Økonomisk Ugebrev præsenterer her den årlige rating af topdirektørerne for de 50 største børsnoterede selskaber i Danmark. Ratingen, som er baseret på svar fra 35 aktieanalytikere og porteføljemanagere, giver en samlet score for de enkelte CEO’er på en skala fra fem (bedst) til ét (ringest). For femte år i træk vinder DSV’s Jens Bjørn Andersen.
Superholdet af danske topdirektører, som fremhæves positivt af analytikerne og porteføljemanagerne, er næsten uændret i forhold til sidste års DirektørRating. Jens Bjørn Andersen fra DSV er meget svær at rokke af tronen, som han nu indtager for femte år i træk. Selvom DSV’s aktiekurs fik et gevaldigt hug i starten af marts, sammen med det øvrige aktiemarked, ses han stadig som investorernes superhelt.
Den stålsatte tro på hans evner har da også hurtigt bragt DSV’s aktiekurs stærkt tilbage med et plus på hele 50 pct. fra bunden medio marts, og det på trods af aktiens konjunkturfølsomme karakter.
GENGANGERNE
Andre gengangere på top ti-listen er følgende, som alle får højere scorer end sidste år: Henrik Poulsen fra Ørsted (4,4/+0,5 point), Lars Fruergaard Jørgensen fra Novo Nordisk (4,3/+ 0,4 procent), Kristian Villumsen fra Coloplast (4,3/+0,4 point), Rene Svendsen-Tune fra GN Store Nord (4,2/+0,3 point), Klaus Holse fra Simcorp (4,2/+0,3 point) og Morten Hübbe fra Tryg Forsikring (4,2/+0,3 point).
I top ti-gruppen er der særligt tre andre, der skiller sig ud: Netcompanys André Rogaczewski tager et tigerspring i dette års rating, fra en placering som nummer 16 sidste år til næstbedst i dette års DirektørRating. Netcompany kom på børsen til en meget høj værdiansættelse, som i høj grad var baseret på, at it-konsulenten var en ekstrem vækstcase, som kunne holde momentum de næste mange år.
Forventningen var hos mange, at Netcompany ville støde ind i problemer med fejlede it-projekter, som ville kræve nedskrivninger, men det er ikke sket. Sammen med en generel himmelflugt til it-aktier har André Rogaczewski indtil videre – overraskende for mange – leveret varen. Aktien er trods en høj værdiansættelse ved IPO’en steget 70 pct. på to år til en price/ earning på 37, hvilket gør det til en af børsens dyreste aktier.
Carsten Hellmann fra ALK-Abelló har også præsteret et imponerende kursridt de seneste år. Som relativ ny hoppede han sidste år til en placering som nummer 21, fra nummer 42 år før. Og i år går han så videre til en flot tiendeplads. Over en årrække havde ALK skuffet investorerne med en svag indtjeningsudvikling, trods et gigantisk potentiale som verdens største producent af allergimedicin. Da Hellmann trådte til for tre år siden, var han ikke overdreven beskeden og meldte klart ud, at han havde tænkt sig at gennemføre en markant turnaround, ligesom han havde gjort to gange tidligere med andre selskaber inden for farma-industrien. Man kan sige: indtil videre har han, med en perlerække af opjusteringer, ikke skuffet. Men den sidste store hurdle mangler stadig: Det endelige vækstgennembrud i USA.
Og så er der også en top ti-direktør fra sidste års rating, som er flyttet lidt ned i feltet. Ringkjøbing Landbobanks John Fisker blev sidste år nummer to, og han er faldet lidt tilbage til en sjetteplads. SMeget tyder på, at han har formået at holde lønsomheden stort set intakt efter fusionen med Nordjyske Bank, og samtidig har han formået at holde en omkostningsprocent, som er uden sidestykke i den danske banksektor.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.