejde med ansvarlige investeringer hos de 30 største danske institutionelle investorer. Som tidligere år har vi på otte målepunkter på forskellige parametre fundet links til de konkrete oplysninger hos de enkelte investorer, bl.a. voting records, eksklusionslister og dialoglister. Med kortlægningen starter vi en artikelserie med fokus på investorernes rapportering og indholdet i deres aktive ejerskab.

God læselyst!

Med venlig hilsen

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank