Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk venture falder fuldstændig sammen

Morten W. Langer

søndag 21. oktober 2018 kl. 19:17

Den danske venturebranche ligner umiddelbart noget, der er ved at dø hen, uden nogen som helst fremtid eller udvikling. Branchen selv tegner et andet og mere positivt billede. Men det er baseret på kæmpe bistand fra Lundbeckfonden og Novo Venture, som ser ud til at trække det hele, med hjælp fra Vækstfondens statspenge.

Ses der bort fra de to meget store industrielle ventureaktør, Lundbeckfonden og Novo Venture, er den danske venturebranche groft sagt ved at dø og ligner mest af alt en afviklingskasse. I de gamle traditionelle venturefonde er der stort set kun afvikling og meget begrænset udvikling, og kun statspenge via venturefonde synes at give lidt kunstigt åndedræt, før branchen muligvis udånder helt.

I de tretten ældre, store venturefonde, som indgår i Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning med regnskabsanalyser, er de samlede finansielle aktiver de seneste år blevet nedbragt fra 6,2 mia. kr. til 5,5 mia. kr. Dels på grund af underskud, dels på grund af exit med salg af porteføljeselskaber. Resultaterne er her fortsat ikke prangende, med undtagelse af en lille håndfuldrimeligt succesfulde fonde. Se også artikel med regnskabsanalyse.

KONKURRENCE FRA TO SIDER

Siden 2016 er der ikke etableret nye fonde blandt de mere erfarne management teams, og det er ret beset et spørgsmål, om de er ved at have udspillet deres rolle som fødselshjælpere.

Dels fordi store erhvervsvirksomheder (som Lundbeck og Novo) selv går ind i venture-lignende aktiviteter, eksempelvis i forbindelse med digitale transformationsprojekter og innovation. Og dels fordi business angels overtager en stigende andel af de mindre perspektivrige start ups, med mulighed for at føre dem videre frem end tidligere – og forbi venturefasen, da opnåelse af proof-of-concept og egentlig forretningsopstart i den nye digitale verden er markant billigere end tidligere.

Der er dog kommet en stribe mindre nye fonde, som ikke vægter nævneværdigt endnu, blandt andet ByFounders, med Vækstfonden som medejer. Ud fra aflagte regnskaber synes der ved årsskiftet at være investeret 12 mio. kr.

Ifølge Vækstfondens årlige opgørelse af venturemarkedet går det ellers rigtig godt. Men det skyldes stort set alene Lundbeckfonden og Novo Venture. Vækstfonden skriver da også, at ”den høje aktivitet hænger fortsat sammen med Novo og Lundbecks markante investeringsaktivitet i venturemarkedet. Disse fonde står for mere end halvdelen af investeringsaktiviteten i markedet.”

Der oplyses i redegørelsen ikke noget om, hvor stor en andel af de samlede investeringer, Vækstfonden, med statspenge, selv står bag. Man kan spørge, hvad dansk venture var uden de to store farmavirksomheder og statspenge fra Vækstfonden.

Ifølge Vækstfondens seneste opgørelse er der 18 mia. kr. under forvaltning i dansk venture. Heraf ligger knap 11 mia. kr. i Novo Venture og Lundbeckfonden Venture. Vækstfonden oplyser ikke den samlede ventureinvestering, men i regnskabet note 16 oplyses, at Vækstfondens samlede kapitalandele i fonde var 4,7 mia. kr. Samlet tegner de tre aktører sig altså for knap 16 mia. kr. ud af 18 mia. kr. investeret i dansk venture.

Hertil kommer, at de bogførte finansielle aktiver i de 13 gamle venturefonde er ca. 5,6 mia. kr. En stor andel af disse fonde er dog indirekte ejet af Vækstfonden, hvilket også fremgår af vækstfondens regnskab. Det gælder eksempelvis otte Sunstone-fonde og tre SEED Capital-fonde. For de 13 gamle fonde er billedet, at de er under klar afvikling. De samlede finansielle aktiver var her 9 mia. kr. ultimo 2016, faldende til 6,2 mia. kr. forrige år og 5,6 mia. kr. sidste år.

MANGE PENGE TIL UDLANDET

Meget tyder således på, at dansk venture fremover skal holdes oven vande af Lundbeckfonden, Novo Venture og statspenge. Vækstfondens andel af danske venturefondes investeringer udgør knap halvdelen af de samlede ventureinvesteringer i danske virksomheder, og spørgsmålet er, om Vækstfondens andel kommer til at stige yderligere.

De ældre og erfarne danske venturefonde har nemlig haft vanskeligt ved at hente flere penge de seneste år. En stor andel af den kapital, som er indskudt i danske venturefonde via Dansk Vækstkapital 1 (finansieret af staten og danske pensionskasser) ligger tilbage i 2011 og 2012. Nyeste danske fond er Sunstone Technology Venture Fund IV, etableret i 2016, som fik 157 mio. kr. fra Dansk Vækstkapital, svarende til en ejerandel på 21 procent.

I den nyere Dansk Vækstkapital II fra 2016 er der kun bevilget kapital til en enkelt venturefond, nemlig den udenlandske fond Balderton Capital IV, som har én partner med danske rødder, nemlig Lars Fjeldsoe-Nielsen.

Netop det forhold, at hovedparten af de danske venturekroner i dag ryger til udlandet, burde give anledning til en offentlig debat om, hvorvidt den danske stat fortsat bør subsidiere venturebranchen. Med fremkomsten af stadig flere velhavende business angels, nye alternative finansieringskanaler som crowd equity funding og mininoteringer på danske og udenlandske børser, virker det ikke oplagt med en planøkonomisk tilgang til dette marked.

Ifølge Vækstfondens opgørelser ryger langt hovedparten af venturefondenes penge samtidig til udlandet, og sidste år blev der indskudt moderate 180 mio. kr. i 17 nye danske virksomheder, hvilket dog var ca. 50 mio. kr. mere end året før. Ifølge Vækstfondens opgørelse ligger over 80 procent af de samlede danske fondes investeringer uden for landets grænser, og det er uden sammenligning den højeste andel i Europa. Hvorved relativt få venturekroner altså gik til danske selskaber. Se også grafik.

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank