Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Disse brancher taber og vinder på coronakrisen

Morten W. Langer

søndag 15. marts 2020 kl. 16:03

Coronas konsekvenser: Med positive effekter for medicinalvirksomheder og føde- og drikkevarevirksomheder er dansk erhvervsliv forholdsvis godt stillet. IFO-data belyser, hvordan de forskellige brancher er ramt.

E5b07f544b2e8258fcd844726f6a1b881c04b340E90b1d924b52e3975d31

Selvom de økonomiske nøgletal for dansk økonomi kun i begrænset omfang har været negative, står vi nu midt i en hård økonomisk opbremsning på grund af coronakrisen. Den tyske tænketank IFO har netop offentliggjort resultaterne af et survey, hvor man har taget pulsen på 3400 virksomheder i forskellige brancher.

Som det fremgår af tabellen er især rejsebureauer, hoteller og anden fritid blev ramt allerhårdest i første omgang. Men det er faktisk en stor andel af erhvervslivet, som allerede nu mærker de negative effekter, bl.a. af vigende efterspørgsel på grund af forsigtighed, men også af mangel på leverancer af færdigvarer eller halvfabrikata fra Kina.

På grundlag af IFO-data har Økonomisk Ugebrev søgt at estimere, hvor stor en andel af den samlede beskæftigelse, som mærker direkte negative effekter. Resultaterne fra IFO viser også, at fremstillingsindustri inden for elektrisk udstyr og computer, maskin- og møbelindustri, samt finansielle virksomheder, er hårdt ramt. Sektorerne udgør ca. halvdelen af den samlede beskæftigelse i industrien.

Til gengæld har der været positive effekter af krisen for medicinal- og medtech-virksomheder, samt for fødevareog drikkevareindustri. De udgør samlet godt en tredjedel af industriens samlede værditilvækst. I IFO-tallene er ikke indregnet eventuelle negative effekter af, at danske virksomheder hjemsender deres ansatte, og hvor de ikke kan udføre deres arbejde hjemmefra, som vi nu kommer til at se i brede dele af dansk erhvervsliv.

Selvom de danske og internationale aktiemarkeder nu begynder at indarbejde markant lavere overskud i de børsnoterede selskaber, har aktieanalytikerne kun i begrænset omfang indarbejdet det i deres estimater. Men det kommer helt sikkert senere. Især virksomheder, der får afbrudt produktion og/eller afsætningskanaler, samt de mere konjunkturfølsomme selskaber, vil se nedjusteringer fra analytikernes side.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank