Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske Banks kapitalforvaltning halter

Morten W. Langer

mandag 25. juni 2018 kl. 10:52

Mens alle de større danske kapitalforvaltere stadig øger aktivitet og indtjening, står Danske Banks Wealth Management i stampe. AuM i asset management delen står stille og lønsomheden falder. Bankens nye chef for afdelingen Jacob Aarup-Andersen er i gang med genopretningen.

Mens stor set alle de store kapitalforvaltere i disse år øger overskud på asset management og den samlede formue under forvaltning, er Danske Banks forretning det seneste år gået i stå. Ved udgangen af første kvartal var AuM 1513 mia. kr., hvilket var lavere end ved årsskiftet og på niveau med tredje kvartal.

Til gengæld var AuM højere i dette års første kvartal end første kvartal sidste år, henholdsvis 1513 mia. kr. og 1463 mio. kr. Men overskuddet dykkede alligevel, da bruttomarginalen pr. milliard kroner under forvaltning faldt fra 0,56 procent (=5,6 mio. kr.) til 0,50 procent, altså et dyk i lønsomhed på over ti procent.

Udviklingen har betydet, at overskud før skat dykkede fra 1046 mio. kr. til 846 mio. kr. Og den negative udvikling har været i gang et stykke tid, da overskud før skat også for hele 2017 var lavere end året før. Nemlig 4465 mio. kr. mod 4485 mio. kr. Ifølge bankens factbook steg management fee dog ca. tyve procent, mens andre indtægtsposter faldt. Efter chef for bankens wealth management, Tony Thierry-Andersen dette forår forlod banken, kom tidligere CFO Jacob Aarup-Andersen ind på posten som ny ansvarlig for dette forretningsområde. Økonomisk Ugebrev har spurgt ham, hvorfor banken har tabt vækstmomentum i denne del af forretningen. Det har han ikke svaret på, men det nævnes i regnskabet, at der ikke har været samme tilgang af institutionelle kunder som tidligere.

Også chefen for bankens Private Banking, som er en del af Wealth Management, har forladt banken dette forår. Det er sket, selvom banken har den mest succesfulde Private Banking afdeling herhjemme. Det fremgår af Økonomisk Ugebrevs årlige private banking survey med 700 svar fra velhavende danskere. I februar 2018 skrev Økonomisk Ugebrev i en gennemgang af survey resultaterne, at ”For tredje år i træk vinder Danske Bank førstepladsen i Økonomisk Ugebrevs årlige rating af Private Banking blandt de større banker. Banken får nøjagtig samme score som sidste år, med 52 procent af kunderne enten ”tilfredse” eller ”meget tilfredse”.

Økonomisk Ugebrev har spurgt Jacob Aarup-Andersen, om han kan afsløre en smule af sine tanker om fremtidens Wealth Management i Danske Bank, herunder tilgangen til institutionelle kunder, som tilsyneladende er et problemfelt: ”Vi har iværksat en række initiativer det seneste år for at forbedre kundeoplevelsen, skabe innovative, digitale løsninger samt understøtte Danske Banks vækst på tværs af de nordiske lande. Her var opkøbet af SEB Pension i Danmark særlig vigtigt i forhold til at styrke udviklingskraften til gavn for kunderne.” Siger han.

Videre siger han: ”Derudover begyndte vi udviklingen af vores asset management-organisation for yderligere at styrke mulighederne for at levere værdi for kunderne. Blandt andet sammenlagde vi Danica Pensions og Asset Managements investeringsafdelinger. Samtidig tilbød vi i 2017 vores kunder en række nye muligheder og løsninger indenfor pension og investering. Vi lancerede bl.a. en ny investeringsløsning i Finland og den digitale investeringsløsning June i Danmark. Mens vi også har styrket vores fokus på ansvarlige investeringer.”

VÆKST I BRANCHEN

Økonomisk Ugebrevs gennemgang af regnskabstallene for de større danske kapitalforvaltere viser, at både nettoindtægter, overskud før skat og AuM steg hele vejen rundt. Nordea øgede på koncernbasis AuM til 1651 mia. kr. ultimo 2017 mod 1550 mia. kr. året før. Nettoindtægten i den danske del af Nordea Investment Management, som er et selvstændigt datterselskab i Nordea, blev øget til 2136 mio. kr. mod 1860 mio. kr. året før, svarende til et overskudshop på 15 procent.

Også Nykredit Asset Management og Jyske Capital, som er Jyske Banks asset management arm, har øget AuM ganske markant. Nykredit fra 157 mia. kr. til 177 mia. kr. eller med ca. 13 procent. Og Jyske Capital fra 127 mia. kr. til 144 mia. kr. Eller med 13 procent.

Carnegie er gået frem med hele 27 mia. kr. til 114 mia. kr. i AuM, eller med 30 procent. Forvalteren forklarer, at noget af fremgangen er nye kunder, og en anden del er formuetilvækst i eksisterende aftaler. Det samme er antageligt tilfældet for de øvrige aktører.

Mens den almindelige bankforretning i de fleste banker stagnerer på grund af pressede rentemarginaler og stort set ingen udlånsvækst, har asset management udviklet sig til at være en seddelpresse, hvor der endda ikke er nogen kapitalmæssig risiko for banken.

Overskuddet er da også flere steder steget mere end AuM, blandt andet hos BankInvest og Nykredit, hvilket kan skyldes en høj stigende andel af AuM placeret hos private investorer. De betaler typisk markant højere administrationsomkostninger end de professionelle investorer. Hos både Carnegie og Maj Invest dykkede den gennemsnitlige AuM-marginal, antageligt på grund af flere professionelle mandater. For især de forvaltere, som har mange private kunder, er det fortsat et åbent spørgsmål, hvordan de nye Mifid II regler vil påvirke indtægterne på lidt længere sigt.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank