Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Chokindløsning på 600 mio.: Bankinvest/PFA-samarbejde udfordret

Carsten Vitoft

onsdag 03. maj 2023 kl. 11:15

Tema om Krisesignaler på ejendomsmarkedet – EU: Tabsrisiko på op til 100 mia. kr. i bankers udlån til ejendomme

BankInvest og Sydbank har tilsyneladende mistet troen på, at de formelle indre værdier af alternative investeringer i PFA og AP Pension er korrekte. Skævhederne fik i ugens løb BankInvest til at tilbagesælge investeringsfondsandele for ekstra 600 mio. kr. til pensionsselskaberne. PFA har allerede svaret igen. Man må undre sig over, at Finanstilsynet ikke griber ind og beskytter kunderne, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i denne analyse. 

PFA og AP Pension siger, at de formelle bogførte indre værdier af deres alternative investeringer er korrekte, men aktiemarkedet er helt uenigt, og investorerne handler nu begge pensionsselskabernes alternativer til 10 pct. under de indre værdier. Og hullet vokser.

Det er BankInvest, der står bag børsnoteringen af pensionsselskabernes alternative investeringer – i dette tilfælde henholdsvis erhvervsejendomme og boligejendomme. Men her i 2023 er BankInvest begyndt at sælge massivt tilbage til pensionsselskaberne. Og det sker vel at mærke som straksindløsninger til ”høje” indre værdier, som aktiemarkedet ikke længere tror på. 

Re-balancering eller ej

Og det gør BankInvest tilsyneladende altså hellere ikke. BankInvest er den måske største aktionær i investeringsfondene, baseret på alternativer fra PFA og AP Pension. Her siger man, at det handler om re-balancering af disse fonde. Men tilbagesalget til pensionsselskaberne nærmer sig nu 1,2 mia. kr., og størrelsen taget i betragtning kan det umuligt handle om re-balancering. 

Sydbank kan som market maker åbenbart ikke lukke hullet i de skæve værdier. Og om tre måneder går det løs igen, når vinduet næste gang åbnes for samme spekulation i høje indløsningspriser. 

Udefra ser det ud som om, at sagen er ved at udvikle sig til en regulær styrkeprøve mellem pensionsselskaberne og BankInvest-gruppen – og herunder Sydbank.

PFA og AP Pension er altså i gang med at bruge milliarder på at købe noget tilbage fra BankInvest-gruppen, som kan købes 10 pct. billigere på børsen. Umiddelbart virker det konfliktfyldt, men PFA, AP Pension, BankInvest og Sydbank lader udadtil vide, at der absolut ikke er nogen kurre på tråden imellem dem. 

I mandags blev der tilbagesolgt – eller indløst – nye 407 mio. kr. fra BankInvest til PFA, og det samlede tal er nu 1 mia. kr. alene på dette produkt. BankInvest indløste samtidig for 217 mio. kr. i AP Pension. Ugebrevet forudså i seneste udgave et samlet tilbagesalg på 620 mio. kr. – men det blev altså 624 mio. kr. Tilsyneladende i god ro og orden. 

”Vi har et godt samarbejde og en god dialog med Bank­Invest. Vi op- og nedskriver løbende værdien af vores ejendomsportefølje, herunder danske erhvervsejendomme, på baggrund af markedsudviklingen og eksterne valuarvurderinger af hver ejendom,” skriver Irene Holmslykke, der CEO i PFA Asset Management.

Umiddelbart er det svært at tro på, at der er orden på de indre linjer i dette samarbejde. Allerede ved udgangen af marts skulle investorerne have besluttet sig for, om man ville indløse ved udgangen af sidste kvartal, og da BankInvest sendte dette tal på 407 mio. kr. over til PFA, gik der blot en arbejdsdag, før PFA gik ud med en nedskrivning af de indre værdier på 5,2 pct.

Hvornår kommer tilsynet?

Det kan godt være, BankInvest ikke længere tror på værdierne i PFA, men PFA sendte altså lige en besked retur, om, at det nok er klogt for BankInvest næste gang at huske, at PFA til enhver tid kan nedskrive værdierne, hvis BankInvest fortsætter denne her spekulation mod kundernes pensioner i PFA.  

Man må efterhånden spørge, hvornår Finanstilsynet stopper dette cirkus fra fire af landets mest respekterede finansielle institutioner. For PFA kan åbenbart ikke gøre det selv. Hver gang PFA skriver ned, falder børskursen mindst det samme, og hullet i værdierne består. Der skal med andre ord mere til, end man åbenbart er villig til i PFA, da det går ud over PFA’s samlede afkast på pensionsselskabets store ejendomsportefølje. 

Baggrunden for konflikten er, at BankInvest i 2018 og 2022 lancerede to børsnoterede investeringsfonde, der bygger på henholdsvis erhvervsejendomme fra PFA samt boligejendomme fra AP Pension. Det gik godt, mens markedet steg, men da det begyndte at falde, skrev man tilsyneladende ikke tilstrækkeligt ned. 

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank