Beskæftigelsen har trods klar lavvækst de seneste kvartaler holdt sig pænt oppe med en lille fremgang. Men fremgangen blev brudt i marts, hvor der var tilbagegang i antal private lønmodtagere for første gang i flere år. Nu begynder den europæiske vækstopbremsning for alvor at sætte sig i dansk økonomi.
At væksten i dansk økonomi de seneste kvartaler har været underdrejet har været til at leve med, så længe beskæftigelsen fortsatte med at stige. Faktisk har fremgangen over de seneste 3-4 år været stabil og imponerende – set i forhold til, at dansk økonomi flere gange har været inde i nogle væksthuller.
Men nu ser festen i beskæftigelsestallene ud til at være stoppet. Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik over udviklingen i antal lønmodtagere for marts 2018 viser faktisk, at den private beskæftigelse dykkede med knap 1000. Det første fald i flere år. Officielt viser tallene en lille fremgang – på ca. 600 lønmodtagere. Men beskæftigelsen i den offentlige sektor steg 1.600, hvorved den private beskæftigelse altså dykkede med ca. 1000 lønmodtagere.
Tallene fra DS viser, at der fortsat var lille fremgang inden for industri, ejendomshandel og finansiering og forsikring. Faldet i beskæftigelsen ramte erhvervsservice, som ellers har været en robust beskæftigelsesdriver, samt byggeri og anlæg og kommunikation og information.
Danmarks Statistik mener, at det dårlige vejr i marts er forklaring på faldet. DS skriver: ”Den svagere udvikling i antallet af lønmodtagere kan til en vis grad hænge sammen med dårligere vejrlig end ellers i marts. I branchen bygge og anlæg er antallet af lønmodtagere således faldet for første gang i næsten tre år.”
Faktum er dog, at beskæftigelsen inden for byggeri og anlæg kun faldt med 200. Mere sandsynligt er det, at den vigende vækst i Europa er med til at trække dansk økonomi med ned. Seneste PMI data for Eurozonen fra Markit viser, at vækstmomentum fortsætter med at falde tilbage. Markit skriver dog, at “The May PMI brought yet another set of disappointing survey results, though once again a note of caution is required when interpreting the findings. While prior months have seen various factors such as extreme weather, strikes, illness and the timing of Easter dampen growth, May saw reports of business being adversely affected by an unusually high number of public holidays. ”
Også andre signaler i Økonomisk Ugebrevs konjunkturbarometer for Dansk Økonomi viser svaghedstegn, blandt andet udvikling i ejerboligpriserne, hvor Homes husprisindeks igen viser prisfald. ”Homes husprisindeks viser, at huspriserne på landsplan faldt med 0,8 procent fra marts til april (sæsonkorrigeret)”, hedder det.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.