Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Den dårlige trivsel i den finansielle sektor

Sten Thorup Kristensen

søndag 31. maj 2020 kl. 17:35

Mange i finanssektoren har indtil nu haft en god coronakrise. Undersøgelser viser, at hjemmearbejdet i sektoren fungerer meget fint, og der har også været spredte meldinger om, at jobtrivslen faktisk er højere end normalt.

Også på ledelsesgangen har man set fordele midt i ulykkerne. Nordeas CEO Frank Vang-Jensen fortalte i interview i Finans.dk forrige uge, at han hader ”corporate sludder”, og med krisen har man lagt meget af den slags til side og i stedet fokuseret på at få hverdagen til at fungere. ”Jeg har oplevet, at vi er mere to the point, har mere enkle løsninger og mere sund fornuft. Vi ser, hvordan vores medarbejdere har mobiliseret sig for at finde løsninger, de aldrig har haft et ringbind eller en instruktion, der kunne fortælle dem, hvordan de skulle finde. De er kommet med de bedste og vildeste løsninger,” sagde Frank Vang-Jensen.

Gad vide, hvad man tænkte i Finanstilsynet, da man læste dét udsagn? Den nutidige finansielle regulering er baseret på, at bankernes fornuft ikke er sund nok til at kunne bruges. I stedet skal de køre alt efter nedskrevne procedurer, som sirligt bliver sat ind i velordnede ringbind. Gør de ikke det, får de påtaler.

Jacob Aarup-Andersen, nu forhenværende direktør i Danske Bank, flygtede ifølge InsideBusiness fra al denne compliance. Det var bankdrift, ikke bureaukrati, der interesserede ham. Så nu har manden, der går for at være det mest lysende talent i den danske bankverden, i stedet taget imod et tilbud om at stå i spidsen for ISS.

Også en anden topfigur i den finansielle sektor, Finanstilsynets bestyrelsesformand David Lando, tager tilsyneladende flugten. Overfor FinansWatch afviser han ganske vist, at der ligger frustrationer bag tilbagetrædelsen, andre end dem, som kommer fra faktaresistente journalister. Med det er svært at tro, man forlader sådan en post med halvanden måneds varsel, hvis der ikke er mindst en ugle i mosen. Må- ske er der en forbindelse til kritikken af ham for, som tidligere bestyrelsesmedlem i en kapitalforening under Nordea, at have medansvar for spekulation i refunderet udbytteskat.

Om denne kritik er berettiget eller ej, skal vi ikke gøre os til dommere over her. Ofte var sagerne om udbytteskat ganske tvetydige. Men der tegner sig under alle omstændigheder et billede af en finansiel sektor, som det ikke er attraktivt at være i, og hvor dem, som kan, finder på noget andet at lave. Det er et problem, for det er vigtigt for samfundet, at vi har en finansiel sektor bemandet med kompetente folk.

Det er ikke mediernes opgave at indrette en finansiel sektor eller at sørge for dens bemanding. Vi skal sådan set bare finde mulige huller i osten. Alligevel må det vække til eftertanke, at der tilsyneladende er et eller andet i samspillet mellem os, sektoren, politikerne og myndighederne, der ikke fungerer. Der er masser af forargelse, når medier bringer historier om f.eks. hvidvask, udbytteskat eller tvivlsomme investeringsprodukter. Men få har lyst til at sige noget om den konkrete sag, andet end at de er forargede, og i stedet ender det i endnu flere bureaukratiske regler og endnu mere mistillid. Vi risikerer at få ringere bankledelser i danske bank, som CEO i A.P. Møller Holding, Robert Uggla, har påpeget i Økonomisk Ugebrev .

Helt galt kan det gå, når der skal ryddes op efter coronakrisens hjælpepakker. Torsdag forlængede skatteministeren betalingsfristerne for moms og A-skat yderligere, og det indebærer, at man også lader likviditet ligge og flyde hos alle de virksomheder, der sagtens kunne afregne nu, eller som omvendt alligevel ikke står til at redde. Det kan dårligt undgå at give et utal af diskussioner om moral. Uden stringens vil man kunne frakende et meget stort antal erhvervsfolk, og deres bankforbindelser, ære og værdighed.

Forunderlige og upassende violiner i DR Byen: En af ugens mest omtalte mediehistorier stod DR for, da den, uden yderligere at bemærke noget, viste, hvordan nogle søde børn i Aalborg hyldede statsministeren på en facon, der i sin æstetik mindede lige lovligt meget om Nordkorea. Men apropos æstetik, så læg også mærke til underlægningsmusikken i indslaget i 21 Søndag , og hvordan den afviger fra musikken til det foregående indslag om Inger Støjberg.

Underlægningsmusik bruger man i fiktion for at formidle en stemning til seernes underbevidsthed. Seerne skal forberedes på, hvor de følelsesmæssigt er på vej hen. At bruge samme kneb i en nyhedsudsendelse, som skal være saglig og nøgtern, er en helt ufatteligt dårlig ide – specielt for en skattefinansieret statsmedievirksomhed, og endnu mere specielt i den situation, vi står i nu. Det er ikke kun i beskrivelsen af den finansielle sektor, der er brug for stringens, når regningerne efter coronakrisen skal gøres op.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank