Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk økonomi på vej mod laveste vækst i 4 år

Linda

søndag 20. november 2016 kl. 20:16

Efter Danmarks Statistiks overraskende store opjusteringer af dansk BNP vækst de seneste år, styrer væksten herhjemme nu mod det laveste niveau i fire år, og den næstlaveste vækst de seneste syv år.

Danmarks Statistiks seneste reviderede data for dansk BNP vækst viser nu fremgang på 1,6 procent i 2014 og 1,7 procent i 2015, efter en omfattende revision. Tidligere væksttal er dermed blevet opjusteret. Men de seneste data fra Danmarks Statistik indikerer, at 2016 bliver et markant ringere år for BNP væksten end de seneste år, og det næst ringeste i syv år.

Hen over året har alle de professionelle prognosemagere, fra regeringen over Vismændene til Nationalbanken traditionen tro nedjusteret deres vækstskøn. Men meget tyder på, at de fortsat er alt for optimistiske med et gennemsnitligt vækstskøn omkring én procent i år.

Som det fremgår af den seneste prognoseoversigt fra Finansministeriet kommer det laveste BNP skøn for i år fra Danske Bank på 0,7 procent og på 1,0 procent næste år. Øvrige prognosemagere har hen over året nedjusteret fra ca. to procent til ca. én procent, men det er fortsat for højt, lyder vurderingen fra Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen.

Jes Asmussen, som Økonomisk Ugebrev tidligere har kåret som landets mest træfsikre prognosemager, har efter et bedre første halvår end forventet opjusteret sit skøn for 2016 fra 0,3 procent til 0,6 procent. Efter Danmarks Statistik forleden fremlagde en test version af et BNP skøn for 3. kvartal på 0,2 procent, så fastholder Jes Asmussen sit årsskøn. Til Økonomisk Ugebrev siger han:

”For det første ved vi ikke hvor retvisende denne nye tidlige indikator er for de mere endelige tal, og vi hælder stadig mest til, at der var økonomisk tilbagegang i 3. kvartal. For det andet så får vi også med de kvartalsvise nationalregnskabstal for 3. kvartal inkorporeret de reviderede årlige BNP-tal som muligvis kan give et anderledes billede af vækstprofilen. Vi vil derfor ikke lave ændringer før vi kender disse tal (der kommer 30/11. Red). Og hvis vi skulle tage de 0,2% q/q i 3. kvartal for troende, ville det fortsat kræve en vækst i 4. kvartal på over 1% q/q for at nå op på en årlig vækst på 1,0 procent.”

Bundlinjen er dog, at årets BNP under alle omstændigheder bliver ringere end de foregående to år. DS skriver om det foreløbige vækstskøn for 3. kvartal: ”Væksten i den nye BNP-indikator drives især af fremgang inden for industri samt finansiering og forsikring. I modsat retning trækker fald inden for handel og transport (…). Tilbagegangen inden for handel kan ses i statistikken Firmaernes køb og salg. Byggeriet er fladet lidt ud de seneste par kvartaler efter et meget stærkt første kvartal, hvilket kan aflæses i Beskæftigede ved bygge og anlæg og Byggevirksomheden.”

Handelsbanken skriver om DS’ nye vækstindikator og de opreviderede BNP tal for de seneste år, at: ”Samlet set gav dagens tal et noget mere positivt indtryk af tilstanden i dansk økonomi, om end revisionen af BNP først og fremmest løftede niveauet, og oprevideringerne af vækstraterne især skyldtes øget offentligt forbrug, hvilket ikke er det mest ønskelige “ben” at se øget vækst fra. Med hensyn til indikatoren kan vi glæde os over, at der ikke var tale om negativ vækst som vi frygtede. Her er spørgsmålet dog stadig om hvor pålidelig indikatoren vil vise sig, og vi vil stadig ikke udelukke muligheden for en lavere vækst i de faktiske tal, når vi modtager disse sidst på måneden.”

I en konjunkturopdatering skriver Handelsbanken, at: ”Overordnet ser det økonomiske opsving imidlertid ud til fortsat at følge den svagere trend, som vi har set siden den globale finansielle krise, jf. figur 1. For indeværende ser vi ikke anledning til at forvente, at et stærkere opsving vil materialisere sig. Vi har dog opjusteret vores skøn for BNP-væksten i år fra 0,3% til 0,6%. Det skyldes bl.a. den stærkere end ventede økonomiske vækst i den første del af i år, men også at den britiske EU-afstemning i juni, der som bekendt endte med et lidt overraskende nej til EU medlemskab, ikke ser ud til at have haft nogen større umiddelbar negativ effekt på den økonomiske udvikling uden for Storbritannien. Vi forventer imidlertid, at den økonomiske vækst i 2017 og 2018 vil ligge fast i omegnen af 0,5%, som vi vurderer er tæt på den potentielle vækstrate for dansk økonomi.”

Udviklingen som Handelsbanken beskriver svarer meget godt til Økonomisk Ugebrevs Konjunkturindikator for Dansk Økonomi, som de seneste måneder har udviklet sig negativt. Dermed bekræftes billedet af, at dansk økonomi igen ikke får noget ud af det. Vi har tidligere påpeget, at regeringens 2025-plan indeholder historisk nytænkning omkring fremme af væksten i start-ups og SMV-underskoven. Så vidt vi kan se, er der ikke udsigt til at nogle af disse vigtige væksttiltag gennemføres lige foreløbig.

læs hele udgivelsen her

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank