Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

De 100 rigeste øgede sidste år formuen med 141 mia. kr.

Morten W. Langer

torsdag 30. november 2023 kl. 17:25

De 100 rigeste øgede sidste år formuen med 141 mia. kr.

Årets magasin ”Danmarks 100 Rigeste” er på gaden. Økonomisk Ugebrev har netop udgivet det årlige magasin med en aktuel opgørelse over de 100 rigeste danskere. Det er tredje år, vi udarbejder oversigten over Danmarks rigeste personer. Formueopgørelserne er, som de foregående 25 år, udarbejdet af milliardær-listens ophavsmand, journalist og regnskabsekspert Ejlif Thomasen. Mange velhavere er kommet sig, og mere til, efter et stort formuefald i 2021.

Ti år i træk øgede de rigeste danske familier hvert år den samlede formue. Altså lige indtil midten af 2021, hvor formuerne toppede med 1084 mia. kr. I corona-året gik det for første gang ned ad bakke med milliardærernes formuer: Samlet tabte de 100 milliardærer 89 mia. kr. fra 2021 til 2022. Men sidste år indhentede de hele formuetabet og mere til, fremgår af årets magasin, som kan hentes her.

Sidste år voksede formuen hos de 100 rigeste danske familier nemlig med 141 mia. kr. Og nu er deres samlede formue oppe på 1136 mia. kr., i forhold til 995 mia. kr. sidste år og 1084 mia. kr. året før. Meget tyder dermed på, at landets milliardærer igen er på vej tilbage i stimen med formueforøgelser, som de har fulgt de seneste ti år.

Ikke noget jubelår

Corona-året 2021 var på mange måder usædvanligt, da aktiemarkedet tog et gevaldigt dyk. Værdiansættelsen på sammenlignelige børsnoterede selskaber styrtdykkede også, og det ramte mange af de danske milliardærers unoterede selskaber. Og så var der også kurstab på deres beholdninger af børsnoterede aktier.

Sidste år var bedre, men ikke noget jubelår på aktiemarkedet. Det har alligevel været ganske godt for værdiansættelserne for de danske milliardærer. Bl.a. tech- og industriselskabers aktiekurser steg i kølvandet på bedre økonomiske konjunkturer sidste efterår og i år.

Værdiansættelserne af milliardærernes selskaber er baseret dels på selskabernes overskud i 2022, og dels værdiansættelsen på sammenlignelige børsnoterede selskaber i september 2023. Der er altså langt hen ad vejen tale om dugfriske opgørelser.

Bag den samlede formuestigning for de 100 rigeste danske familier ligger et meget uensartet billede: Næsten hele fremgangen i den samlede formue kommer fra tre familiers formueforøgelse. 

LEGO-familien har øget den private formue med 63 mia. kr. til 318 mia. kr. Clausen-familien fra Danfoss er blevet 29 mia. kr. rigere, til nu 74 mia. kr. Denne formueforøgelse betyder, at familien Clausen rykker to pladser op ad rigelisten til en ny tredjeplads. Endelig har bunker-olie-familien Østergaard, der står bag Selfinvest, øget formuen med 18 mia. kr. De tre familier tegner sig altså for en samlet formueforøgelse på 110 mia. kr. Coloplast-familien Louis-Hansen rykker i år ned på en fjerdeplads.

En overraskende hurtigløber i år er Ecco-familien ved Hanni Kasprzak, som det seneste år har øget formuen fra 13 mia. kr. til 22 mia. kr. Det har givet en løft på den samlede rangliste til en placering som nr.7, mod nr. 11 sidste år.

Nogle af årets mest spektakulære ændringer på listen skal findes blandt personer, som i forvejen er velkendte i den danske offentlighed. Men der er også totalt ukendte, som er dukket op, næsten ud af den blå luft. 

Hurtigt farvel til guldfugle

Erhvervsmanden Karsten Ree er en af dem, der i år må forlade det fine selskab. Hans privatformue er røget ned under mindstegrænsen på 1,8 mia. kr. på grund af kurstab på børsnoterede aktier. Men han kan meget vel komme tilbage næste år, fordi han er meget spekulativ og risikovillig. Det går meget op og ned fra år til år med hans formue. 

En anden gruppe, som måske overraskende ryger ud af dette års rangliste, er de fem tidligere ”guldfugle” fra Ørsted, som sidste år drønede ind på listen, som ejere af Copenhagen Infrastructures (CIP), der bl.a. udvikler og bygger grønne energiprojekter for danske pensionskasser. Den dramatiske nedtur på markedet for halvvindmøller, som har udløst tocifrede milliardnedskrivninger i Ørsted, rammer også de tidligere guldfugle. De er alle røget ud af top100-listen med næsten en halvering af formuen siden sidste år.

Magasinet indeholder bl.a følgende artikler.: *Her er de 11 nye navne på rigelisten *Her er de 11 milliardærer, der røg ud *Her er hurtigløberne på årets liste *Her er milliardærerne med største formuefald *Her er den nye ukendte milliardær *Guldfuglene allerede ud af ranglisten igen. 

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank