Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske bankchefer i stor uenighed om bæredygtige elitefonde

Claus Strue Frederiksen

onsdag 05. februar 2025 kl. 15:25

Andrea Panzieri, investeringsdirektør i BankInvest
Andrea Panzieri, investeringsdirektør i BankInvest

Ifølge Andrea Panzieri, investeringsdirektør i BankInvest, hører techgiganter som Amazon, Meta og Nvidia ikke hjemme i bæredygtige Artikel 9 fonde, som er den højeste klassificering inden for EU’s regler om bæredygtige investeringer. Samme holdning finder man i Nordea: Her er bankens Artikel 9 fond også renset for big-tech. Modsat fylder Nykredit og Danske Invest deres Artikel 9 fonde med både techgiganter og selskaber som hotelkoncernen Hilton, supermarkedskæden Walmart og kreditkortudbyderen Visa. Altså investeringer, der ikke forekommer specielt bæredygtige, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen.

Siden marts 2023 har BankInvest udbudt fonden Bæredygtige Klimaaktier – en såkaldt Artikel 9 fond, der er den højeste bæredygtighedsklassificering inden for EU’s regler. Fonden har et snævert klimafokus med investeringer rettet mod vindkraft, elbiler, solceller, husisolering og genbrugsløsninger.

Blandt de største poster i fonden findes batteriproducenten Contemporary Amperex Technology, elbilgiganten Tesla og solcellefabrikanten First Solar. Det snævre klimafokus har imidlertid resulteret i et beskedent afkast på 2,56 procent i 2024.

”Vores bæredygtige artikel 9 aktiefond har givet et lavt afkast. Vi mener ikke, at techaktier som Apple, Alphabet, Amazon, Meta og Nvidia hører til i en bæredygtig klimafond. Det kostede i 2024 dyrt på afkastet i en aktiefond, der investerer globalt. Til gengæld har fonden investeret i virksomheder, der udvikler fremtidens klimaløsninger, hvilket jo er fondens primære formål,” oplyser Andrea Panzieri, investeringsdirektør i BankInvest til Økonomisk Ugebrev.

Nordea har et lignende syn på formålet med Artikel 9 fonde. Ifølge Eric Pedersen, chef for ansvarlige investeringer i Nordea Asset Management, er den tilgang dog ikke særligt udbredt i branchen:

”Ser man på beholdningslisterne for mange Artikel 9 fonde i markedet, virker det som om, man har samlet en masse virksomheder, der tilfældigvis har et lavt CO2-aftryk, men som man også ville kunne finde i de fleste almindelige globale aktiefonde.”

Ifølge Eric Pedersen er investeringerne i Nordeas Artikel 9 fond, Klima og Miljø, valgt på en helt anden måde – nemlig med en strategi, der siden 2008 målrettet har udvalgt virksomheder, der direkte bidrager med løsninger på de store miljø- og klimaudfordringer, verden står overfor.

”Ved at fokusere på de tre investeringstemaer Ressourceoptimering, Miljøbeskyttelse og Alternativ Energi opnår strategien en portefølje, der er meget forskellig fra det brede marked, og som sigter på at opfylde fondens bæredygtige formål,” siger Eric Pedersen.

Fonden Klima og Miljø er da også renset for techgiganter – blandt de største investeringer er den økologiske supermarkedskæde Sprouts Farmers Market, affaldshåndteringsselskabet Republic Services og NextEra Energy, der er verdens største leverandør af sol- og vindenergi.

Det er ikke alle investeringsbanker i Danmark, der har samme syn på Artikel 9 fonde som Nordea og BankInvest.

Danske Invests Artikel 9 fonde er fyldt med big-tech. Eksempelvis vægter techgiganterne Apple, Microsoft, Nvidia, Meta og Alphabet tilsammen over 20 procent af porteføljen i Danske Invests Artikel 9 fond Global AC Restricted. Udover techgiganterne investerer fonden også i blandt andet McDonalds, Coca-Cola, Nike og Walmart.

Økonomisk Ugebrev har spurgt Danske Invest, hvordan de har udvalgt de pågældende investeringer, samt hvad der gør disse selskaber specielt bæredygtige.

I svaret understreger Danske Invests presseafdeling, at investeringerne i Global AC Restricted ikke er aktivt udvalgt af bankens investeringsteam, men at fonden er passivt forvaltet og følger et klimatilpasset benchmark, hvis kriterier bygger på EU-regulering.

Modsat Global AC Restricted er Danske Invest fonden Global Sustainable Future en aktivt forvaltet Artikel 9 fond – her er det altså investeringsteamet, der håndplukker investeringerne. Igen fylder techgiganterne meget i porteføljen. Microsoft, Alphabet og Nvidia vægter næsten 15 procent i fonden, der også investerer i selskaber som kreditkortudbyderen Visa og softwareproducenten Adobe.

I et svar til Økonomisk Ugebrev oplyser presseafdelingen i Danske Invest, at ”fonden kun kan investere inden for et begrænset univers, der ifølge SDG-modellen bidrager til et eller flere af FN’s verdensmål i overensstemmelse med gældende lovgivning.”

Den fulde artikel kan læses her.

Claus Strue Frederiksen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Data Scientist til nyoprettet AI-afdeling i AP Pension
København
Privatrådgiver til Djursland Bank
Lystrup
Kommunikationschef til Hospitalsstaben, Aarhus Universitetshospital
Aarhus
Controller med fokus på bæredygtighed til Koncernregnskab i Sampension
Region Hovedstaden
Sydbank søger Privatrådgiver til Kgs. Lyngby
Kgs. Lyngby
Senioranalytiker / Porteføljemanager til infrastrukturinvesteringer
Hellerup
Kommunikationschef til Københavns Professionshøjskole
København
Dyrenes Beskyttelse søger erfaren projektleder til kampagner
Søborg

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank