Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danfoss CEO: Første danske årsløn på 50 mio.

Morten W. Langer

søndag 14. august 2016 kl. 20:53

Danfoss’ topchef Niels Bjørn Christiansen er første CEO i en dansk-kontrolleret virksomhed, som rammer en årsløn på 50 mio. kr. 

Økonomisk Ugebrevs årlige analyse af Top 100 CEO-aflønning viser, at Niels Bjørn Christiansenssamlede årsløn sidste år var på 49,5 mio. kr. mod 41,5 mio. kr. i 2014. Dermed fastholder han positionen som den bedst lønnede ansatte direktør i en hjemlig dansk-kontrolleret virksomhed.

Niels Bjørn Christiansens faste årsløn udgør ca. 19 mio. kr. årligt inkl. pension, og hertil kommer kun en bonus på ca. 30 mio. kr., hvilket er knap fire mio. kr. mere end året før. Danfoss oplyser i årsrapporten ikke meget om lønforholdene, idet der er lønoplysninger for den samlede tremandsdirektion. Lønoplysningerne er derfor skønnede ud fra, at den adm. direktør får dobbelt op i forhold til de øvrige direktionsmedlemmer, hvilket svarer til normen i dansk erhvervsliv. Det oplyses, at godt halvdelen af bonusudbetalingen er baseret på langsigtede performance-elementer, mens resten er baseret på kortsigtede forhold.

Danfoss’ regnskabsmæssige resultat var sidste år ikke entydigt godt: Omsætningen steg godt nok 11 procent til 38 mia. kr.,men driftsresultatet dykkede fra 4,4 mia. kr. til 4,2 mia. kr., som forklaring oplyses pres på bruttomarginalen, øgede R&D-omkostninger samt integrationsomkostninger efter opkøbet af Vacon Plc.

Fire topchefer i lønnedgang
Forrige års topscorer Nils Smedegaard Andersen fra A.P. Møller-Mærsk fik i 2014 en samlet årsløn på 47 mio. kr. Den nu fratrådte topchef hentede i 2015 en samlet årsløn på 36 mio. kr., som svarer til den faste årsløn uden bonus. Tabet af bonus og aktieløn på samlet 11 mio. kr. gav lønnedgangen på 23 procent fra 2014 til 2015. Udviklingen afspejler A.P. Møller-Mærsks betydelige strategiske og forretningsmæssige udfordringer med vigende indtjening i 2015.

Af de tyve højestlønnede topchefer gik kun fire af dem ned i samlet aflønning fra 2014 til 2015. Ud over topchefen i Mærsk blev ISS’ topchef, Jeff Gravenhorst, sat ned fra 25 mio. kr. til 21 mio. kr.
Carlsbergs nye topchef fik i 2015 20 mio. kr. mod 25 mio. kr. året før til Jørgen Buhl Rasmussen. Bryggerigruppens nye topchef, Ceest Hart, tiltrådte dog medio 2015 og afløste Jørgen Buhl, hvilket gav anledning til følgende lønkomponenter: 7 mio. kr. for ca. et halvt år (fast årsløn 12 mio. kr.), 60 procent af maksimal bonus svarende til 4,2 mio. kr., 3 mio. kr. i aktieløn plus kompensation på 5,8 mio. kr. for at skifte job.

Det samme er næsten tilfældet med Pandoras CEO Anders Colding Friis, som 1. marts 2015 overtog styringen efter Allan Leighton, der i 2014 fik en samlet løn på 21 mio. kr. Colding Friss’ samlede løn på 19 mio. kr. er kun for ti måneder, med syv mio. kr. i fast løn, 10,3 mio. kr. i bonus og 1,6 mio. kr. i aktieløn.

12 procent i lønstigning i topgruppen
Med disse få særlige undtagelser var det generelle billede igen sidste år, at topchefernes samlede lønninger steg markant. Billedet var dog i særdeleshed markant i Top 20-gruppen af de højestlønnede, ligesom sidste år. I 2015-analysen skrev vi under overskriften ”Gigantisk lønfest i toppen af dansk erhvervsliv”, at de tyve højestlønnede i 2014 fik en gennemsnitlig lønforhøjelse på 30 procent. Antallet af topdirektører med en årsløn over tyve mio. kr. blev fordoblet fra fire til otte.

For 2015 er udviklingen tæt på den samme: Antallet af topchefer med mere end tyve mio. kr. i samlet aflønning steg sidste år til 13, altså godt 60 procent flere end forrige år. Den gennemsnitlige lønstigning var sidste år 12 procent i topgruppen, hvilket stadig er markant mere end de generelle lønstigninger i samfundet.

Der er dog ingen tvivl om, at administrerende direktører fortsat ligger på et moderat lønniveau i forhold til international standard. Da tendensen er, at stadig flere danske virksomheder henter deres nye topchefer i udlandet, og dermed konkurrerer om de bedste CEO’er internationalt, bliver man også nødt til at betale prisen. Inden for de seneste 3-4 år er der kommet udenlandske topchefer til i VestasRochwoolALK-AbelloChr. HansenFLS-midth og Hempel.

Blandt årets største relative lønhop i topgruppen findes også Vestas’ Anders Runevad, LEGO’s Jørgen Vig Knudstorp, Danish Crowns Kjeld Johannesen og GN Store Nords Anders Hedegaard.

læs hele udgivelsen her 

MWL

Læs hele temaet Top 100 CEO-aflønning 2016 i Økonomisk Ugebrev Ledelse, blandt andet med top 100 tabeller med oplysninger om CEO-aflønning i de enkelte selskaber, herunder udvikling i lønniveau i forhold til året før, samt nøgletallet CEO Worker Pay Ratio.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank