Trustpilot har kørt med underskud, siden selskabet blev stiftet i 2007, men med den mindre adgang til finansiering som følge af coronakrisen er det besluttet, at den negative pengestrøm skal bringes ned til et minimum. Det fortæller Børsen torsdag i en historie, der handler om, at krisen pt. også tvinger andre ”vækstkometer” til at vægte en solid bundlinje højere end vækst på toplinjen.
Det er selvfølgeligt ærgerligt for selskaberne, der har fået deres planer afbrudt. Men er det også ærgerligt for samfundsøkonomien som helhed? Vi kommer fra et marked, hvor den lave rente tvang investorer til at finde mere og mere risikable investeringer, herunder i opstartsvirksomheder. Det forekommer sundt, at disse virksomheder får lejlighed til at vise, at de også kan håndtere et bundlinjefokus – og det må være en lettelse for mange investorer, at deres selskaber faktisk er i stand til at komme i plus, eller i hvert fald tæt på det. Det er et af mange eksempler på, at økonomien udvikler sig overraskende positivt efter genåbningen. Der er ingen garanti for, at det varer ved sådan, og der er også negative signaler – f.eks. at industriens ordreindgang er meget lav, som Børsen fortalte dagen før. Men immervæk er der gode grunde til, at man dårligt kan finde en økonom uden for erhvervslivets lobbyorganisationer, der bakker op om regeringens og Folketingets pengeudpumpning, i form af tilbagebetalte feriepenge og en ”gave” på 1000 kr. til modtagere af overførselsindkomster. At regeringen og Folketinget har trodset økonomernes anbefalinger er i sig selv et interessant fænomen. Men det må også tænde advarselslamper. Endnu syder man på Christiansborg over triumfen, da man overhørte sine egne sundhedseksperter og lukkede Danmark ned, og derved undgik en omfattende smittespredning. Men at eksperterne tog fejl én gang, er ikke ensbetydende med, at de gør det hver gang. Tværtimod er det som regel vigtigt at inddrage forstandige folk og diverse interessenter. Et mundheld siger, at for hammeren er alting et søm. Samme mentalitet synes lige nu at dominere centralt på Slotsholmen, og det skal vi nok få meget tid til at gå med i medierne. Coronakrisens behov for brutal handlekraft var ret enestående. I langt de fleste andre sager – det være sig om økonomi, klima, indvandring eller noget helt fjerde – går det galt, hvis man ikke har andet at byde på.
Fodnote: En af de investorer, bemeldte Trustpilot har fundet, er registreret på Caymanøerne. Dermed er Trustpilot et af blot 58 danske selskaber, der har en aktionær med mere end 5 pct. af ejerskabet i et EU-registreret skattely. Det fremgår af en oversigt fra Erhvervsministeriet – se den i denne uges Myndighedsnyt.
Martin Rossen under radaren: Mandag udsendte Finanstilsynet den senest reviderede PEP-liste . Det er den godt 800 navne lange liste over politikere og embedsfolk, som det antages at være særligt givtigt at bestikke, hvorfor de finansielle institutioner ifølge hvidvaskloven skal holde særligt øje med dem, og i øvrigt med deres familier og andre, som de har økonomisk samkvem med, f.eks. i foreninger. Martin Rossen er ikke med på listen, selv om han først dagen efter meddelte sin fratræden som rådgiver for Mette Frederiksen. Ministrenes rådgivere er nemlig ikke med på PEP-listen, der ellers er meget udførlig. Den tæller f.eks. også medlemmer af Alternativets hovedbestyrelse og direktøren i Dansk Jagtforsikring.
Den lille detalje siger meget om Martin Rossen og det system, han agerer i. Vi mistænker ham ikke for at være korrupt, men det er bare et faktum, at selv om han nøgternt set var blandt de personer i statens maskineri, det var allermest interessant for skumle personager at have en klemme på, gik han under kontrolsystemernes radar. I forvejen var det specielt, at han, uden at være valgt til noget som helst, og uden at have noget formelt ministeransvar, sad med i regeringens mest centrale udvalg. Medierne fornemmede, at det ikke var helt godt, men nå-ede aldrig at komme i dybden med det. Det bar omtalen af hans fratræden også præg af – de indeholdt ukonkrete henvisninger til, at hans position var ”omdiskuteret”, som Børsen formulerede det.
Men der kommer flere chancer i fremtiden til at gå i dybden. Rossen skal nu være global Public Affairs-direktør i Danfoss, og ifølge pressemeddelelsen fra Statsministeriet, hvorfra medierne har copy-pastet citater, håber han ”at kunne bringe forretning og politik tættere sammen på tværs af landegrænser, så vi kan levere nye grønne fremskridt og vækst i forretningen.” Tak for kaffe. Rossen synes heller ikke fremover at have stort behov for vælgernes indblanding, når teknokraterne i den offentlige og den private sektor klarer sagerne.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.