Stadig flere signaler peger nu i retning af en brat opbremsning i dansk økonomi. De professionelle prognosemagere kommer de næste måneder stensikkert til at nedjustere deres estimater for dansk BNP-vækst i år og næste år.
I den aktuelle opgørelse af beskæftigelsen fra Danmarks Statistik er der forskelle i resultatet i de to opgørelsesmetoder: I målingen af lønmodtagere er udviklingen nogenlunde flad, men den tager heller ikke hensyn til, om der er tale om ti timers deltidsjob om ugen eller fuldtidsansættelse. Det er den såkaldte AKU-beskæftigelse, som de seneste måneder har vist en klar stigende tendens: Efter en bund på 4,7 procent i sæsonkorrigeret ledighed i juni er den gået op med 0,2 procentpoint de seneste fire måneder, til nu 5,3 procent. Selvom Danmarks Statistik skriver, at der er usikkerhed med en ny opgørelsesmetode, synes tendensen temmelig entydig.
Ikke blot udviklingen i beskæftigelsen udvikler sig ildevarslende: Næsten alle andre af de ti signaler i Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer for dansk økonomi viser en meget negativ udvikling i denne opdatering, hvor den samlede score dykker til minus 1,0 – i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to.
DST’s Konjunkturbarometer for erhvervene dykker både for industri og service. For industri dykker scoren fra minus 5 til minus 12, hvilket er det mest negative siden marts 2015. Se grafik. Billedet er det samme for serviceindustrien, der ellers har holdt flot stand de seneste måneder. Traditionelt rammes serviceindustrien i kølvandet på industrien, og det er det, der er ved at ske nu, viser de seneste data fra Danmarks Statistik. Flere af de øvrige signaler falder også tilbage, blandt andet
bankernes udlån til erhverv, som i forhold til samme periode sidste år, er dykket fra et månedligt nyudlån på 30 mia. kr. til 22 mia. kr., med en klar nedadgående tendens. Faldet kan både skyldes vigende investeringslyst i erhvervslivet og faldende kreditvillighed i bankerne, med udsigten til en økonomisk opbremsning i dansk økonomi. Under alle omstændigheder er det en stærk indikation på, at der er ved at ske en opbremsning i samfundet. Mens data fra Danmarks Statistik viser, at danskernes privatforbrug holder sig nogenlunde uændret, er forbrugertilliden markant nedadgående.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.