Finans

Den dårlige trivsel i den finansielle sektor

Sten Kristensen

søndag 31. maj 2020 kl. 17:35

Mange i finanssektoren har indtil nu haft en god coronakrise. Undersøgelser viser, at hjemmearbejdet i sektoren fungerer meget fint, og der har også været spredte meldinger om, at jobtrivslen faktisk er højere end normalt.

Også på ledelsesgangen har man set fordele midt i ulykkerne. Nordeas CEO Frank Vang-Jensen fortalte i interview i Finans.dk forrige uge, at han hader ”corporate sludder”, og med krisen har man lagt meget af den slags til side og i stedet fokuseret på at få hverdagen til at fungere. ”Jeg har oplevet, at vi er mere to the point, har mere enkle løsninger og mere sund fornuft. Vi ser, hvordan vores medarbejdere har mobiliseret sig for at finde løsninger, de aldrig har haft et ringbind eller en instruktion, der kunne fortælle dem, hvordan de skulle finde. De er kommet med de bedste og vildeste løsninger,” sagde Frank Vang-Jensen.

Gad vide, hvad man tænkte i Finanstilsynet, da man læste dét udsagn? Den nutidige finansielle regulering er baseret på, at bankernes fornuft ikke er sund nok til at kunne bruges. I stedet skal de køre alt efter nedskrevne procedurer, som sirligt bliver sat ind i velordnede ringbind. Gør de ikke det, får de påtaler.

Jacob Aarup-Andersen, nu forhenværende direktør i Danske Bank, flygtede ifølge InsideBusiness fra al denne compliance. Det var bankdrift, ikke bureaukrati, der interesserede ham. Så nu har manden, der går for at være det mest lysende talent i den danske bankverden, i stedet taget imod et tilbud om at stå i spidsen for ISS.

Også en anden topfigur i den finansielle sektor, Finanstilsynets bestyrelsesformand David Lando, tager tilsyneladende flugten. Overfor FinansWatch afviser han ganske vist, at der ligger frustrationer bag tilbagetrædelsen, andre end dem, som kommer fra faktaresistente journalister. Med det er svært at tro, man forlader sådan en post med halvanden måneds varsel, hvis der ikke er mindst en ugle i mosen. Må- ske er der en forbindelse til kritikken af ham for, som tidligere bestyrelsesmedlem i en kapitalforening under Nordea, at have medansvar for spekulation i refunderet udbytteskat.

Om denne kritik er berettiget eller ej, skal vi ikke gøre os til dommere over her. Ofte var sagerne om udbytteskat ganske tvetydige. Men der tegner sig under alle omstændigheder et billede af en finansiel sektor, som det ikke er attraktivt at være i, og hvor dem, som kan, finder på noget andet at lave. Det er et problem, for det er vigtigt for samfundet, at vi har en finansiel sektor bemandet med kompetente folk.

Det er ikke mediernes opgave at indrette en finansiel sektor eller at sørge for dens bemanding. Vi skal sådan set bare finde mulige huller i osten. Alligevel må det vække til eftertanke, at der tilsyneladende er et eller andet i samspillet mellem os, sektoren, politikerne og myndighederne, der ikke fungerer. Der er masser af forargelse, når medier bringer historier om f.eks. hvidvask, udbytteskat eller tvivlsomme investeringsprodukter. Men få har lyst til at sige noget om den konkrete sag, andet end at de er forargede, og i stedet ender det i endnu flere bureaukratiske regler og endnu mere mistillid. Vi risikerer at få ringere bankledelser i danske bank, som CEO i A.P. Møller Holding, Robert Uggla, har påpeget i Økonomisk Ugebrev .

Helt galt kan det gå, når der skal ryddes op efter coronakrisens hjælpepakker. Torsdag forlængede skatteministeren betalingsfristerne for moms og A-skat yderligere, og det indebærer, at man også lader likviditet ligge og flyde hos alle de virksomheder, der sagtens kunne afregne nu, eller som omvendt alligevel ikke står til at redde. Det kan dårligt undgå at give et utal af diskussioner om moral. Uden stringens vil man kunne frakende et meget stort antal erhvervsfolk, og deres bankforbindelser, ære og værdighed.

Forunderlige og upassende violiner i DR Byen: En af ugens mest omtalte mediehistorier stod DR for, da den, uden yderligere at bemærke noget, viste, hvordan nogle søde børn i Aalborg hyldede statsministeren på en facon, der i sin æstetik mindede lige lovligt meget om Nordkorea. Men apropos æstetik, så læg også mærke til underlægningsmusikken i indslaget i 21 Søndag , og hvordan den afviger fra musikken til det foregående indslag om Inger Støjberg.

Underlægningsmusik bruger man i fiktion for at formidle en stemning til seernes underbevidsthed. Seerne skal forberedes på, hvor de følelsesmæssigt er på vej hen. At bruge samme kneb i en nyhedsudsendelse, som skal være saglig og nøgtern, er en helt ufatteligt dårlig ide – specielt for en skattefinansieret statsmedievirksomhed, og endnu mere specielt i den situation, vi står i nu. Det er ikke kun i beskrivelsen af den finansielle sektor, der er brug for stringens, når regningerne efter coronakrisen skal gøres op.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four

Selvom de store revisionshuses basale revisionsforretning de seneste år har udviklet sig fladt, formår selskaberne at fastholde en solid vækst i den samlede aktivitet. En stadig større andel af…
Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel

Seneste nyt

Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Finans

Ny CEO udstikker ny vej: Her er ISS’ nye strategiske retning

Jacob Aarup-Andersen vil fastholde ISS’ rolle som en udbyder af et bredt spektrum af serviceydelser til store internationale kunder. Men han vil sandsynligvis satse hårdt på strammere styring af…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Jens F. Kofoed
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv

Seneste nyt

Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde
Ledelse
COVID-19: Sverige har nu dobbelt så mange smittede som Danmark, per million

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X