Målt på samlet antal transaktioner var PWC sidste års største corporate finance-rådgiver. Men målt på antallet af større transaktioner var det nærmere FIH Partners, Danske Bank eller Nordea, der var størst. Firkantet fortolket blev Danske Bank nummer ét i 2018.
Opgørelsen over, hvem der er landets største rådgiver indenfor M&A, altså corporate finance, er som sædvanlig præget af enorm usikkerhed. Rådgiverne indberetter selv deres transaktioner til analysefirmaet Mergermarket, som opgør transaktionerne i forskellige grupper efter transaktionernes værdi og antal. Men for mange transaktioner indberettes værdien ikke, fordi køber og sælger ikke ønsker dette offentliggjort. Og opgørelserne er også sløret af, at revisionsfirmaerne kan være involverede i transaktioner alene med due diligence eller lignende.
Opgøres det samlede antal transaktioner, var PwC sidste år en spids foran Deloitte. De er noteret for henholdsvis 21 og 20 transaktioner. Herefter kommer det uafhængige rådgivningsfirma Clearwater med 16 transaktioner og EY med 14 transaktioner. Herefter følger Danske Bank og Nordea, som det fremgår af tabellen.
STORBANKER SIDE OM SIDE
Ved opgørelsen af mellemstore transaktioner op til en værdi på 600 mio. euro havde Danske Bank flest transaktioner, efterfulgt af FIH Partners. Uden for top 10 listen findes andre danske rådgivningsnavne, som MHS Corporate Finance og Atrium Partners. For transaktioner uden et værdiloft havde Danske Bank flest transaktioner, efterfulgt af nogle udenlandske finanshuse. Nordea og FIH Partners har hjulpet med hver fem transaktioner.
Danske Bank har i en del år ikke offentliggjort såkaldte tombstones med en oversigt over, hvilke transaktioner, banken har været inde over. Det ser ellers ud til, at banken stadig kan prale af at være lidt større end Nordea, i hvert fald målt på antal transaktioner. I den samlede opgørelse var Danske Bank med i 12 transaktioner sidste år, to færre end året før, og Nordea var med i 10 transaktioner, tre mere end året før. Så Nordea bider Danske Bank i haserne, hvis man skal tillægge den samlede transaktionsværdi gyldighed, var Nordea betydeligt større end Danske Bank.
Nordea gennemgår i en præsentation fra april 2019 sine tombstones over rådgivningsopgaver, hvori indgår blandt andet IPO af Karnov Group og accelereret bookbuilding for Chr. Hansen i november sidste år. Ifølge oversigten er der ikke mange dansk relaterede transaktioner i år.
FIH Partners er fortsat en af de allerstørste aktører inden for M&A markedet, men rådgiveren har de seneste år i stigende grad fokuseret på global offshore vind og andre energi relaterede projekter. Netop dette fokus mere mod globale nicher er også forklaringen på, at FIH partners i starten af året åbnede kontor i USA. Hertil siger managing partner Kim Bøttkjær: ”FIH Partners er globalt en af de ledende rådgivere indenfor vind. Vi har nu nået et forretningsvolumen i USA, hvor det giver mening at have en bemanding permanent i USA, og jeg er glad for at sige, at vi er kommet rigtigt godt fra start.”
Ifølge oversigten over transaktioner er de seneste opgaver blandt andet rådgivning af Axcel om salg af EG og rådgivning ved Copenhagen Infrastructure Partners’ investering i en polsk Energy from waste fabrik i Lostock. Af andre opgaver nævnes rådgivning af Copenhagen Infrastructure Partnes’ investering i et amerikansk onshore vindprojekt, Bearkat II, og Nykredits overtagelse af 75 procent af Sparinvest.
CARNEGIE FORTSAT BLANDT DE STORE RÅDGIVERE
Carnegies M&A forretning er med i blue chip, men går også efter transaktioner i mid markedet. I regnskabet for det svenske moderselskab oplyses det, at ”Carnegie har haft en god utdelning på en aktiv marknad och deltog i omkring 30 transaktioner under året. Carnegie är därmed en av Nordens mest anlitade finansiella rådgivare i samband med företagsförvärv och försäljningar (Thomson Reuters). Carnegie deltog under året bland annat i Shearwater GeoServices (NO) förvärv av Schlumbergers marine seismic acquisition business (UK), Nordic Capital och Sampos uppköp av Nordax (SE), Orklas bud på Kotipizza (FI), samt Jyske Banks avyttring av Nordjyske Bank (DK).” Ifølge Carnegies hjemmeside er de seneste dansk relaterede transaktioner (vælg ”Danmark”) Francisco Pertners (US) køb af EG, Nordic Capitals køb af Conscia Holding fra Axcel og Matas’ køb af Kosmolet.
Deloitte oplyser på sin hjemmeside , at de seneste transaktioner blandt andet har været rådgivning af Danske Spil om købet af Tivolicasino.dk, rådgivning af Axcel ved salg af ball group (Zizzi) til Findos Investor og rådgivning af Anacap ved købet af Dansk Sundhedssikring, samt rådgivning af ejerne ved Axcels køb af European Sperm Bank.
PWC STØRST PÅ ANTAL TRANSAKTIONER
PwC viser på sin hjemmeside mange eksempler på rådgivningsopgaver inden for M&A, men der ser ikke ud til at være eksempler fra 2019. Af de seneste opgaver nævnes rådgivning for kapitalfonden Vardane Capital ved salg af JSB Group til Gurit, rådgivning for ejerne af Dantaxi 4×48 ved salget til Triton og rådgivning for Fisher Hansen familien ved salg af Brunata til Minol Zenner group.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.