Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske Bank væltes af Private Banking-tronen

Morten W. Langer

søndag 01. marts 2020 kl. 17:12

Tema om Private Banking 2020: Efter fire år i streg som vinder af førstepladsen i Økonomisk Ugebrevs rating er landets største bank i den grad blevet væltet af tronen. 520 respondenter har kåret de bedste til private banking, og i år vinder Handelsbanken efterfulgt af Spar Nord Bank.

Økonomisk Ugebrevs årlige survey af Private Banking med omkring 500 svar har over de seneste år vist stor stabilitet i rangordningen mellem de bedste og de ringeste til private banking. Danske Bank har de tidligere år været en suveræn vinder, men det er ikke tilfældet i år. Også Spar Nord udmærker sig i dette års rating ved at ligge helt fremme blandt de bedste. Kendetegnet ved dette års rating er, at alle banker har en stor gruppe tilfredse eller meget tilfredse kunder. Den store forskel i rating kommer især fra store forskelle i andelen af kunder, der er utilfredse eller meget utilfredse.

Eksempelvis trækker det meget ned for Sydbank, at hele 20 pct. af private banking-kunderne i større eller mindre grad er utilfredse, når det gælder en vurdering af tilfredshed med ydelser i forhold til pris. Bedømt på tilfredshed med investeringsafkast ligger Sydbank en anelse bedre placeret, men stadig i bundgruppen.

Nordnet ligger som tidligere år også godt placeret, men vi ser bort fra onlinebrokeren, fordi den ikke leverer traditionel private banking med hele produktpaletten. Særligt for Økonomisk Ugebrevs læserunivers rammer Nordnet plet, fordi mange af vores læsere netop klarer det meste selv, og derfor ser lave handelskurstager og en effektiv handelsplatform som helt central. Vi vurderer i denne rating private banking bredere, og for den almindelige velhavende bankkunde opfattes private banking også bredere.

Sammenvejes de to delratings, dels for service og rådgivning, og dels for investeringsafkast, tegner der sig et billede af, at Handelsbanken er en klar vinder, med Spar Nord Bank på en andenplads (vi ser bort fra Nordnet og Saxo Bank, som har mere fokuserede værdipapirhandelsydelser). Herefter kommer Danske Bank ind på en fjerdeplads, efterfulgt af SEB og Nykredit.

Nordea får i årets private banking-rating en sjetteplads, og herefter følger i nævnte rækkefølge Jyske Bank, Alm. Brand Bank, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank.

Fra Mybanker siger Marlene Nørgaard om Handelsbankens spring frem: ”Jeg tror, at Handelsbanken har succes med den decentrale forretningsmodel, hvor bankens filialer har stor selvstændighed med at betjene private banking-kunder, hvor banken også er gået efter erhvervsfolk i gode jobs med mange penge. Det understreger igen vigtigheden af, at kunderne vil have direkte adgang til gode rådgivere, som de kan få kvalificeret sparring med.” Videre siger Marlene Nørgaard: ”Vores erfaring er, at en bank skal have en bred velassorteret pallette af produkter, og så betyder det stadig mere, at banken ikke er involveret i offentlige problemsager med et blakket omdømme til følge. Og så betyder det helt sikkert også noget, at man får adgang til en personlig rådgiver, som kender én. Vi ser, at velhaverne typisk flytter, fordi de føler sig oversete, og fordi de ikke i en længere periode er blevet kontaktet af banken.”

”De fleste bankers private banking har fokuseret meget på de samme typer. Og der ser vi tendens til, at bankerne begynder at differentiere sig mere end tidligere. Det handler i høj grad om at tiltrække de kundesegmenter, som ikke føler sig set og hørt. Og dem er der en del af.”

Økonomisk Ugebrevs survey viser også, at faglige arrangementer og sociale events, som invitation til koncerter og sportsarrangementer, ikke vægter så højt. ”Min erfaring er, at det handler meget om, at mange gerne vil møde ligesindede. Så bankerne skal kigge grundigt på deres servicemodeller, og det er ikke nødvendigvis de superrige som kun vil møde de superrige. Der kan være helt andre interessefællesskaber, som betyder mere. Og så er der også en stor gruppe, der slet ikke har lyst eller tid,” siger Marlene Nørgaard. Årets survey viser også, at der er stor forskel i de omkostninger til private banking, som kunderne betaler. Suverænt dyrest er Spar Nord og Ringkjø-bing Landbobank, som har den største andel af kunder, der betaler over 1 pct. af formuen i årligt honorar, ekskl. omkostninger til aktiehandel og indirekte til investeringsforeninger.

Jyske Bank og Nordea ser også ud til at ligge i den dyre ende for en del af kunderne. Men især Nordea har også meget lave honorarer for en del af kunderne, antageligt de mest velhavende. Ikke overraskende bedømmes Nordnet til at være billigst, mens også Alm. Brand Bank og Danske Bank opleves som meget billige af en stor andel af kunderne.

Marlene Nørgaard vurderer, at bankernes indtjening på private banking kommer under pres: ”For det første ser vi flere udenlandske banker bevæge sig ind på dette forretningsområde, med nye servicemodeller, som appel-

lerer til kunderne. Og for det andet kommer der endnu mere fokus på omkostningerne, med øget gennemsigtighed om de enkelte omkostningselementer og billigere investeringsprodukter, eksempelvis ETF’ere. Endelig kommer der flere og flere aktører ind på dette marked.”

Marlene Nørgaard mener også, at kunder vil stille ekstra skarpt på omkostningerne i de år, hvor investeringsafkastet er svagt. Altså i år med solide investeringsafkast har danskerne mindre syn for, hvad de betaler i omkostninger. På surveyspørgsmål om, hvad kunderne lægger vægt på ved valg af bank til private banking, peger de fleste på afkast på formuen og en velfungerende handelsplatform, som det vigtigste. Herefter følger som vigtigste ydelser uafhængighed i rådgivningen, så banken eksempelvis ikke bevidstløst anbefaler egne investeringsforeninger, samt lave omkostninger ved værdipapirhandel og direkte adgang til en personlig indsigtsfuld rådgiver.

Marlene Nørgaard vurderer, at svarene er noget skævvredet i forhold til gennemsnitlige private banking-kunder, idet Økonomisk Ugebrevs læseruinivers som nævnt har en særlig profil.

Årets private banking-survey viser også, at Danske Bank ser ud til at have mistet markedsandele det seneste år, men banken ligger fortsat med en højere markedsandel end for to år siden. Selvom tallene skal tolkes med stor forsigtighed, er der normalt en stor stabilitet i de årlige surveys omkring private banking.

D74781fc18bd4ecf782d83cf368c2b34031142913870427f416a19494bbaF21e1636342cc32137bbF66b47ee1375feddd1b264dd19fd570dc6c3dd6e40c0e8fadd20ffd1d96b

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank