Finans

Danskernes betalingsvilje for digitale nyheder skuffer

Økonomisk ugebrev

søndag 18. august 2019 kl. 21:57

Dagbladsanalyse 2019: Villigheden til at betale for nyheder på de digitale platforme er lavere i Danmark end i de lande, som vi normalt sammenligner os med, skriver Steffen Damborg, tidligere direktør i JP/Politiken, i denne analyse. Han rådgiver internationale medievirksomheder om, hvordan de bør forholde sig til medieudviklingen.

Konklusionerne fremgår af Oxford Universitets 2019-medieundersøgelse, der måler andelen af befolkningen, som har tegnet et eller flere digitale nyhedsabonnementer. Der er flere forklaringer på Danmarks lidet imponerende placering. For det første har vi stærke statslige medier, der leverer gratis nyheder af høj kvalitet. Altså Danmarks Radio og TV2. For det andet sikrer mediestøttereglerne, at der er et stort udbud af gratis nyheder fra private aktører. Og for det tredje har mediehusene haft meget nølende satsninger på brugerbetalt redaktionelt indhold på de digitale platforme, så læserne har langt hen ad vejen vænnet sig til ikke at skulle betale for indhold.

TØVENDE EJERE

Eksempelvis i Norge og Sverige har Schibsted-koncernen arbejdet målrettet med digitale abonnementsmodeller for de to markedsledere, VG og Aftonbladet, i mere end 15 år, hvor de første danske dagblade først for alvor gik den vej i 2013. Schibsted har således evnet at opbygge egne markeder for betalt indhold, hvor De Persgroep (Berlingskes belgiske ejer) generelt har været tøvende og JP/Politikens Hus er kommet for sent i gang.

Ved siden af denne udvikling kæmper de danske dagblade fortsat med forretningen på tre fronter: 1) De loyale abonnenter siver langsomt, og nye generationer køber ikke papiravisabonnementer. 2) Annoncørerne øger den digitale markedsføring på bekostning af printannoncering, hvor omsætningen i stadig stigende grad går til Facebook/Google-duopolet frem for de danske medieudbydere. Og 3) Betalingsvilligheden for dagbladenes digitale produkter er altså beskeden. Resultatet er, at ingen af de større danske aktører har nået deres målsætninger i forhold til antal fuldt betalende digitale abonnenter.

Truslen kommer fortsat fra ændrede medievaner og de internationale tech-giganter. Danske mediestartups som Zetland fylder ikke meget i mediebilledet, og det er tvivlsomt, om disse nye medieaktører kan overleve på lang sigt, hvilket Zetlands nyligt udsendte SOS vidner om.

DE STØRSTE LEVERER

Herhjemme skiller Egmont, JP/Politikens Hus og Bonnier (Børsen) sig ud: De tjener penge og formår år efter år at tilpasse forretningen, så en rimelig indtjening fastholdes. Egmont Publishing leverer således igen et bomstærkt resultat. De to tidligere JP-direktører Klaus Høgh-Hagensen og Torsten Bjerre Rasmussen ved om nogen, hvordan man optimerer en bladsalgsforretning. Egmont er samtidig den koncern, der har investeret mest i Danmark i nye digitale forretningsområder.

Man har således via opkøb opbygget såvel et e-commerce-ben som et digitalt marketingben som et supplement til den bestående medieforretning. Aller Media med den specielle ejer- og ledelsesstruktur performer ikke på samme niveau som Egmont, og de store investeringer i leisure-divisionen mangler fortsat at bevise sit værd.

Kun et af mediehusene har i årets analyse omsætningsfremgang. JP/Politikens Hus’ omsætning går således frem for første gang i mere end ti år. Og selvom det er med beskedne 6 mio. kr. til 2,761 mia. kr., betyder det, at den brændende platform ikke er lige så brændende, som den har været. Politikens Lokalaviser er fortsat JP/Politikens smertensbarn, og koncernen har sat Jyllands-Postens tidligere annoncedirektør Morten Kallmayer til at rette den skude op, efter en årrække med store markedskonforme omsætningsfald og strategisk slingrekurs.

Kan mediehuset på Rådhuspladsen også øge omsætningen i indeværende regnskabsår, tyder noget på, at forretningsmodellen igen er blevet bæredygtig. Det samme gør sig kun gældende hos få andre dagblade på markedet. Børsen fastholder stort set både top- og bundlinje, og driftsresultatet før afskrivninger på 59 mio. kr. ud af en omsætning på 309 mio. kr. i et fortsat presset marked er det intet mindre end imponerende. Kombinationen af et stærkt brand, den mest købedygtige læserskare i kongeriget og fokus på erhvervsstof lader sig ikke fornægte.

Berlingske udviser en flot resultatmæssig fremgang. Et underskud på 5 mio. kr. før finansielle poster i 2017 er forvandlet til et overskud på 23 mio. kr. i 2018. Dette tyder på, at Berlingskes ejer, De Persgroep, har ramt noget rigtigt med på BT’s annoncebaserede og digitale forretningsmodel. Samtidig nærmer mediehusets udfordrede datterselskab, Trykkompagniet, sig break even. Denne gren af koncernen producerer papiraviser i et faldende marked med overkapacitet. Trykkompagniet bidrager så-ledes alene med en resultatforbedring på 20 mio. kr. til årsregnskabet.

Berlingske Media er dog fortsat tynget af en vigende omsætning. Omsætningen faldt i 2018 med 9 procent. Der venter således fortsat et par hårde år forude for den hårdt prøvede ”gamle dame” i Pilestræde.

REGIONALE DAGBLADSHUSE UNDER PRES

Der er sket en stor konsolidering blandt de regionale dagblade de senere år. Således dominerer tre større spillere nu banen: Sjællandske, Nordjyske og Jysk Fynske Medier. Største udfordringer står Sjællandske Medier overfor. Man har ansat Jens Nicolaisen som ny adm. direktør efter Torben Dalbys pensionering. Den nye direktør kender alt til hård, central omkostningsstyring og årlige sparerunder fra sine mange år hos JP/Politiken Hus. Kompetencer, der i den grad bliver behov for i mediehuset, der måtte se toplinjen svinde med godt 10 procent og bundlinjen med hele 96 procent til beskedne 430.000 kr.

Mon ikke den nytiltrådte CEO har benyttet lejligheden til at få ryddet godt op i alle hjørner. Sjællandske Mediers dårlige årsresultat udfordres af, at koncernen ikke er nået langt med den digitale transformation af forretningsmodellen. En udfordring, som man deler med Jysk Fynske Medier og Nordjyske Medier. De tre regionale spillere har dog alle fornuftige soliditetsgrader og likviditet, der kan sikre driften i en længere årrække, forudsat at de nuvæ-rende rammer for statslig mediestøtte og momsfritagelse opretholdes.

Analysen er skrevet af Steffen Damborg, der i perioden 2005-2016 var direktør med skiftende arbejdsområder i JP/ Politikens Hus. Han har siden 2016 været medlem af Økonomisk Ugebrevs bestyrelse. Han er tillige stifter af konsulentvirksomheden DigitalConsult, der rådgiver medievirksomheder i ind- og udland om digitaliseringsstrategier og udvikling af digitale abonnementsmodeller, kunderejser og produkter.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four

Selvom de store revisionshuses basale revisionsforretning de seneste år har udviklet sig fladt, formår selskaberne at fastholde en solid vækst i den samlede aktivitet. En stadig større andel af…
Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel

Seneste nyt

Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Finans

Ny CEO udstikker ny vej: Her er ISS’ nye strategiske retning

Jacob Aarup-Andersen vil fastholde ISS’ rolle som en udbyder af et bredt spektrum af serviceydelser til store internationale kunder. Men han vil sandsynligvis satse hårdt på strammere styring af…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Jens F. Kofoed
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv

Seneste nyt

Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde
Formue
SAS: En af fondsbørsens mest perpektivrige aktier lige nu

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X