Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danskere vilde med crowdfunding, men ikke i danske selskaber

Peder Bjerge

mandag 18. januar 2021 kl. 7:00

Danske privatinvestorer udgør nu den 8.-største nationalitet på den engelske Seedrs equity crowdfunding-platform. Antallet af danske investorer er i 2020 vokset med 240 pct., viser interne tal. Danskerne er altså vilde med at investere via crowdfunding, men det kommer ikke danske selskaber til gode. Eksperter ærgrer sig over, at pengene ikke ryger i danske start-ups.

Som bekendt finder der ingen danske equity crowdfunding-platforme, og det betyder, at danske virksomheder går glip af mange penge i risikovillig investeringskapital. Reglerne og myndighederne har gjort det umuligt at gøre som i udlandet, hvor investorer på platforme i lande som England og Sverige kanaliserer mange penge til både lokale og udenlandske start-ups.

Danske investorer går nu i stedet til udenlandske equity crowdfunding-platforme. Ifølge Kyrill Zlobenko, regionschef i Seedrs, er antallet af danske investorer de seneste to år vokset eksplosivt på den britiske platform. I 2020 voksede antallet af danske investorer med 240 pct. Året før var det 410 pct.

Han vil ikke afsløre, hvor mange personer, der er tale om. Men målt på antal udgør de danske investorer den 8.-største nationalitet ud af de 60 lande, hvis investorer er repræsenteret på Seedrs. Målt på penge investeret over Seedrs rykker de danske investorer op på en 7.-plads.

”Danmark er helt sikkert kommet sent ind i kampen, men det er til gengæld en meget stærk spiller på investorsiden. Markedet er modent til at gøre sig gældende indenfor crowdfunding. Skal jeg sige det kort, er danskerne late adopters but fast movers,” siger Kyrill Zlobenko.

Investerer 20.000 kr. i snit
Interne tal fra Seedrs viser, at de danske investorer på platformen i gennemsnit investerer 2400 britiske pund, eller lidt over 20.000 kr. Siden de danske investorer begyndte at investere over Seedrs-platformen, har de i snit investeret i rundt regnet fem start-ups.

”Det gælder uanset, om de kom til i 2016 eller i år. Hvis en dansk investor i snit investerer i fem virksomheder, vil det være meget sandsynligt, at disse vil være fordelt på virksomheder fra mindst tre lande,” siger Kyrill Zlobenko.

Michael Eis, formand for Dansk Crowdfunding Forening, opfatter tallene fra Seedrs som både gode og dårlige nyheder. Gode, fordi danske investorer ser ud til at tage equity crowdfunding til sig. Men en dårlig nyhed, fordi disse økonomiske aktiviteter er henlagt til udenlandske platforme i stedet for danske, og især kommer udenlandske selskaber til gode.

”Det er bare synd, at danske investorer på grund af den danske lovgivning må til udlandet. Desværre overrasker det mig ikke. Folk vil rigtig gerne equity crowdfunding. De kan bare ikke få lov til det,” siger han.

”På sigt kommer det til at betyde, at vi eksporterer danske virksomheder og arbejdspladser til udlandet. De er jo nødt til at følge kapitalmarkedet. Det er en kæmpe rød lampe, som står og blinker. Det er både til at grine af og græde over,” siger formanden for den danske crowdfunding-branche.

Nødt til at gøre noget
Han opfatter det som ”hul i hovedet”, at myndigheder og politikere, som flere gange beskrevet i Økonomisk Ugebrev, holder det danske marked for equity crowdfunding tilbage.

”Hvis vi virkelig vil have et fleksibelt kapitalmarked, er vi nødt til at gøre noget. Vi har forsøgt i ti år. Jeg har selv forsøgt to gange med en platform, men begge gange har jeg måttet slukke for det. På trods af politikernes skåltaler sker der intet,” siger Michael Eis.

Tallene fra Seedrs’ danske investorer flugter egentlig fint med de tal, Michael Eis har set i forbindelse med sit sidste projekt, hvor han bistod den danske start-up Ooono (tidligere beskrevet her i Økonomisk Ugebrev) med at hente kapital over equity crowdfunding-platformen CrowdCube. Her har foreløbigt 772 investorer investeret i den danske virksomhed, hvoraf danske investorer udgør 38 pct. Aldersfordelingen svarer meget godt til de danske investorer på Seedrs, hvor gennemsnitsalderen var 38 år. Som et sidste kuriosum kan nævnes, at blot 7 pct. af investorerne er kvinder.

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank