Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske virksomheder ramt chokerende pludseligt

Morten Sørensen

søndag 29. marts 2020 kl. 21:02

Coronakrisen er kommet som et chok for store dele af dansk erhvervsliv. Det afslører aktuelle corona-orienteringer fra 32 børsnoterede virksomheder. De økonomiske følger kan blive dramatiske, også selvom de fleste af virksomhederne stadig tøver med fyringer og investeringsstop. Krisen har umiddelbart ramt dybere og i hvert fald mere pludseligt end finanskrisen i 2008/09, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.

Det har været et hårdt, og ikke mindst uventet, slag. Stribevis af store og små virksomheder er især overraskede over den hastighed, som coronakrisen udvikler sig med.

A.P. Møller – Mærsk kalder påvirkningen af det globale transportmarked og forsyningskæderne for ”voldsom”. North Media skriver, at ”markedsbetingelserne ændrer sig hurtigt og væsentligt.” Situationen ”ændrer sig fra dag til dag,” understreger Migatronic, og at krisen rammer på en måde, der er ”uden fortilfælde,” understreger to så forskellige virksomheder som Gyldendal og Skako.

Efter at 32 ikke-finansielle virksomheder således frem til og med den forgangne uge har udsendt aktuelle meddelelser om Corona-effekten, kan Økonomisk Ugebrev tegne det første bredt funderede billede af krisens effekt i dansk erhvervsliv. Meddelelserne giver også et første indtryk af, hvordan erhvervslivet generelt reagerer på krisen.

JANUAR OG FEBRUAR VAR GODKENDT
At opfattelsen af krisen har ændret sig hurtigt understreges af f.eks. gasbeton-koncernen H+H International. Så sent som den 11. marts så selskabet ingen alvorlig effekt af pandemien. Knap to uger senere, 23. marts, måtte selskabet suspendere sin resultatprognose for 2020 på grund af lukning af distributionscentre og byggepladser.

Generelt melder selskaberne om, at januar og februar er gået som forventet, for ISS endda bedre. Og A.P. Møller – Mærsk venter, at første kvartal, takket være effektiviseringer, kan resultere i et bedre resultat end i 2019.

Fra midten af marts og frem er billedet i talrige virksomheder med et blevet mere dystert og uklart. At mange lande nu reagerer på pandemien ved at lukke butikker, indskrænke rejsemuligheder og forhindre samvær gør det svært eller umuligt at drive forretning for masser af virksomheder:

Pandora må lukke stribevis af butikker i sit internationale net. Scandinavian Tobacco og Royal Unibrew rammes af begrænsninger i detailledet og selskabelighed i og uden for hjemmet. SAS og Københavns Lufthavne rammes særlig hårdt, når grænserne lukkes for mennesker og af frygten for smitte.

Der er hurtigt opstået domino-effekter. Når store virksomheder, som f.eks. de tyske bilproducenter, begynder at lukke deres fabrikker, rammer det mange landes underleverandører. IT-virksomheden Columbus skriver, at ”vore kunder holder sig tilbage med investeringer på grund af midlertidige produktions- eller omsætningsfald eller endda nedlukninger som en direkte konsekvens af Corona-virus.” DFDS er ikke bare ramt af fald i passagertallet: Fragtmængderne ”er begyndt at falde i takt med, at produktionsanlæg suspenderer driften og efterspørgslen generelt påvirkes af nedlukningerne.”

Gennemgangen af de 32 virksomheder viser, at de i første omgang reagerer ved at understrege deres fokus på finansiel styrke: Et betydeligt mindretal af disse virksomheder har suspenderet udbytte eller planlagte aktietilbagekøb. Mange påpeger, at de er ”solide” og godt rustede med likviditet. Kun få er dog særligt præcise, når det gælder den finansielle styrke her i marts. ISS udgør en undtagelse ved at påpege, at selskabet har sikret sig yderligere kreditlinjer, og at den aktuelle likviditet er på over 8 mia. kr.

SPARERUNDER SAT I GANG
Mange af virksomhederne øger også fokus på besparelser, enten ved at styrke eller fortsætte eksisterende effektiviseringsprogrammer eller ved nye initiativer. Skako har iværksat ”generelle besparelser, stop for nyansættelser” samt ”midlertidig hjemsendelse af medarbejdere.” Besparelserne ledsages ofte af reducerede investeringer.

Ørsted ser foreløbig ud til at være den af de store danske virksomheder, der kan klare corona-vanskelighederne bedst (idet f.eks. Novo Nordisk, Lundbeck og Genmab dog frem til torsdag i den forgangne uge ikke havde udsendt særlige corona-meddelelser). Ørsted fastholder sine forventninger for 2020 og sine investeringsplaner.

9cc69d49671ffae36a8f

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank