Log ind
Log ind
Finans

Den fynske bankkrig: Nu kigger de alle på ”Familien Fischers Bank”

Morten W. Langer

onsdag 03. november 2021 kl. 18:00

Med Sydbanks køb af en større aktiepost i Fynske Bank er der for alvor lagt op til en eskalering af de større bankers opgør om Fyn. Den sidste mellemstore bank uden ejerbeskyttelse, og som ikke er belejret, er Totalbanken. Men familien Fischer holder nøglen til et eventuelt salg, og indtil videre synes den at være glad for sin investering.

I det store spil om konsolideringen af den danske banksektor er kortene snart fordelt på Fyn. For nylig tog Sydbank en ordentlig bid af Fynske Bank (udlån 2,8 mia. kr.), og en senere endelig overtagelse passer dels med, at Sydbank historisk har vist stor interesse for bankovertagelser på Fyn, og dels med at Fynske Bank synes at være parat til en overtagelse inden for nogle år på grund af forretningsmæssige svagheder.

I den seneste tilsynsredegørelse fra Finanstilsynet blev det tydeligt signaleret, at bankens forretningsmodel vakler: ”Banken udøver traditionel pengeinstitutvirksomhed til private kunder samt små og mellemstore virksomheder på Fyn og i Trekantsområdet. Bankens basisindtjening er faldet til en tredjedel af niveauet i 2016 og er i dag lavere end for tilsvarende institutter.”

Kritik fra tilsynet
Sydbanks signal om, at ”det er min bank” kommer efter, at Sparekassen Sjælland-Fyn har taget en ejerandel i Nordfyns Bank (udlån 1,7 mia. kr.) på ”over 20 procent” i april i år. Men eventuel kontrol er begrænset af et loft for udøvelse af stemmeret. I den seneste tilsynsredegørelse hed det bl.a.:
”Forretningsmodellen mangler stillingtagen til kapitalisering og ønskede risici. Banken har en lavere tabskapacitet end sammenlignelige institutter. Banken fik på den baggrund et påbud om, at bestyrelsen skal sikre, at bankens forretningsmodel afspejler bankens mål, herunder målsætninger i forhold til kapitalisering, markedsrisici og finansieringsstruktur.”

Reelt er der kun to større selvstændige Fyns-baserede enheder, som endnu ikke er knyttet tæt op på en større aktør. Den ene er Middelfart Sparekasse (udlån 5,8 mia. kr.), som via sin ejerstruktur ikke kan overtages, med mindre den selv ønsker det. Fra sparekassen siger adm. direktør Martin Baltser, at man ikke har planer om at indgå i nogen konsolidering, men at man vil være åben overfor andre banker og sparekasser, som ønsker at indgå i samme ejerstruktur med garantbeviser. Et eksempel på en markant ekspanderende sparekasse er Vendsyssel Sparekasse, der har overtaget Jutlander Bank og Salling Bank.

Den anden er børsnoterede Totalbanken (udlån 2,1 mia. kr.), som formelt er i spil for en overtagelse, men så alligevel ikke. Godt halvdelen af aktiekapitalen ligger hos fire private storaktionærer, nemlig Strategic Investments, Heine Delbring fra Odense, og så familien Fischer, altså Christian Fischer og hans far, Poul Juhl Fischer, som tilsammen sidder på lidt over 30 pct. af aktiekapitalen.

Intet til salg-skilt
Blandt de øvrige aktionærer er det opfattelsen, at Fischer-familien sidder med den reelle kontrol over, hvad der skal ske med Totalbanken, hvis samlede børsværdi er mere end fordoblet det seneste år. Christian Fischer, som er næstformand i bestyrelsen, siger til Økonomisk Ugebrev, at aktionærerne og banken gerne drikker kaffe med interesserede.

”Men vi har ikke et til salg-skilt hængende om halsen. Banken er inde i en super-spændende udvikling, og vi har en god størrelse, så vi har ikke planer at gøre op med selvstændigheden. Men vi kan da også godt se, at der er kommet gang i konsolideringen i den danske banksektor, og at de større banker regner på de betydelige synergier, der kan hentes ved sammenlægninger,” siger han.

En lille joker i opgøret om Fyn er Rise Sparekasse med et samlet udlån på 0,4 mia. kr. Sparekassen leverede ved halvåret et overskud før skat på 5,2 mio. kr., baseret på en egenkapital på 188 mio. kr., svarende til en årlig forretning på 6 pct. Sparekassen har de seneste år ekspanderet med flere nye filialer. Ifølge adm. direktør Bjarne V. Nielsen har sparekassen god fremdrift, og det er ikke planen at opgive selvstændigheden. ”Vi har ikke aktionærer, og derfor skal vi ikke nødvendigvis levere en høj forrentning af egenkapitalen,” siger han.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Porteføljemanager til alternative investeringer
Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Nysgerrig og relationsskabende økonom til Danmarks største el-projekter
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
ROCKWOOL Fondens forskningsenhed søger metodestærk økonom
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Business Controller til DLF Beet Seed
Nyt job
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Egmont søger M&A advisor
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]