For Danske Banks nye historiefortælling svarer skandalen om de flere hundrede forkerte gældsinddrivelser til en lastbil, der kører direkte ind i en massiv betonblok. Banken kan kun komme videre herfra, hvis de store aktionærer, ATP og A.P. Møller Holding, viser klart og tydeligt, at det ikke er godt nok. Og det kan de kun gøre på én måde: Fyr bestyrelsesformand Karsten Dybvad, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.
Forståeligt er det, hvis Danske Banks storaktionærer, bankens bestyrelse og daglige ledelse, Nationalbanken, Finanstilsynet og regeringens top for tiden holder vejret og håber på, at bankens seneste gældsskandale stille og roligt bliver glemt – og forsvinder.
Men det vil være en kæmpe fejlantagelse. Forkert opkrævning af bankgæld hos samfundets svageste er et så eklatant systemsvigt – og tillidsbrud, at det har potentialet til at cementere tillidsbruddet hos danskerne efter hvidvaskskandalen.
Hvidvasksagen foregik langt fra dansk jord og de danske bankkunder, hvorimod den aktuelle sag rammer direkte ind på almindelige danskere. Det samme var tilfældet i den såkaldte flexfri-sag, hvor banken solgte investeringsprodukter, som ikke var en fordel for kunderne. Og endelig blev banken også politianmeldt af Finanstilsynet i juni for at have manipuleret finansmarkedet med ”urigtige og vildendende signaler til markedet.”
Glemte løfter
Med andre ord har Danske Banks nye historiefortælling været op ad bakke, og det er vanskeligt for udenforstående at forstå, hvad de mange ekstra milliarder til compliance og interne kontroller er anvendt til. Bestyrelsesformand Karsten Dybvad har på generalforsamlinger gentagne gange forsikret om, at der nu ville tage prompte hånd om alle problemsager, som banken måtte have.
Vi kan nu se, at det ikke er sket.
Der kan kun være to forklaringer på dette: Enten har han ikke fået rettidige informationer om problemsagerne. Eller også har han ikke reageret med det samme på disse sager, da han fik informationen. Ved begge forklaringer står Karsten Dybvad tilbage med aben: Enten har han ikke været klar nok i sin kommunikation til direktionen, den interne revision og compliance om den nødvendige rapportering til ham og bestyrelsen. Eller også har han blot tøvet, og håbet på at sagerne ville forsvinde af sig selv.
Gammel sag
Begge veje er dybt problematiske.
Omkring de seneste gældssag er det en skærpende omstændighed, at sagen har været velkendt i banken helt tilbage i starten af 2019 – og antageligt meget tidligere. I en anmodning fra 31. august 2020 om en redegørelse skriver Finanstilsynet: ”Danske Bank A/S (banken) fulgte den 31. oktober 2019 op på en tidligere information fra juni 2019 til Finanstilsynet om, at banken havde identificeret en sag i relation til bankens gældsinddrivelsessystem ”Debt Collection System”.
Banken oplyste, at den gennem sit gældsinddrivelsessystem havde inddrevet beløb, som banken alligevel ikke havde ret til. På den baggrund var der blevet nedsat en intern arbejdsgruppe, der skulle undersøge baggrunden samt omfanget af fejlene.”
At sagen så først dukket op i august 2020 efter tip fra en whistleblower til udvalgte medier, er naturligvis en megaskandale. Og de enkelte kundesager er endnu ikke håndteret. Samtidig undres man over, at Finanstilsynet gennem halvandet år ikke har fulgt op på denne afgørende viden om rystende fejl i forhold til kunder.
Tilsynet undskylder sig på denne måde: ”På baggrund af bankens oplysninger var det Finanstilsynets opfattelse, at banken havde ageret, da banken blev bekendt med forholdet.”
Det ændrer dog ikke ved, at ansvaret ligger hos bankens ledelse. Derfor munder det hele ud i, at bankens genfortælling om, hvem man er, hvad man står for, og at man nu vil være kridhvid, groft sagt er banket tilbage til start.
Derfor er der nu brug for, at bankens storaktionærer, A.P. Møller Holding og ATP træder i karakter, ikke kun i forhold til bankens ledelse og bestyrelsesformand, som har været helt tavs under forløbet, men også i forhold til den brede offentlighed og danskerne.
De har nu brug for et nyt stærkt signal om, at Danske Bank får endegyldigt ryddet op – så omgivelsernes tillid til banken kan genskabes. Ellers vil sagen blot hænge som en dyne over banken. Sagen om den forkerte gældsinddrivelse er den seneste måned blevet afdækket af Berlingske og TV2.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.