Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk venture holdes oppe af corporate ventures

Morten W. Langer

søndag 27. oktober 2019 kl. 20:13

Corporate Ventures, altså store erhvervsvirksomheders venturefonde, har de seneste år overtaget hovedparten af aktiviteten fra de traditionelle venturefonde, hvis nye investeringer i danske virksomheder har været magre. Hovedparten af den nye venturekapital går til udenlandske virksomheder, og kun den statslige Vækstfond holder hånden under det hele.

Over de seneste år har det danske venturemarked ændret markant karakter. De klassiske venturefondes rolle er stort set blevet overtaget af corporate ventures, altså en slags venturefonde med udspring i de store danske erhvervsvirksomheder. De baserer en del af deres innovationsindsats på opkøb af helt unge virksomheder, beslægtet med deres kerneaktivitet. Typisk inden for den digitale verden og typisk med opkøb i udlandet.

Økonomisk Ugebrev har kortlagt de seneste års nye ventureinvesteringer, og der tegner sig et klart billede af, at corporate ventures står bag hovedparten af aktiviteten i nyinvesteringer. Ud over de mere modne corporate ventures, nemlig Novo Ventures og Lundbeck Fonden Venture, er der de nyere LEO Innovation Lab, Maersk Growth og den nyeste LEGO Venture etableret i 2018.

MANGE SMÅ SATS

”Mange af de store danske erhvervsvirksomheder er blevet klar over, at deres egne innovationsaktiviteter er delvis hjemmeblinde, og at det giver mening at se uden for husets fire vægge, hvis der for alvor skal arbejdes med i ægte nytænkning, disruption og digitalisering mv. Samtidig er der øget interesse for at lave mindre opkøb i stedet for kun at lave store M&A-deals – specielt når man bevæ-ger sig uden for sin core business. Mærsk kan godt finde ud af at lave et stort opkøb i Mærsk Line, men at købe ind i fremtidens nye drivmidler til hele flåden sker bedst gennem en række små investeringer, hvor man får indsigt og erfaring uden at satse hele gården,” siger partner Ole Jakob Thorsen fra rådgivningsvirksomheden ETEQ ventures.

Men aktiviteten trækkes også af en lille håndfuld nye venturefonde, blandt andet byFounders, Nordic Alpha Partners og Nordic Eye.

Ifølge Vækstfondens statusopgørelse for det danske venturemarked 2018 investerede de danske venturefonde samlet 4,7 mia. kr. sidste år. Heraf kom 3,5 mia. kr. fra de såkaldte corporate ventures, som altså er knyttet op på store virksomheder. 47 procent af pengene gik til investering i danske virksomheder, og en stor andel af pengene gik til opfølgningsinvesteringer.

Vækstfonden konstaterer i analysen, at danske virksomheder sidse år tiltrak 1 mia. kroner i samlede investeringer fra de klassiske venturefonde, og at det var en fordobling i forhold til året før. Fremgangen var dog langt hen ad vejen trukket af nogle få store investeringer, som Vækstfonden selv stod bag. For det første OnRobot, som fik penge fra den amerikanske investor Summit Partners, og som Vækstfonden var inde i fra start i 2016 med de to angel-investorer Thomas Visti og Enrico Krog Iversen. Sidste år udgjorde kapitaltilførslen 165 mio. kr.

For det andet gav en stor investering i selskabet Real9 Lyceum et solidt løft i forhold til året før. Vækstfonden indskød 190 mio. kr. i selskabet, der udvikler adaptive læringsmoduler, skriver VF .

FÆRRE SEED-INVESTERINGER

Knap 40 procent af det samlede investeringsbeløb på 1 mia. kroner var egentlige nyinvesteringer, oplyser Vækstfonden. Altså ca. 400 mio. kr. Heraf gik knap halvdelen altså til Area9 Lyceum. Uden denne nyinvestering var de samlede nyinvesteringer i danske selskaber fra venturefonde sidste år på ca. 200 mio. kr., mod ca. 125 mio. kr. året før. Ifølge Vækstfonden blev øvrige nyinvesteringer fordelt på 30 virksomheder. Ifølge CBinsights var medianen på dealsize på 0,75 mio. dollars, altså ca. 5 mio. kr. Analysefirmaet oplyser også, at der var et fald på 34 procent i antal seed-investeringer sidste år i forhold til året før.

for ventureinvesteringer analysefirmaet fra StartupBlink dykker Danmark som ventureland hele ni pladser til en 16.-plads, efter Irland, Rusland og Estland. Den samlede ranking består af tre komponenter, hvor Danmark scorer lavt på to af dem. Den tredje komponent i rankingen omfatter det generelle forretningsmiljø og myndighedsregulering, og her scorer Danmark højeste karakter af samlet 100 undersøgte lande.

Til gengæld scorer vi rigtig dårligt på de to målepunkter, der handler om selve venturemarkedet, opdelt på en kvantitativ score og en kvalitativ score. Den kvalitative score er baseret på blandt andet tilstedeværelsen af accelerators, globale startup-influencers, startup-events, supportorganisationer, networking og måske vigtigst af alt – adgang til kapital. Den kvalitative score er blandt andet baseret på en opgørelse af antallet af startups i det nationale økosystem, samt kvaliteten af dem.

”Vores oplevelse er, at der ikke laves færre early stage-investeringer i Danmark i 2019 end i 2018 og årene før. Men det er rigtigt, at det er svært at finde investorer til preseed-og seed-investeringer. Den nye regering virker heller ikke s

ærlig opsat på at arbejde videre på de ordninger, som blev etableret af den forrige regering (investorfradragsfonde, aktiesparekonto). Og det er synd, fordi det ville kunne skubbe nye investeringskroner ind i seed-investeringer. Eksempelvis kunne man kigge på den såkaldte EIS-ordning i England, der tilsyneladende har ganske betydelig positiv effekt,” siger Ole Jakob Thorsen.

INVESTERINGER I UDLANDET

Økonomisk Ugebrevs gennemgang af de nyere venturefondes investeringer bekræfter billedet af, at langt hovedparten af de nye investeringer placeres i unge virksomheder uden for landets grænser.

LEGO Ventures indgår som en del af investeringsselskabet Kirkby Invest, som på hjemmesiden oplyser: ”During 2018, LEGO Ventures was established as a natural next step following the establishment of LEGO Brand Group. LEGO Ventures is founded on the belief that the LEGO Idea can be used for far more than we can presently imagine and the purpose of LEGO Ventures is to explore investment opportunities in the intersection of play, learning and creativity – opportunities, which leverage and

develop the LEGO Idea and support the LEGO brand mission ‘to inspire and develop the builders of tomorrow.”

Ifølge hjemmesiden er der foreløbig investeret i fem porteføljeselskaber, senest i Klang Games. Ingen af virksomhederne er dansk-baserede.

Byfounders blev etableret i starten af 2017, og fonden har dermed to et halvt år på bagen. Der er foretaget 18 investeringer, som kan ses på denne oversigt , hvoraf de otte var med dansk kontor. Som relativt ny fond er det ikke overraskende, at regnskabet viser røde tal. Ved udgangen af 2018 var der bogført investeringer for 56 mio. kr., hvilket svarer til en startinvestering på i gennemsnit 2-3 mio. kr. per porteføljeselskab. I regnskabet oplyses det, at der i 2018 var et driftsminus på 15 mio., kr. heraf 5 mio. kr. til startup-omkostninger, og at management ikke fik honorering. Hertil kommer indtægter på knap 5 mio. kr. fra investeringer, antageligt værdiopskrivninger.

Maersk Growth foretog den første ventureinvestering sidste sommer, og fonden har nu 13 porteføljeinvesteringer , som alle er placeret uden for Danmark. I forbindelse med den første investering blev den systematiske søgeproces beskrevet: ”The first round focused on the challenges within Secure Supply Chains – one of Maersk Growth’s four domains of investment. Over 150 companies applied to participate in our first investment round. Of these 150 companies 10 moved forward to the second stage in the Venture Program, which took place during the second week of Februar (…) The first startup to complete this third stage was Sensor Transport – a software-based startup that allow shippers to monitor their deliverable goods in real time, via mobile devices going beyond just location tracking.”

Nordic Alpha Partners blev etableret i slutningen af 2017, og ved udgangen af 2018 var det indskudt 47 mio. kr. med bogførte tab på 38 mio. kr. Managementselskabet fik sidste år bruttoindtægter på 14 mio. kr. og udbetalte 10 mio. kr. i løn til personalet. Fonden har investeret i fire porteføljeselskaber , blandt andet danskbaserede Carheal+, som er et slags digitalt autoværksted, og Green-Hydrogen, som har udviklet udstyr til fremstilling af grøn hydrogen, herunder lagringsmuligheder. Fondens værdiskabelsesmodel beskrives detaljeret her.

LEO Innovation Lab. er en del af farmavirksomheden LEO Pharma. Fonden har siden 2017 investeret i en stribe startup-selskaber med fokus på digitale løsninger inden for farma. Der er aktuelt investeret i fem selskaber , hvoraf to er dansk-baserede.

Investeringsfokus beskrives sådan: ”Helping create empowered patients We don’t develop medical treatments – we build digital solutions that address the challenges of the modern patient journey. Established by LEO Pharma as a small organization, we are built to drive radical innovation to bring our creation to market faster. Our work is enabled by LEO Pharma’s unique ownership structure – owned by the LEO Foundation, with no shareholders, all profits are reinvested to help patients.”

Videre hedder det, at ”innovation is all about our drive to experiment. We don’t limit creativity, but we do put a premium on speed – our ‘100-days build’ concept is central to the way we build companies, and lets us test, validate, rene or discard so we can get innovative products or services to market, fast.” Der oplyses ikke særskilt om regnskabstal for denne aktivitet.

Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet udviklingen i Nordic Eye, som på papiret har haft en meget succesfuld start med både frasalg og værdiopskrivninger. Det er endnu usikkert, om venturefonden på grund af negativ medieomtale er kørt ind i en mur, eller om der fortsat står professionelle investorer og vækstkapital parat til at føre fonden ind i næste fase.

Ifølge CBinsights opgørelse, der både omfatter venturefonde og angel-investorer, blev der sidste år gennemført 61 nye seed/angel-investeringer med et samlet investeringsbeløb på 60 mio. dollars. Beløbsmæssigt lå hovedvægten på opfølgningsinvesteringer i de tidligere faser, nemlig serie A- og serie B-investeringer, som naturligvis udgjorde betydeligt større investeringsbeløb end i seed/angel. Til gengæld var der kun få investeringer i senere investeringsfaser, hvor de mest succesrige selskaber ofte fortsætter på udenlandske hænder.

MWL

I den årlige globale ranking af de bedste økosystemer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank