Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danskernes utilfredshed med bidragssatser aftagende

Morten W. Langer

søndag 22. marts 2020 kl. 19:29

Tema om kundernes syn på realkreditinstitutterne: I Økonomisk Ugebrevs årlige survey af kundetilfredshed i realkreditten har der tidligere været buldrende utilfredshed med bidragssatserne. Men denne utilfredshed er nu klart aftagende. Ekspert forudser dog, at stigende boligrenter kan genaktivere de kritiske røster. Indtil nu er de højere bidrag nemlig blevet slø-ret af faldende renter.

Danske boligejere med realkreditlån er mindre utilfredse med de bidragssatser, de betaler på deres realkreditlån, end de har været i tidligere år. Ikke fordi bidragssatserne er faldet, men må-ske fordi de har omlagt deres lån til en lavere effektiv lånerente, så den samlede boligydelse er faldet. For både låntagere med faste og variable forrentede lån har det været guldtider, og vi har som bekendt også sidste efterår været gennem en historisk stor konverteringsbølge med omlægning af faste lån til 0,5 pct. og 1,0 pct. nominel rente.

Under alle omstændigheder er der i dette års survey med 444 svar en betydeligt lavere utilfredshed med institutternes priser og bidragssatser end tidligere. Årets resultater viser, at der for alle institutter er sket en positiv parallelforskydning fra sidste års meget utilfredse til moderat utilfredse.

Totalkredit er fortsat prügelknabe med den laveste tilfredsscore, med 56 pct. meget utilfredse eller utilfredse kunder, og kun 16 pct. meget tilfredse eller tilfredse kunder. Bedste score får Jyske Kredit (tidligere BRF) med 38 pct. utilfredse kunder, efterfulgt af Nykredit. Svarprocenterne vedrører spørgsmålet: ”Hvor tilfreds er du med priser (bidragssatser, omlægningsomkostninger, herunder kursskæring osv) hos dit nuværende realkreditinstitut?”

Respondenternes kommentarer vedrører i højere grad end tidligere andre omkostninger end selve bidragssatsen. Eksempelvis denne: ”Bidragssatsen er ok. Andre omkostninger er for høje.” Konkurrencerådet har da også sidste år påvist i en undersøgelse, at bidragssatserne ikke er blevet rykket nævneværdigt de seneste år, men det er til gengæld næsten alle andre omkostninger.

”Den gennemsnitlige bidragssats for boligejere har siden 2016 været stabil. Derimod er listepriser for gebyrer ved låneoptagelse i gennemsnit steget cirka 16 pct. fra 2016 til 2018 for de institutter, der udbyder realkreditlån til private husholdninger og som indgår i opgørelsen,” skriver Konkurrencerådet i redegørelsen.

Om kursskæringerne ved omlægninger skriver en respondent: ”Jeg har i mange år udtrykt min utilfredshed med indførelsen af kursskæring. Den er ganske urimelig og en skjult fordyrende bidragssats, og ved omlægning også en ekstra omkostning. Hvem får den? Det gør systemet og sektoren uhæderlig og grådig.” Og en tredje skriver: ”Jeg betaler mere i bidrag end i renter, og har gjort det i årevis. Bidragssatser skal også kunne låses fast. Alt andet er et tag selvbord og noget svineri.”

Rene Poulsen fra rådgiveren Realråd vurderer, at stadigt flere låntagere er mindre utilfredse, eller mere ligeglade, med bidragssatserne, fordi de højere bidragssatser er blevet mere usynlige på grund af faldende renter. ”Generelt har de stigende bidragssatser jo ikke kostet ekstra for boligejerne, fordi de effektive lånerenter i samme periode er faldet markant. Så prisforhøjelserne er ret beset blevet pakket ind, og realkreditlobbyen har fremhævet, at det ikke er blevet dyrere at låne.”

Rene Poulsen bemærker, at bidragssatserne er steget mest på variable lån, mens de er steget mere moderat på fastforrentede lån. ”Overordnet er bidragssatserne steget mest der, hvor risikoen er størst, og hvor institutterne også bliver pålagt de største kapitalkrav. Så forskellene mellem de forskellige lånetyper virker i orden. Men om det generelle niveau for institutternes bidragssatser er det rigtige, skal jeg ikke kunne sige. Faktum er, at institutterne er blevet supergode forretninger, hvor der stort set ikke har været udlånstab. Nu står vi foran en ny økonomisk krise, og der kommer vi så til at se, om der kommer ekstra udlånstab, der kan retfærdiggøre det seneste årtis forhøjede bidragssatser.”

Rene Poulsen vurderer, at realkreditinstitutterne heller ikke denne gang får mærkbart større udlånstab: ”For det første er ejerboligværdierne steget meget i en årrække, og det betyder også, at pantværdierne er steget meget. Dermed skulle der være sikkerheder i de fleste situationer, hvor betalere bliver nødlidende (Og så har regeringen senest lagt en hånd under kortvarige betalingsproblemer ved at lempe Finanstilsynets praksis, red.)”

”For det andet har kreditvurderingen ved udlån til ejerboliger i en årrække været så skrappe, at de fleste nyere boligejere har en god økonomisk buffer at stå imod med. En ny boligejer har jo skullet kunne betale renter og afdrag på et 4 pct.-obligationslån, og stadig leve op til kravet om en gældsfaktor på kravet om maksimalt fire gange gæld i forhold til årsindkomst. De er blevet virkelig skrappe, og de er ofte mere restriktive, end tilsynet lægger op til,” siger Rene Poulsen.

Han vurderer, at institutterne får et forklaringsproblem omkring de højere bidragssatser, hvis de heller ikke denne gang får udlånstab. Nationalbanken har tidligere vurderet, at de lavere risici i realkreditten alt andet lige burde betyde, at deres afkastkrav også er mindre end i bankerne. Institutterne har dog udviklet sig til at være de rene pengemaskiner, med en forretning af egenkapitalen på typisk over 10 pct.

Rene Poulsen påpeger, at de mest sårbare boligejere er dem med femårige flekslån, som på det seneste er steget meget i rente. ”Lige nu står vi i en meget usikker situation, hvor renterne er opadgående, og samfundet næsten gået i stå med udsigt til en recession. Det er svært at se, at det ikke vil påvirke boligmarkedet og huspriserne negativt. Alene den jobusikkerhed, som mange står overfor nu, vil presse boligpriserne, fordi boligmarkedet går i stå. Ligesom der er prisfald på de finansielle markeder, vil vi med stor sikkerhed se det på boligmarkedet.”

D9ba113edb23dcf30f6aCaf3d7b9f441952e1ccc1ebfa5882356b510c3804c92a4210b850aec0899

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank