Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danmarks Statistik: AKU-ledigheden tordner op

Morten W. Langer

søndag 03. november 2019 kl. 22:56

Stadig flere signaler peger nu i retning af en brat opbremsning i dansk økonomi. De professionelle prognosemagere kommer de næste måneder stensikkert til at nedjustere deres estimater for dansk BNP-vækst i år og næste år.

I den aktuelle opgørelse af beskæftigelsen fra Danmarks Statistik er der forskelle i resultatet i de to opgørelsesmetoder: I målingen af lønmodtagere er udviklingen nogenlunde flad, men den tager heller ikke hensyn til, om der er tale om ti timers deltidsjob om ugen eller fuldtidsansættelse. Det er den såkaldte AKU-beskæftigelse, som de seneste måneder har vist en klar stigende tendens: Efter en bund på 4,7 procent i sæsonkorrigeret ledighed i juni er den gået op med 0,2 procentpoint de seneste fire måneder, til nu 5,3 procent. Selvom Danmarks Statistik skriver, at der er usikkerhed med en ny opgørelsesmetode, synes tendensen temmelig entydig.

Ikke blot udviklingen i beskæftigelsen udvikler sig ildevarslende: Næsten alle andre af de ti signaler i Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer for dansk økonomi viser en meget negativ udvikling i denne opdatering, hvor den samlede score dykker til minus 1,0 – i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to.

DST’s Konjunkturbarometer for erhvervene dykker både for industri og service. For industri dykker scoren fra minus 5 til minus 12, hvilket er det mest negative siden marts 2015. Se grafik. Billedet er det samme for serviceindustrien, der ellers har holdt flot stand de seneste måneder. Traditionelt rammes serviceindustrien i kølvandet på industrien, og det er det, der er ved at ske nu, viser de seneste data fra Danmarks Statistik. Flere af de øvrige signaler falder også tilbage, blandt andet

bankernes udlån til erhverv, som i forhold til samme periode sidste år, er dykket fra et månedligt nyudlån på 30 mia. kr. til 22 mia. kr., med en klar nedadgående tendens. Faldet kan både skyldes vigende investeringslyst i erhvervslivet og faldende kreditvillighed i bankerne, med udsigten til en økonomisk opbremsning i dansk økonomi. Under alle omstændigheder er det en stærk indikation på, at der er ved at ske en opbremsning i samfundet. Mens data fra Danmarks Statistik viser, at danskernes privatforbrug holder sig nogenlunde uændret, er forbrugertilliden markant nedadgående.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank