Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Crowdfunding-platform taber millioner på skæve danske vilkår

Peder Bjerge

mandag 03. juni 2019 kl. 0:13

Banker, politikere og Finanstilsynet gør det svært for crowdfundingplatforme som Flex Funding at komme ind på det danske marked, siger direktør for dansk crowdfunding-platform. Det strategiske svar på udfordringerne er at udbyde låneplatformen til strategiske partnere i Danmark og udlandet.

De seneste tre år har kostet Flex Funding dyrt i millionunderskud. Ifølge adm. direktør Henrik Vad er tabene en konsekvens af et svært marked med store omkostninger og – ikke mindst – fortsatte investeringer med at udvide forretningen til udlandet. Svaret på disse udfordringer er at alliere sig med partnere i udlandet og herhjemme, som f.eks. erhvervsorganisationen SMV Danmark, der netop har lanceret crowdfunding-lån på Flex Fundings platform.

Mens crowdfunding buldrer frem i udlandet, går det anderledes trægt i Danmark. Er der overhovedet behov for en virksomhed, der som Flex Funding udbyder lån gennem crowdfunding?

”Der er mange forskellige holdninger til, om der er et marked eller ej. Ifølge en analyse fra FSR – Danske Revisorer er der et marked for crowdfunding til virksomheder, der er under fem år gamle. Sidste år udlånte Vækstfonden 5,8 mia. kroner. Så der er et marked for at levere finansiering til nye virksomheder. Og med de stadige skrappere krav til pengeinstitutterne bliver det ikke nemmere at få lån ad den vej,” siger Henrik Vad.

Hvad er så udfordringerne for en virksomhed som jeres i det danske marked? ”Der er fire udfordringer. Den første er at få tilstrækkeligt med långivere til, at man kan levere den fornødne kapital til virksomheder. Den anden udfordring – og den dyreste – er at opbygge kendskab og troværdighed. Det er utroligt dyrt at komme ind på markedet med et nyt koncept og et nyt navn. Især på det finansielle marked. Som det tredje er der de regulatoriske udfordringer i forhold til Finanstilsynet. Og som det fjerde skal man opbygge det fornødne dealflow. Og det er det, vi har tumlet med de seneste fire år.”

”Samtidig må vi erkende, at det danske marked er svæ-rere end vores nabolandes. Ser du f.eks. på Storbritannien, har du staten som medspiller. Vækstfondens britiske pendant var med til at gøre crowdfunding anerkendt på det engelske marked. De britiske banker er også forpligtet til at henvise til alternativ finansiering, hvis de selv siger nej til at yde en virksomhed lån. I Danmark har en stærk finanslobby sagt nej til det, og politikerne har valgt ikke at lovgive på området.”

Er det årsagen til, at I de seneste tre regnskabsår har haft et samlet underskud på næsten 36 mio. kroner? ”Vi har investeret et anseeligt millionbeløb for at komme ind på markedet. Vi har også investeret meget i it. Det er jo dyrt at opbygge en platform, der skal leve op til lovgivningens krav. Vi har nærmest udviklet et banksystem helt fra bunden. Og det er samtidig dyrt at drive forretningen, så vi lever op til alle regler. Vi er den eneste i det danske marked, der har en tilladelse som betalingsinstitut. Det koster os som minimum 2,5 mio. kroner om året at leve op til kravene til at have den tilladelse. Sidste år ændrede vi vores koncept, fordi det var for dyrt for os at opdyrke et troværdigt brand i markedet. Det går for langsomt. Så vi går efter at tiltrække partnere, der har en stor kundebase og et godt navn i markedet, som SMV Danmark. Samtidig har vi investeret rigtigt mange penge i at komme ud over landets grænser, fordi vi tror på, at der kan vi hurtigere slå igennem med vores koncept.”

Men der er også mange konkurrenter på de markeder, der har været i gang længere end Flex Funding. Hvorfor skulle I kunne klare jer bedre der end her? ”Selv om der er 75 pengeinstitutter herhjemme, er der jo stadig plads til nye aktører. Det udenlandske marked er kæmpestort. Se de franske, engelske og tyske markeder. De boomer. Vi tror på, at der er plads til flere. Kendskabet til crowdfunding er større på de markeder.”

Men indebærer det ikke, at I i udlandet skal arbejde med en dansk tilladelse, som er mere restriktiv end det, de udenlandske konkurrenter arbejder efter? ”Der er ingen, der siger, at vi ikke kan udskifte den danske tilladelse med en udenlandsk. Vi har ikke truffet beslutning om det, men det er en mulighed. Men det er jo ikke kun tilladelsen fra Finanstilsynet, som er dyr at arbejde med. Samtidig hindrer skattereglerne, at man kan anvende virksomheds- og pensionsordningerne til direkte lån. Vi taler om hele det politiske spil, der udgør en barriere, hvor vi heller ikke får adgang til Vækstkaution.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank