Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk verdensetter i investering havnet i uheldig dobbeltrolle

Carsten Vitoft

tirsdag 14. september 2021 kl. 7:00

Michael Voss blev i danske medier udråbt til verdens bedste porteføljeforvalter, men nu møder han hård kritik for at være inhabil i sin rådgivning. Han tjener nemlig flere penge ved siden af sit professionelle job som aktierådgiver – ved at købe og sælge de selvsamme aktier i privat regi. Økonomisk Ugebrev fortsætter her artikelserien om interessekonflikter i den danske finanssektor.

En af Danmarks mest kendte porteføljeforvaltere, Michael Voss, forvalter godt 1 mia. kr. i Fundamental Invest. Men samtidig køber og sælger han de samme aktier i sit private fondsmæglerselskab, kan Ugebrevet nu afsløre. Det møder hård kritik hos en af landets førende professorer i værdipapirhandel, professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet.

Han mener ikke, at Micheal Voss kan levere uvildig rådgivning til investeringsforeningen Fundamental Invest om aktier, som han samtidig selv har ejerandel i privat.

Som nyligt eksempel lod Michael Voss i foråret investeringsforeningen købe massivt op i børsintroduktionen af Hydract, hvor han også selv var storaktionær i sit private fondsmæglersselskab.

En tilståelsessag
”Det er jo nærmest en tilståelsessag. Selskabet henter kapital på børsen, og Fundamental Invest næsten femdobler sin investering og ejerandel. Michael Voss køber ingen aktier selv ved selve børsnoteringen. Michael Voss har dermed besluttet, at hans investorer, men ikke han selv, skal sætte flere penge i selskabet. Interessekonflikten kan ikke være mere klar,” siger professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet.

Michael Voss, derimod, kan slet ikke kan se en interessekonflikt.

”Nej, lad nu være, jeg har været i denne branche i 30 år. Det her er fuldstændig legitimt, og vi har en tilladelse til, at vi selv må handle aktier i fondsmæglerselskabet. Fondsmæglerselskabet og Investeringsforeningen blev tilbudt at købe aktier i Hydract, og det må du næsten spørge ledelsen om hvorfor. Fundamental kan jo tegne for et pænt beløb, og måske vil de gerne have vores navn med. Selvfølgelig skal man tænke meget over, hvad man gør, og hvis jeg forsøgte at få kursen op, fordi jeg gerne selv ville beriges, så ville det da være noget møg. Derfor går vi ind på nøjagtig de samme vilkår som investeringsforeningen,” forklarer Michael Voss, som understreger, at fondsmæglerselskabet ikke har solgt en eneste aktie efter børsnoteringen.

Siden børsintroduktionen er aktiekursen faldet på Hydract-aktierne, og det er i det hele taget gået stærkt ned ad bakke for investeringsforeningen de senere år. Sidste år lykkedes det Fundamental Invest at opnå én stjerne ud af fem mulige hos Morningstar.

Men Michael Voss’ private indtjening er samtidig gået markant i vejret. Af hans årsrapporter fremgår det, at han sidste år tjente 28 mio. kr. på at levere uvildig rådgivning om aktier, mens han samtidig tjente 52 mio. kr. på at investere i aktier i privat regi. Året før var tallene 24 mio. kr. på rådgivning og 31 mio. kr. på private aktiegevinster i fondsmæglerselskabet, som Michael Voss ejer 100 pct. af.

Alligevel lægger Michael Voss ikke skjul på, at han ofte ejer de samme aktier privat, som han også anbefaler til Fundamental Invest. Ofte relativt illikvide aktier, hvor en beslutning om at købe fra store investorer kan rykke kursen meget.

En uskik
”Det er simpelthen en uskik, at forvaltere, der træffer afgørelser om kundeformuer, også aktivt investerer egne penge. Risikoen og fristelsen er jo meget stor, hvis det specielt er små illikvide aktier. Finanstilsynet må kunne gennemskue det her, og det er jo helt ufatteligt, hvis tilsynet på deres inspektioner ikke giver påbud om at få det ryddet op. Den samme opmærksomhed bør bestyrelserne også have,” siger Carsten Tanggaard.

Michael Voss oplyser, at der er retningslinjer for interessekonflikter i Fundamental Fondsmæglerselskab. I hans fremsendte papir lyder det bl.a., at man skal forsøge at minimere interessekonflikter for medarbejdernes handel med egne værdipapirer og selskabets værdipapirer. Man identificerer også interessekonflikter, når en medarbejder handler værdipapirer for både investeringsforeningen og fondsmæglerselskabet på én gang.

Men det er altså ikke noget, der har tændt nogen advarselslamperne hos bestyrelsen i foreningen, der ellers er meget erfarne finansfolk med over 50 års erfaring fra den danske finanssektor, alene mellem formand og næstformand.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank