Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Den fagre nye verden efter shareholder value

Sten Thorup Kristensen

søndag 31. marts 2019 kl. 22:49

”Problemet er, når bestyrelsen sætter en peer group, hvor der indgår nogle selskaber med nogle meget høje lønninger. Der kan man næsten være sikker på, at det skaber en lønglidning. Hvilken bestyrelse ønsker at have en direktør, der ligger i den nederste halvdel i forhold til konkurrenterne?” Sådan sagde ATP’s aktiechef Claus Wiinblad mandag til Børsen, og det må kvalificere til at være ugens citat. For hvorfor skulle en saglig bestyrelse, der ellers er travlt optaget af at minimere omkostninger, dog have noget imod at have en ”billig” direktør?

Hvis Wiinblads observation er korrekt – og kun få i Danmark har hans overblik over, hvordan bestyrelser arbejder – så er det den rygende pistol, der bekræfter den mest forbenede populists værste mistanke: Erhvervslivets top er en indspist kreds, der sidder og bevilger hinanden eksorbitante summer af andre folks penge.

Det giver anledning til en videre refleksion: Når vi i medierne dækker direktørlønningerne, tager vi typisk udgangspunkt i, at erhvervslederne må forstå, at tidsånden peger mod at tage samfundsansvar, herunder for ikke at øge uligheden i samfundet unødigt. Sådan er det også i Børens aktuelle fokus på sagen. Men i dette tilfælde er samfundsansvaret ikke i modsætning til den rent afkastfikserede shareholder value-tankegang, vi kommer fra.

For hvor det kan være godt for aktionærerne at betale den pris, en dygtig direktør nu engang koster – som i tilfældet med Carlsberg og Cees’t Hart – er det naturligvis ikke i aktionærernes interesse at give en tårnhøj løn, blot fordi nabovirksomheden gør det. Et godt bud er, at lønhoppet hænger sammen med det princip for god selskabsledelse, der hylder det uafhængige bestyrelsesmedlem. De store aktionærer, der skulle trække i lønbremsen, fordi det konkret er deres penge, der bliver brugt, sidder ikke længere med ved bordet i bestyrelseslokalet.

BERLINGSKE: MORTEN HÜBBES COURAGE

En af de direktører, der har nydt godt af lønfesten, er Trygs Morten Hübbe. Han har, ifølge Børsen, fået 30,5 procent højere løn i 2018 end i 2016. Men han beviste så i Berlingske mandag, hvad en ægte topchef i den moderne verden er gjort af: Han gik ud med det i vide kredse upopulære synspunkt, at private sundhedsforsikringer, og dermed ulighed i sundhedssystemet, er en uundgåelig udvikling.

Accept af de private sundhedsforsikringer vil naturligvis være godt for Trygs aktionærer, og på den måde er det en klassisk shareholder valueudmelding. Men det er også en udmelding fra samfundsansvarets tidsalder, for det er svært at se andet, end at Hübbe simpelthen har ret: Uanset hvordan man vender og drejer det, har de rige flere penge end de fattige, og hvordan og hvorfor skulle man forhindre dem i at bruge nogle af disse penge på sundhedsmæssige ydelser?

Det følsomme er naturligvis, at de gode, forsikringsbetalte ydelser vil stille de mindre gode, og af til slet og ret for dårlige, skattefinansierede ydelser i et skarpt uønsket lys. Men den samfundsansvarlige forsikringsdirektør siger tingene som de er, og så må politikerne stramme sig an for at få deres del af verden til at fungere.

BØRSEN: ERHVERVSLIVETS ”MINISTERANSVAR”

Apropos politik, så satte Børsen torsdag fokus på den del af aftalen om fremtidens finanstilsyn, der handler om hårdere straffe til bankchefer, der bevidst eller ubevidst giver forkerte oplysninger om f.eks. hvidvask til myndighederne. Bl.a. professor Jesper Rangvid advarer mod det, fordi man på den måde kan komme til at give ganske hårde straffe til folk, som end ikke har været bevidste om, at de gjorde noget ulovligt. Men her må man lade politikerne – i dette tilfælde med erhvervsminister Rasmus Jarlov i spidsen – at det er et princip, de kender fra deres hjemmebane:

Ifølge ministeransvarlighedslovens paragraf 6 kan ministre faktisk få hæftestraf for at give forkerte eller vildledende oplysninger til Folketinget, også selv om de gør det uagtsomt. Denne strafbestemmelse er ganske vist dansk lovs mindst brugte. Ministre bøjer, strækker og fortier sandheden den ene gang efter den anden, uden at der sker noget. Bemeldte Rasmus Jarlov har i sin korte ministertid heller ikke gjort sig selv kendt som verdensmester i præcis og retvisende information til Folketinget.

Her i Økonomisk Ugebrev har vi f.eks. påpeget, at han i et ministersvar gik skævt af, hvad det indebærer at give realkreditkunder mulighed for selv at sælge deres obligationer. Vi vil da glæde os til at se, hvad reaktionen på den slags vil være, når han eller en fremtidig minister samtidig presser på for fængselsstraf til en direktør, der uforsætligt kommer til at sige noget urigtigt.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank