Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske Bank risikerer storkundetab på leverandørpolitikker

Morten W. Langer

fredag 28. september 2018 kl. 19:49

Danske Banks hvidvasksag: Stort set alle de store C25 -selskaber har CSR-politikker, også når det gælder forventninger til en høj etisk standard til leverandører og samarbejdspartnere. Men når det gælder meget nærliggende og konkrete brud på CSR-politikken, som eksempelvis Danske Banks hvidvasksag, gælder reglerne tilsyneladende alligevel ikke. Eller gør de?

Ingen af de C25-selskaber, Økonomisk Ugebrev har spurgt om hvorvidt de overvejer konsekvenser i relation til Danske Banks hvidvasksag, ønsker at svare på konkrete spørgsmål. Vi har blandt andet stillet spørgsmålet: ”Hvordan stemmer det overens med jeres CSR-politik at samarbejde med en bank, der har været involveret i hvidvask, som det er tilfældet med Danske Bank? Har I overvejet at droppe eller indskrænke samarbejdet med Danske Bank i lyset af den seneste afdækning af bankens hvidvasksag, og offentlighedens og medierne øgede fokus på sagen?”

I den danske og internationale forretningsverden har der ellers været markant øget fokus på bæredygtighed og etisk forretningsadfærd, også hos samarbejdspartnere, de seneste år. Alle selskaber anvender mange ressourcer på at udarbejde CSR-rapporter, som beskriver, hvordan virksomhederne lægger vægt på ordentlighed og samfundsansvar.

Meget tyder dog på, at de store erhvervsvirksomheder lader Danske Bank slippe med skrækken for at blive ekskluderet som samarbejdspartner. Simpelthen fordi der er for besværligt at skifte bankforbindelse. Sammenkoblede it-systemer ud over landets grænser, eksempelvis omkring cash management, er ikke lige sådan at udskifte. Kommercielle hensyn kommer altså også i hvidvasksagen til at sejre over etiske og samfundsansvarlige hensyn.

Økonomisk Ugebrev har stillet spørgsmål til ti C25-selskaber om, hvilke overvejelser de gør sig i relation til samarbejdet med Danske Bank efter fremlæggelse af den sønderlemmende kritiske hvidvaskredegørelse. Kun én enkelt virksomhed har givet et klart svar, nemlig GN Store Nord, hvor meldingen er, at man ikke samarbejder med Danske Bank.

Økonomisk Ugebrev har også været i uformel dialog med en stribe store virksomheder, som på de interne linjer er stærkt kritiske over for Danske Banks ageren i hvidvasksagen. De håber nu på, at offentlighedens søgelys ikke retter sig mod dem selv, i kølvandet på, at de næppe officielt vil undsige Danske Bank som samarbejdspartner. Danske Bank er simpelthen en for stor og vigtig en institution i det danske samfund til, at det vil og kan ske.

Også efter den seneste hvidvaskredegørelse, hvor det dokumenteres, at banken har været involveret i ulovlig hvidvask. En overvejelse er også, at der er meget få danske banker, der kan håndtere de helt store erhvervsvirksomheders daglige forretninger, og Nordea ses stadig belastet af Panama Papers sagen. Tilbage er umiddelbart kun Handelsbanken på den danske spilleplade, lyder vurderingen.

Økonomisk Ugebrev har gennemgået flere af C25-selskabernes CSR-rapporter med hovedfokus på, hvad de skriver om krav til deres leverandører.

DSV skriver, at ”In addition to this DSV Supplier Code of Conduct, all DSV Suppliers are expected to comply with and observe all applicable local and international laws and regulations. DSV Suppliers are strongly encouraged to take action promptly when faced with non-compliance with the Supplier Code of Conduct. If in doubt, ask yourself the following questions: Is it consistent with the Code? Is it ethical? Is it lawful? “

Novozymes, som anses for at være en af de globalt førende inden for bæredygtighed og CSR, vil ikke kommentere på specifikke leverandører. Men selskabet oplyser til Økonomisk Ugebrev, at krav til leverandører er defineret i “Responsible Purchasing Policy”, og at man følger Global Compact’s ti principper. ”We continuously screen and evaluate our suppliers and, we engage in a dialogue with them in cases where we find it necessary. If we see a supplier doesn’t improve to honor our policies, we will terminate the collaboration,” oplyses det.

Coloplast skriver i sin Business Parter Policy , at “Legal capacity and financial soundness Coloplast will perform a check of the legal capacity and financial soundness of a potential or current business partner. In order for Coloplast to conduct such check, a current or potential business partner may be required to submit further documentation to Coloplast.” Og det oplyses, at en samarbejdsaftale kan ophøre: “Other causes for termination: Coloplast may refuse performance of contractual obligations and terminate any contract with a current business partner in the event of the business partner’s material breach of the distribution contract, including provisions on business ethics.”  MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank