Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk selskabsskat kan være på vej endnu længere ned

Ejlif Thomasen

søndag 03. februar 2019 kl. 18:41

Striben af nedsættelser af selskabsskattesatsen til erhvervslivet siden 1989 har ikke kostet det danske samfund noget som helst – tværtimod. Resultatet har faktisk været, at provenuet fra selskabsskatten er steget fra 1 til 3 procent af BNP. Både Cepos og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vurderer, at den danske selskabsskat kan være på vej endnu længere ned.

Traditionelt har netop selskabsskatten været en politisk kampzone, hvor der var både modstandere og tilhængere af en lavere selskabsskat, afhængigt af politisk ståsted. Men denne uenighed ser ikke længere ud til at være til stede, ikke mindst fordi det faktisk har været en god forretning for samfundet at nedsætte selskabsskatten, viser data.

”Frem til omkring 2010 var der tendens til, at de lavere satser blev finansieret ved en udvidelse af skattebasen, og samtidig er der tendens til, at selskabssektoren er blevet større,” siger analysechef Otto Brøns-Petersen fra den borgerlige tænketank Cepos.

GEVINST PÅ 80 MIA.

Han vurderer, at det herefter er tvivlsomt, om nedsættelser af satserne er fuldt finansieret gennem udvidelse af skattebasen. ”En lavere selskabsskattesats har dog medført højere indkomster for personer, og dermed et større provenu fra personskatter,” siger han.

Sammenhængen, der skyldes højere produktivitet og lønninger som resultat af større kapitalapparat, betyder ifølge Cepos, at de lavere satser foreløbig har haft en positiv effekt på BNP. Cepos-beregninger viser, at uden de gennemførte nedsættelser af selskabsskattesatserne ville BNP nu være omkring 3 procent lavere end det aktuelle niveau, svarende til en samfundskage på 80 mia. kr. mindre.

Cheføkonom Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er knap så sikker på, at de lavere satser fuldt ud er finansieret gennem en udvidelse af skattebasen. Alligevel er hans vurdering, at der ikke har været nogen vej uden om de mange nedsættelser af satserne. ”Det kan ikke nytte noget, at vi står tilbage alene på perronen med højere satser, når de omkringliggende lande har sænket satserne. Det viser sig også, at der, uanset om vi taler om blå eller røde regeringer, har været enighed om at sænke satserne,” siger han. Erik Bjørsted vurderer da også, at der igen meget vel kan komme et nyt pres nedad på satserne.

Her er han ganske enig med Otto Brøns-Petersen i en vurdering af, at det markante fald i de amerikanske selskabsskattesatser kan udløse en ny bølge af lavere satser. Aktuelt har Sverige sænket deres satser. ”Der er en tendens til, at de store lande godt kan holde højere satser end mindre lande, og det har således i en årrække været tilfældet for USA. Men nu har de sænket deres satser meget markant,” siger Otte Brøns-Petersen.

Cepos foreslår aktuelt, at man sænker de danske selskabsskattesatser yderligere til 17 procent. Erik Bjørsted siger til Økonomisk Ugebrev, at han hellere ser en mere målrettet lempelse, hvor man benytter fradragsmulighederneoffensivt: ”Vi vurderer, at man får en bedre effekt med f.eks. højere fradrag for udgifter til forskning og udvikling og investeringer, fordi det har en positiv effekt på netop investeringerne, og dermed i højere grad kommer de virksomheder til gavn, som faktisk investerer.”

PROVENUET TOPPER

Den officielle selskabsskattesats toppede tilbage i 1989 på 50 procent. Gennem de efterfølgende 30 år er den mere en halveret til nu 22 procent. Men flere forhold betyder, at selskabsskatterne alligevel nu bidrager med en større andel af samfundskagen end nogensinde før, viser tal fra Danmarks Statistik.

Mens selskabsskatteprovenuet tilbage i begyndelsen af 80’erne kun udgjorde omkring 1 procent af BNP, er situationen nu, at provenuet udgør omkring 3 procent af BNP. Det har aldrig ligget højere, hverken målt i kroner eller i andel af BNP. I forhold til BNP var andelen i midten af 80’erne lige netop også oppe på 3 procent af BNP, mens satsen var 50 procent. Næsten samme niveau blev opnået før finanskrisen, og altså nu igen med de nyeste tal.

Der er to forklaringer på forholdet: For det første har der gennem perioden været tale om en ganske væsentlig udvidelse af det, man kan kalde skattebasen. Det betyder, at man har beskåret selskabernes fradragsmuligheder ganske betydeligt gennem perioden. For det andet er der kommet flere virksomheder ind under denne beskatning. Men langt hen ad vejen har selskaberne altså selv betalt for de lavere skattesatser.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank