Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske storbanker står stærkt overfor Amazon, men …

Morten W. Langer

onsdag 28. marts 2018 kl. 8:33

Amazon er godt på vej til at rulle sin teknologi- og distributionsplatform ud over bankmarkedet. Men de danske storbanker står stærkt i en fremtidig konkurrence med store teknologiselskaber, som allerede nu gør deres entré på bankmarkedet. Læs interview med partner Niels Peder Nielsen fra det internationale konsulenthus Bain, som blandt andet rådgiver store danske banker om digitalisering.

ØU: Bain har netop publiceret en artikel med overskriften ”Banking’s Amazon Moment”, som beskriver truslerne for det etablerede banksystem, når verdens største retailer med ekstremt godt kendskab til kundebehov og kundeadfærd udvider sin eksisterende bankforretning. Hvordan ser truslen ud for den danske banksektor?

NPN: ”Vores undersøgelser viser, at selskaber som Amazon står stærkest i de lande, som ikke i forvejen har en veludviklet bankinfrastruktur. I de lande, som eksempelvis Danmark, der har et meget veludviklet bankvæsen med en høj grad af digitalisering, er appetitten hos forbrugerne for nye løsninger markant mindre. Så umiddelbart er truslerne mindre i det danske, svenske og norske bankmarked. Muligheden for, at en Amazon vil gøre sin éntre på det danske bankmarked, er altså betydeligt mindre, da vi allerede har en høj digitaliseringsgrad.

Ser du forskelle i robustheden mod ny teknologidrevet konkurrence for store og mindre danske banker?

”Også i en international sammenligning er de store danske banker kommet meget langt med udvikling af netbanking og mobilbanking. Dynamikken har i høj grad væ-ret drevet af stor investeringskapacitet i de store banker, mens de mindre banker langt fra har investeret i sammen omfang, enten på grund af et strategisk valg eller af nød. De har typisk haft rigeligt at gøre med at leve op til nye regulatoriske krav, som de mindre bankers edb-samarbejder typisk har haft meget fokus på. Samtidig har de ikke den samme investeringskraft som de store banker. De anvender mange kræfter på bare at følge med.”

Har de mindre banker en mulighed for enkeltvis at gøre en forskel ved at være gode til at samarbejde med eksterne vendors og formidle cobrandede versioner af nye produkter og services?

”Det er oplagt, at der ligger nogle muligheder. Men vores opfattelse er, at de mindre banker skal foretage en ret markant accelerering, hvis de skal indhente det aktuelle efterslæb de kommende år. De mindre banker skal komme op med nogle nye ting for at kunne konkurrere med de digitale løsninger fra storbankerne.”

Vil denne udvikling på den lange bane lægget et øget pres på de mindre bankers konsolideringsbehov? Lige nu tjener de mindre banker jo mange penge, men der er også mange engangsindtægter fra kursgevinster og tilbageførte hensættelser.

”Det er klart, at der er nogle større tricker-events: For det første hvis vi får en ny økonomisk nedgangsperiode, som typisk vil ramme bankernes lønsomhed. For det andetden langsigtede demografiske udvikling, hvor de unge vælger de billigste og bedste digitale løsninger. Her kan de mindre banker blive klemt.”

Ser du udvalgte forretningsområder inden for banking, hvor det måske er ekstra attraktivt for nye store digitale aktører at gå ind: I jeres analyse om truslen fra Amazon peger I jo på udvalgte kundesegmenter, hvor de traditionelle banker ikke har været særligt gode?

”Hvis vi særligt ser på det nordiske forbrugskreditmarked og betalingsmarked, sker der rigtigt meget for tiden. Særligt de unge er jo slet ikke så tro over for en bestemt bank, som de lidt ældre kunder er. Og så er der stadig store kundegrupper i Danmark, hvor man enten ikke kan få en forbrugskredit, eller også føles det ikke godt, når man kontakter bankerne. Og så er man parat til at tage dyrere løsninger, hvor priserne er højere. Og det er klart, at her kunne det nok være interessant for en Amazon-lignende cobranded aktør at gå ind. Så der vil være nogle kundegrupper, som er mere parate til at forsøge sig med nye digitale løsninger.”

Kan man afkode, hvordan Amazon foreløbig har grebet det an med deres entré på bankmarkedet?

”En stor del af det foreløbige fokus, de har haft i Nordamerika, har været på SMV-kunder i erhvervslivet. Deres ekspansion inden for small business har været ret markant. De ønsker også at få skabt en B2B-markedsplads. Det er rimeligt at sige, at de nordiske banker ikke er kommet særligt langt med at digitalisere services og rådgivning til SMV-kunderne, ud over det rent transaktionsbaserede. Der er uden tvivl banker, som har ambitioner på dette felt. Men de er bare ikke kommet så langt her som på personområdet.”

Læs hele artiklen fra Bain om Amazons vej ind på bankmarkedet her.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank